Marchewka to jest jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. W wersji surowej nie tylko zachowuje więcej witamin, ale też ma niższy indeks glikemiczny niż marchew gotowana, co oznacza dłuższe wchłanianie węglowodanów i mniejsze prawdopodobieństwo wahań insulinowo-glukozowych. Surowe ciasto marchewkowe jest więc idealne dla cukrzyków!
Ciasto robi się dość szybko, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość oczekując na zakończenie poszczególnych procesów. A warto poczekać, bo ciasto jest pyszne – zajadają się nim dorośli i dzieci.
Składniki
Marchewka starta tarce o drobnych oczkach – 1 i 1/2 szklanki
Mąka owsianka – 2 szklanki
Mleko kokosowe/migdałowe/ryżowe – 1 szklanka
Daktyle – 10-15 sztuk
Cynamon – 2 łyżeczki
Kardamon – 1 łyżeczka
Imbir świeży – ok. 1 cm
Sól – szczypta
Orzechy nerkowca – 1 szklanka
Wiórki kokosowe – 3/4 szklanki
Syrop klonowy – 3-4 łyżki
Sposób Przygotowania
- Namocz w osobnych naczyniach daktyle i nerkowce – kilka godzin. Wiórki kokosowe rozdrobnij w rozdrabniaczu, aż do zmiany konsystencji pasty.
- Do kielicha miksera wrzuć: daktyle, marchewkę, mleko roślinne , drobno starty imbir, cynamon, sól. Zmiksuj, a następnie dodaj mąkę owsianką i wymieszaj do połączenia składników.
- Ciastem wyłóż formę (okrągłą lub kwadratową), po czym umieść na co najmniej 2 godziny w lodówce.
- Teraz czas na krem. Nerkowce umieść w kielichu blendera, dodaj pastę kokosową i syrop klonowy. Zmiksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Masę orzechowo-kokosową rozprowadź równomiernie na cieście. Schłódź w lodówce kolejne 3 godziny, a najlepiej całą noc.