To ciasto truskawkowe jest delikatnie wilgotne od spodu i bogato wyłożone darami natury na wierzchu. Zdrowe ciasto z truskawkami nie tylko przypadnie do gustu dorosłym. Także dzieciaki z chęcią poproszę o dokładkę. Co najważniejsze, może być spożywane przez diabetyków.
Truskawki zawierają sporo antyoksydantów, które wpływają na przedłużenie młodości. Mają również błonnik, potas, fosfor, mangan, cynk oraz witaminy A, z grupy B, C i E.
Jest to ciasto banalne w przygotowaniu, dlatego nawet amatorom w kuchni wyjdzie prawdziwe arcydzieło.
Składniki
2 duże jajka
5 dag ksylitolu lub erytrolu
8 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 3/4 szklanki)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka domowego aromatu cytrynowego
2,5 łyżki oliwy z oliwek
40 dag truskawek
Sposób Przygotowania
- Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie odsączyć i oderwać szypułki. Większe owoce pokroić na 2-4 części. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Jajka ubić z ksylitolem na jasną pianę.
- Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na małych obrotach.
- Dolać olej i aromat cytrynowy, ponownie wymieszać.
- Masę przelać do przygotowanej tortownicy.
- Na wierzchu rozłożyć truskawki. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!