Czekoladowe ciasto razowe dla Diabetyków

Diabetycy oraz osoby, które cenią sobie zdrową i zbilansowaną dietę, nie muszą rezygnować ze słodkich przysmaków. Istnieje alternatywa dla przesłodzonych ciast z mąki pszennej. Prezentujemy czekoladowe ciasto razowe z daktylami, które we wzorowy sposób może nam zastąpić klasyczne brownie. Dodatkowo, daktyle wyróżniają się ogromną zawartością cennych składników odżywczych – znajdziemy w nich magnez, witaminę B6 czy wapń. Ciasto robimy bez dodatku cukru, dlatego wszystkie osoby zmagające się z cukrzycą mogą po nie sięgać bez żadnych wątpliwości. Łasuchy mogą z kolei dodać do niego dodatkowo łyżkę cukru. 

  • Czas przygotowania dania: około czterdzieści pięć minut
  • Ilość porcji: forma keksowa o długości 29 centymetrów 

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej 2000,   

  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,

  • łyżeczka cynamonu, 

  • trzy łyżki kakao,

  • ⅔ szklanki mleka,

  • dwa kurze jaja,

  • ¼ szklanki oliwy,

  • 120 gram daktyli (1 kubek),

Sposób Przygotowania

  • Przygotowanie czekoladowego ciasta razowego z daktylami rozpoczynamy od pokrojenia daktyli na mniejsze części.
  • Następnie wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, kolejno mokre.
  • Na sam koniec wrzucamy daktyle. Mieszamy całość łyżką bądź szpatułką.
  • Przekładamy ciasto do formy, w której wcześniej wyłożyliśmy papier do pieczenia.
  • Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.
  • Pieczemy 25 minut. Smacznego.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *