Słodkości nie goszczą często w diecie ketogenicznej, jednak nie może ich również tutaj zabraknąć, szczególnie w sezonie letnim.
Porzeczki są bogate w antyoksydanty oraz witaminę C. Zawierają pektyny, które regulują poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Jeśli zmagasz się z trądzikiem lub problemami skórnymi – jed porzeczki. Mają działanie tonizujące i ściągające.
Składniki
200 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zmielonych łusek babki płesznik
280 g porzeczek
4 jajka
50 g rozpuszczonego masła
180 g ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli himalajskiej
Sposób Przygotowania
- Nastawić piekarnik na 175ºC.
- Zmiksować jajka z ksylitolem i solą na puszystą masę. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło, zmiksować.
- W oddzielnej misce wymieszać mąkę migdałową, proszek do pieczenia i błonnik. Dodać do masy jajecznej i krótko zmiksować. Na koniec dodać porzeczki i wymieszać łyżką.
- Foremkę wysmarować masłem i napełnić masą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 – 40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i pokroić.
Smacznego!