Delikatne ciastka bananowe z olejem konopnym

Na samo słowo “jesień” wiele osób ma alergię. Jednak zamiast szukać powodów do przygnębienia, warto znaleźć jeden, ale dobry, do radości.

A co gdyby tak samemu wypiec sobie rumieńce na twarzy? Delikatne ciastka bananowe z olejem konopnym przyprawią Cię o wyśmienite doznania kulinarne! Jednak nie tylko przekonują one smakiem, są również konkretnie odżywcze.

Olej konopny zawiera dobroczynne składniki, takie jak kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Co więcej, jest bogaty w witaminy E, A i z grupy B. Oczywiście, olej konopny stosowany do wypieków nie posiada właściwości psychotropowych.

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej

  • 1 szklanka zmielonych migdałów

  • 3 łyżki oleju konopnego

  • 1 jajko

  • 1 dojrzały banan

  • 3 łyżki wody

  • garść rodzynek

  • garść orzechów włoskich

  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób Przygotowania

  • Banana ze skórą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy aż skórka stanie się całkiem ciemna. Wyjmujemy i chwilę studzimy.
  • Jajko miksujemy. Dodajemy mąkę, migdały, proszek do pieczenia, wodę, olej i miksujemy na jednolitą masę. 
  • Upieczonego banana obieramy ze skóry, dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Dosypujemy rodzynki oraz pokrojone orzechy. Mieszamy.
  • Ciastka nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch można wyrównać łyżką zamoczoną w wodzie. Pieczemy ok. 10 minut, w 180 °C
     lub do momentu, aż ciastka lekko się przyrumienią. Wyjmujemy do wystygnięcia.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *