Dieta Bez Glutenu

Dieta Bez Glutenu - opis w skrócie

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Jego źródłami są zboża: pszenica, jęczmień, owies, orkisz i żyto. Ze względu na ich popularność jest on obecny w diecie większości ludzi, są jednak tacy, którzy decydują się z niego zrezygnować.

Na czym polega?

Najczęstszą przyczyną całkowitego wykluczenia glutenu z diety jest celiakia. Jest to stosunkowo rzadka choroba, w której organizm wytwarza przeciwciała przeciwko glutenowi, a jego spożycie prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Aby zachować zdrowie, chory jest zmuszony całkowicie zrezygnować z glutenu, także produktów zawierających jego bardzo niewielkie ilości. Wskazane jest także użycie np. osobnych desek do krojenia. Drugą przyczyną wykluczenia glutenu są alergie pokarmowe. Trzecią grupę osób na diecie bezglutenowej są osoby przekonane, że spożycie glutenu jest szkodliwe dla zdrowia.

Co się spożywa?

Jedną z alternatyw są specjalne produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron, które są pewne pod względem składu oraz coraz częściej dostępne w sklepach. Budzą one jednak kontrowersje ze względu na cenę oraz to, że są to produkty wysoko przetworzone. Zdrową alternatywą dla zbóż zawierających gluten są inne zboża. Wymienić tutaj można ryż, grykę, proso czy amarantus.

Jakie są reguły?

Dieta bezglutenowa może niektórym przysparzać trudności, jako że produkty zbożowe są wszechobecne i znajdują się wysoko w piramidzie żywieniowej. Jest ona też odmienna od tradycyjnej diety polskiej. Ponadto, gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych, ale jest też częstym dodatkiem w wielu gotowych produktach spożywczych, np. sosach, płatkach śniadaniowych, wędlinach czy nawet mieszankach przypraw. Jeśli chodzi o gotowe produkty, symbolem oznaczającym brak glutenu jest przekreślony kłos. Coraz częściej można spotkać się także w daniami bezglutenowymi w restauracjach, co ułatwia osobom na takiej diecie funkcjonowanie na co dzień.

Dieta bezglutenowa wyklucza pewne produkty, ale też sprawia, że poznaje się nowe. Przy odpowiednim przygotowaniu oraz czytaniu składów da się ją utrzymać nawet przez całe życie.

Przepis na aksamitne mleko owsiano-kokosowe

Coraz więcej osób ma alergię na laktozę, która zawarta jest w mleku krowim. Jeśli nie chcesz lub nie możesz pić tradycyjnego mleka, koniecznie wypróbuj ten roślinny napój. Mleko owsiano-kokosowe zawiera jedynie naturalne składniki takie jak miód, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Do jego przygotowania będzie potrzebna Ci gaza. Przecedzisz przez […]

Aromatyczna lipowa herbata z miodem i cytryną

Jest lipa i nie ma lipy, czyli przepis na rewelacyjną jesienną herbatkę. Ulice toną wręcz w ponurych spojrzeniach, jednak jeśli nie chcesz przesiąknąć jesienną chandrą, koniecznie przygotuj ten napój. O właściwościach lipy ukazał się już oddzielny post na blogu, który możesz przeczytać tutaj. Dziś nieco więcej opowiem Ci o pomocnikach […]

Przepis na zdrową granolę z miodem

Dbasz o zdrowie oraz urodę? Nie możesz przeoczyć tego przepisu na pyszne muesli. Raz przygotowanymi, możesz cieszyć się każdego poranka. Jak je zrobić? Prościej niż myślisz. Jednak zanim przejdziemy do przepisu, dowiedz się dlaczego warto jeść muesli. Zawierają one wiele składników, które przeciwdziałają zaparciom. Co więcej, dzięki sporej zawartości błonnika, […]

Sałatka z granatem i orzeszkami piniowymi

Jeśli szukasz pomysłu na zdrową sałatkę do obiadu to koniecznie przygotuj sałatkę z granatem i orzeszkami piniowymi. Nie tylko dostarczy ona organizmowi solidnej dawki witaminy K i C, które zawarte są w orzeszkach piniowych, ale również poprawi odporność i perystaltykę jelit. Smak sałatki podkręcają odpowiednio dobrane zioła. Wśród nich znajdziesz […]

Pasta z czerwonej fasoli na kanapki

Przechodząc na dietę roślinną nie trzeba od razu wywracać świata do góry nogami. Można pozostać przy swoich ulubionych posiłkach i poddać je lekkiej modyfikacji. Zamiast typowych past pochodzenia zwierzęcego, jak np. pasztet, twaróg, paprykarz, wybierz roślinną wersję z czerwonej fasoli. Nie tylko skutecznie zaspokoi Twój głód, ale również dostarczy organizmowi […]

Rozgrzewająca herbata z kory wierzby i imbirem

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Kiedy za oknem huczy wiatr i tańczą krople deszczu, warto przyrządzić sobie pyszną i rozgrzewającą herbatkę. Już wcześniej w tym artykule wspomnieliśmy o zaletach picia kory wierzby. Dziś podajemy praktyczny przepis na zrobienie napoju wspomagającego odporność. Imbir jest niezastąpionym składnikiem jesiennej herbaty – rozgrzewa, uodparnia […]

Przepis na jesienną ziołową herbatkę

Ziołowe herbatki są dobre na każdą porę roku. Jednak szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w ich większą ilość. Które zioła szczególnie warto stosować w okresie jesiennym? O to pisaliśmy w tym artykule. Dziś natomiast skupimy się na mieszance ziołowej z kwiatami i suszonymi owocami. Nie tylko wzmocni ona […]

Zupa porowa z ryżem

Jeśli zastanawiasz się czym dzisiaj na obiad zaskoczyć rodzinę, przygotuj bogatą w wartości odżywczą zupę porową. Jest lekkostrawna, aromatyczna i wzmacniająca. Zupa porowa z ryżem jest prosta w przygotowaniu. Nie musisz być szefem kuchni, aby przygotować danie na złoty medal! Dlaczego warto jeść por? Por szczególnie warto jeść, jeśli doskwierają […]

Aromatyczna herbata na jesienne wieczory z pomarańczą i cynamonem

W dzisiejszych czasach czasem ciężko poczuć zapach świeżej jesieni. Gdy dookoła rozchodzą się pęki smogu. Zadymione ulice duszą się od natłoku szkodliwych gazów. Jednak żeby przeciwdziałać temu okropnemu zjawisku, warto oderwać się od nieprzyjemnych warunków za oknem i przyrządzić sobie pyszną herbatkę. Herbata z pomarańczą i cynamonem wplecie bajkowy nastrój. […]

Wzmacniająca zupa ogórkowa

Nie tylko kobiety w ciąży mają swoje smaczki i zachcianki na różne niestandardowe potrawy. Jeśli właśnie przeglądasz strony internetowe w poszukiwaniu idealnego przepisu na ogórkową, zjedź w dół. Tam czeka na Ciebie rewelacyjny przepis na smaczną zupę ogórkową. Jednak jeśli masz jeszcze dobrych 30 sekund, dowiedz się, dlaczego warto jeść […]