Delikatna kasza kuskus z morelami

Kasza kuskus pochodzi od pszenicy durum i znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości od setek lat.  Zawiera sporą dawkę żelaza, a także w mniejszych ilościach witaminę C, miedź, magnez, potas, cynk oraz witaminy z grupy B. Nie zawiera dużo błonnika, dlatego szczególnie polecana jest osobom ciepiącym na problemy trawienne oraz małym dzieciom.

Ingredients

  • 150 g kuskusu
  • 7 dojrzałych moreli
  • garść mięty
  • mała garść kolendry
  • mała garść pietruszki
  • ¼ łyżeczki chili
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Directions

  1. Kuskus zalać wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić. W międzyczasie posiekać świeże zioła i pokroić morele w ósemki, a następnie jeszcze na pół.
  2. Do gotowego kuskusu dodać wszystkie składniki poza morelami i dokładnie wymieszać wszystko widelcem. Na sam koniec dodać morele i delikatnie wymieszać łyżką, podawać od razu albo schłodzić przez godzinę w lodówce.

Smacznego!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *