Ciasto czekoladowe z karmelizowaną gruszką stanowi kropkę nad i podczas przyjęcia urodzinowego, bo kto nie lubi czekolady, hm? Z pewnością podany na początku imprezy wprawi gości w dobry humor.
Do przygotowania ciasta czekoladowego nie potrzebujesz przestudiowania dziesiątek książek kucharskich ani lat doświadczeń przy kuchennym blacie. Wystarczy chwila cierpliwości i podążanie stricte za poniższymi wskazówkami. Do dzieła. Samo się nie upiecze.
Składniki
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki kokosowej lub migdałowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
¼ szklanki oleju kokosowego
⅓ szklanki miodu
4 jajka
1 gruszka
wanilia
szczypta cynamonu
szczypta soli
Sposób Przygotowania
- Sypkie składniki mieszamy razem. Do jajek dodajemy miód i olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 15cm. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
- Gruszkę kroimy na plastry, na patelnie wylewamy miód. Podgrzewamy i czekamy aż powstanie lepka masa, w której obtaczamy gruszki, a pozostałą częścią dekorujemy nasze ciasto.
Smacznego!