Kasza kuskus pochodzi od pszenicy durum i znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości od setek lat. Zawiera sporą dawkę żelaza, a także w mniejszych ilościach witaminę C, miedź, magnez, potas, cynk oraz witaminy z grupy B. Nie zawiera dużo błonnika, dlatego szczególnie polecana jest osobom ciepiącym na problemy trawienne oraz małym dzieciom.
Ingredients
- 150 g kuskusu
- 7 dojrzałych moreli
- garść mięty
- mała garść kolendry
- mała garść pietruszki
- ¼ łyżeczki chili
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Directions
- Kuskus zalać wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić. W międzyczasie posiekać świeże zioła i pokroić morele w ósemki, a następnie jeszcze na pół.
- Do gotowego kuskusu dodać wszystkie składniki poza morelami i dokładnie wymieszać wszystko widelcem. Na sam koniec dodać morele i delikatnie wymieszać łyżką, podawać od razu albo schłodzić przez godzinę w lodówce.
Smacznego!