Ciasto z porzeczkami

Słodkości nie goszczą często w diecie ketogenicznej, jednak nie może ich również tutaj zabraknąć, szczególnie w sezonie letnim.
Porzeczki są bogate w antyoksydanty oraz witaminę C. Zawierają pektyny, które regulują poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Jeśli zmagasz się z trądzikiem lub problemami skórnymi – jed porzeczki. Mają działanie tonizujące i ściągające.

Składniki

  • 200 g mąki migdałowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki zmielonych łusek babki płesznik

  • 280 g porzeczek

  • 4 jajka

  • 50 g rozpuszczonego masła

  • 180 g ksylitolu lub erytrolu

  • szczypta soli himalajskiej

Sposób Przygotowania

  • Nastawić piekarnik na 175ºC.
  • Zmiksować jajka z ksylitolem i solą na puszystą masę. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło, zmiksować.
  • W oddzielnej misce wymieszać mąkę migdałową, proszek do pieczenia i błonnik. Dodać do masy jajecznej i krótko zmiksować. Na koniec dodać porzeczki i wymieszać łyżką.
  • Foremkę wysmarować masłem i napełnić masą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 – 40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i pokroić.

Smacznego!

Comments are closed.