Diabetycy oraz osoby, które cenią sobie zdrową i zbilansowaną dietę, nie muszą rezygnować ze słodkich przysmaków. Istnieje alternatywa dla przesłodzonych ciast z mąki pszennej. Prezentujemy czekoladowe ciasto razowe z daktylami, które we wzorowy sposób może nam zastąpić klasyczne brownie. Dodatkowo, daktyle wyróżniają się ogromną zawartością cennych składników odżywczych – znajdziemy w nich magnez, witaminę B6 czy wapń. Ciasto robimy bez dodatku cukru, dlatego wszystkie osoby zmagające się z cukrzycą mogą po nie sięgać bez żadnych wątpliwości. Łasuchy mogą z kolei dodać do niego dodatkowo łyżkę cukru.
- Czas przygotowania dania: około czterdzieści pięć minut
- Ilość porcji: forma keksowa o długości 29 centymetrów
Składniki
1 ½ szklanki mąki pszennej razowej 2000,
dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
trzy łyżki kakao,
⅔ szklanki mleka,
dwa kurze jaja,
¼ szklanki oliwy,
120 gram daktyli (1 kubek),
Sposób Przygotowania
- Przygotowanie czekoladowego ciasta razowego z daktylami rozpoczynamy od pokrojenia daktyli na mniejsze części.
- Następnie wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, kolejno mokre.
- Na sam koniec wrzucamy daktyle. Mieszamy całość łyżką bądź szpatułką.
- Przekładamy ciasto do formy, w której wcześniej wyłożyliśmy papier do pieczenia.
- Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.
- Pieczemy 25 minut. Smacznego.