Na samo słowo “jesień” wiele osób ma alergię. Jednak zamiast szukać powodów do przygnębienia, warto znaleźć jeden, ale dobry, do radości.
A co gdyby tak samemu wypiec sobie rumieńce na twarzy? Delikatne ciastka bananowe z olejem konopnym przyprawią Cię o wyśmienite doznania kulinarne! Jednak nie tylko przekonują one smakiem, są również konkretnie odżywcze.
Olej konopny zawiera dobroczynne składniki, takie jak kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Co więcej, jest bogaty w witaminy E, A i z grupy B. Oczywiście, olej konopny stosowany do wypieków nie posiada właściwości psychotropowych.
Składniki
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka zmielonych migdałów
3 łyżki oleju konopnego
1 jajko
1 dojrzały banan
3 łyżki wody
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
Sposób Przygotowania
- Banana ze skórą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy aż skórka stanie się całkiem ciemna. Wyjmujemy i chwilę studzimy.
- Jajko miksujemy. Dodajemy mąkę, migdały, proszek do pieczenia, wodę, olej i miksujemy na jednolitą masę.
- Upieczonego banana obieramy ze skóry, dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Dosypujemy rodzynki oraz pokrojone orzechy. Mieszamy.
- Ciastka nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch można wyrównać łyżką zamoczoną w wodzie. Pieczemy ok. 10 minut, w 180 °C
lub do momentu, aż ciastka lekko się przyrumienią. Wyjmujemy do wystygnięcia.
Smacznego!