Cukinia to lekkostrawne warzywo, często niedoceniane w kuchni. Niesłusznie! Stanowi ona bogate źródło mikro- i makroelementów takich jak magnez, witamina B1 czy potas. Dodatkowo warto wspomnieć, że jest to jedno z pierwszych warzyw, jakie można podawać maluchom na ich drodze do poznania pełni bogactwa kuchni. Zupa krem z cukinii z dodatkiem ryżu jest świetnym pomysłem na obiad w cukiniowym sezonie, gdy są one najtańsze.
Składniki
3 średnie cukinie
1 ząbek czosnku
mała cebula
1 płaska łyżeczka curry
3 łyżki surowego ryżu basmati
3 łyżki oliwy do smażenia
sól
150ml mleka kokosowego
garść pestek dyni
Sposób Przygotowania
- Czosnek oraz cebulę obierz i pokrój drobno, a następnie podsmaż na oliwie do zrumienienia.
- Dodaj na patelnię surowy ryż oraz przyprawę curry.
- Smaż całość na wolnym ogniu przez około 5 minut, by aromaty przypraw wsiąknęły w ryż,
- Pokrój cukinię drobno i włóż do garnka.
- Zawartość patelni przełóż także do garnka.
- Zalej całość wodą tak, aby sięgała 2cm ponad poziomem warzyw.
- Posól do smaku.
- Gotuj całość na wolnym ogniu, aż ryż się rozpadnie.
- Jeżeli zupa zrobi się zbyt gęsta – dolej trochę wody.
- Dodaj mleko kokosowe. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę,
- Na suchą patelnię wsyp pestki dyni i praż, dopóki nie zaczną się rumienić.
- Zupę podawaj posypaną uprażonymi pestkami.