Ciasto czekoladowe z karmelizowaną gruszką

Ciasto czekoladowe z karmelizowaną gruszką stanowi kropkę nad i podczas przyjęcia urodzinowego, bo kto nie lubi czekolady, hm? Z pewnością podany na początku imprezy wprawi gości w dobry humor.
Do przygotowania ciasta czekoladowego nie potrzebujesz przestudiowania dziesiątek książek kucharskich ani lat doświadczeń przy kuchennym blacie. Wystarczy chwila cierpliwości i podążanie stricte za poniższymi wskazówkami. Do dzieła. Samo się nie upiecze.

Składniki

  • ¼ szklanki kakao

  • ¼ szklanki mąki kokosowej lub migdałowej

  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

  • ¼ szklanki oleju kokosowego

  • ⅓ szklanki miodu

  • 4 jajka

  • 1 gruszka

  • wanilia

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli

Sposób Przygotowania

  • Sypkie składniki mieszamy razem. Do jajek dodajemy miód i olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 15cm. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
  • Gruszkę kroimy na plastry, na patelnie wylewamy miód. Podgrzewamy i czekamy aż powstanie lepka masa, w której obtaczamy gruszki, a pozostałą częścią dekorujemy nasze ciasto.

Smacznego!

Comments are closed.