Cukiniowa zupa krem

Cukinia to lekkostrawne warzywo, często niedoceniane w kuchni. Niesłusznie! Stanowi ona bogate źródło mikro- i makroelementów takich jak magnez, witamina B1 czy potas. Dodatkowo warto wspomnieć, że jest to jedno z pierwszych warzyw, jakie można podawać maluchom na ich drodze do poznania pełni bogactwa kuchni. Zupa krem z cukinii z dodatkiem ryżu jest świetnym pomysłem na obiad w cukiniowym sezonie, gdy są one najtańsze.

Składniki

  • 3 średnie cukinie

  • 1 ząbek czosnku

  • mała cebula

  • 1 płaska łyżeczka curry

  • 3 łyżki surowego ryżu basmati

  • 3 łyżki oliwy do smażenia

  • sól

  • 150ml mleka kokosowego

  • garść pestek dyni

Sposób Przygotowania

  • Czosnek oraz cebulę obierz i pokrój drobno, a następnie podsmaż na oliwie do zrumienienia.
  • Dodaj na patelnię surowy ryż oraz przyprawę curry.
  • Smaż całość na wolnym ogniu przez około 5 minut, by aromaty przypraw wsiąknęły w ryż,
  • Pokrój cukinię drobno i włóż do garnka.
  • Zawartość patelni przełóż także do garnka.
  • Zalej całość wodą tak, aby sięgała 2cm ponad poziomem warzyw. 
  • Posól do smaku.
  • Gotuj całość na wolnym ogniu, aż ryż się rozpadnie. 
  • Jeżeli zupa zrobi się zbyt gęsta – dolej trochę wody.
  • Dodaj mleko kokosowe. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę,
  • Na suchą patelnię wsyp pestki dyni i praż, dopóki nie zaczną się rumienić.
  • Zupę podawaj posypaną uprażonymi pestkami.

Comments are closed.