Dzieci na wieść o warzywach zwykle nie przybiegają do stołu z prędkością światła. Znacznie częściej włączają slow motion (spowolnione, oporne tempo). Czy kiedykolwiek wpadł Ci do głowy pomysł, aby zrobić warzywne ciasto?
Marchewka zawiera mnóstwo beta karotenu, który wpływa korzystnie na wzrok. Dlatego Twojej uwadze nie może umknąć ten przepis na zdrowe, smaczne i warzywne ciacho!
Ingredients
- 3 średnie marchewki (3/4 szk. startej marchewki)
- 1 i 1/2 szk. mąki bezglutenowej
- 3 banany
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki miodu
- 200 ml oleju orzechowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka karobu
Directions
- Marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Miksujemy obrane ze skórki banany lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Następnie ucieramy banany mikserem razem z miodem.
- Dodajemy do masy mąkę, olej orzechowy, proszek do pieczenia, sodę, karob i cynamon. Miksujemy całość, aż uzyskamy jednolitą, bezgrudkową masę.
- Do masy dodajemy marchewkę oraz ziarenka słonecznika. Całość ręcznie mieszamy, aż do momentu połączenia się składników.
- Foremkę na małą tortownicę lub keksówkę, smarujemy masłem lub olejem roślinnym. Przekładamy ciasto do formy.
- Wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (funkcja pieczenia góra/dół). Pieczemy 1 godzinę, następnie wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ciastu ostygnąć.
- Możemy ciasto oblać polewą z gorzkiej czekolady i ozdobić owocami np. maliny.
A czy Twoje maluchy lubią warzywa? Jaki jest Twój najlepszy sposób na przemycenie do ich codziennego jadłospisu warzyw? Podziel się cennymi sposobami!
Smacznego!