Czekoladowe oponki do wykonania, których wystarczy kilka składników. Komponenty do tego wypieku znajdują się w niemal każdej kuchni bez względu na wyposażenie. Restrykcja na diecie niskocholesterolowej wcale nie pozbawia nas możliwości zjedzenia pysznego deseru. Kakao, które wykorzystamy do jego wykonania zawiera ogromne ilości minerałów wspomagających nasz organizm:
– Potas
– Cynk
– Magnez
– Żelazo
– Wapń
Poniższy przepis to dowód na to, że można jeść smacznie i zdrowo.
Składniki
Kubek niesłodzonego kakao w proszku
2 kubki białego cukru
4 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 kubki mąki
kilka łyżek oleju roślinnego
szczypta soli dla zrównania smaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób Przygotowania
- Pierwszym krokiem będzie przygotowanie ciasta w pojemnym naczyniu. W tym celu wymieszamy kakao, mąkę, jajka, olej, ekstrakt waniliowy, sól i cukier. Całość należy przykryć folią i odstawić do lodówki na 4 godziny.
- Po określonym czasie ciasto powinno wyrosnąć i być gotowe do formowania.
- Rozgrzewamy piec do temperatury 175 stopni
- Na papierze do pieczenia układamy masę ukształtowaną na wzór kuleczek lub innych niewielkich figur według uznania
- Pieczemy około 12 minut pilnując, by nasza masa nie przywarła do papieru
- Po wypieczeniu odstawiamy do ostudzenia na kilkanaście minut, po czym nasz deser jest gotowy do podania