Dieta Bez Glutenu

Dieta Bez Glutenu - opis w skrócie

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Jego źródłami są zboża: pszenica, jęczmień, owies, orkisz i żyto. Ze względu na ich popularność jest on obecny w diecie większości ludzi, są jednak tacy, którzy decydują się z niego zrezygnować.

Na czym polega?

Najczęstszą przyczyną całkowitego wykluczenia glutenu z diety jest celiakia. Jest to stosunkowo rzadka choroba, w której organizm wytwarza przeciwciała przeciwko glutenowi, a jego spożycie prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Aby zachować zdrowie, chory jest zmuszony całkowicie zrezygnować z glutenu, także produktów zawierających jego bardzo niewielkie ilości. Wskazane jest także użycie np. osobnych desek do krojenia. Drugą przyczyną wykluczenia glutenu są alergie pokarmowe. Trzecią grupę osób na diecie bezglutenowej są osoby przekonane, że spożycie glutenu jest szkodliwe dla zdrowia.

Co się spożywa?

Jedną z alternatyw są specjalne produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron, które są pewne pod względem składu oraz coraz częściej dostępne w sklepach. Budzą one jednak kontrowersje ze względu na cenę oraz to, że są to produkty wysoko przetworzone. Zdrową alternatywą dla zbóż zawierających gluten są inne zboża. Wymienić tutaj można ryż, grykę, proso czy amarantus.

Jakie są reguły?

Dieta bezglutenowa może niektórym przysparzać trudności, jako że produkty zbożowe są wszechobecne i znajdują się wysoko w piramidzie żywieniowej. Jest ona też odmienna od tradycyjnej diety polskiej. Ponadto, gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych, ale jest też częstym dodatkiem w wielu gotowych produktach spożywczych, np. sosach, płatkach śniadaniowych, wędlinach czy nawet mieszankach przypraw. Jeśli chodzi o gotowe produkty, symbolem oznaczającym brak glutenu jest przekreślony kłos. Coraz częściej można spotkać się także w daniami bezglutenowymi w restauracjach, co ułatwia osobom na takiej diecie funkcjonowanie na co dzień.

Dieta bezglutenowa wyklucza pewne produkty, ale też sprawia, że poznaje się nowe. Przy odpowiednim przygotowaniu oraz czytaniu składów da się ją utrzymać nawet przez całe życie.

Kremowa zupa z kiszonych buraków

W okresie jesiennym często nachodzi ochota na gotowane jedzenie. Wtedy warto przygotować probiotyczną zupę z kiszonymi burakami. Zupa ta nie tylko zasiedli florę bakteryjną pożytecznymi bakteriami, ale także dostarczy organizmowi solidną dawkę potasu i wapnia. Krem z buraków również odciąży wątrobę. Można spokojnie jeść go przy problemach trawiennych czy będąc […]

Budyń mocno czekoladowy – wersja jesienna

Ostatnie dni na blogu są na maksa czekoladowe! Przedwczoraj pojawił się przepis na przepysznego murzynka, a dziś odkrywamy recepturę na zdrowy i energetyzujące budyń czekoladowy. Można go zjeść zarówno na pożywne śniadanie, jak i rozkoszować się nim z przyjaciółmi po pracy. Pamiętaj, że jeśli chcesz, możesz dodać więcej lub mniej […]

Surówka z rzodkiewką i pomidorami

Surówki świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Zawierają wiele prozdrowotnych właściwości, a także urozmaicają smak potrawy. Co najlepsze, można komponować je na nieskończenie wiele sposobów. Jednak jeśli nie masz czasu i szukasz gotowego przepisu na znakomitą surówkę – jesteś w idealnym miejscu. Surówka z rzodkiewką, pomidorkami i kiełkami jest […]

Zdrowe ciasto czekoladowe murzynek

Jeśli czekolada nie jest Ci obca i mogłabyś dodawać ją do śniadania, obiadu i kolacji, ale te kalorie… Musisz poznać przepis na tego murzynka! Większość czekolad w sklepach nie nadaje się do jedzenia. Na pierwszym miejscu w składzie widnieje cukier, a później jest już tylko gorzej. Jednak to nie znaczy, […]

Zdrowy deser – kasza jaglana z gruszkami

Kasza jaglana pachnie jesiennymi deserami. Z dodatkiem gruszki tworzy nieskazitelny duet – nie oprzesz mu się! Kasza jaglana zawiera wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminę E, lecytyny, a także krzem wpływający korzystnie na zdrowie paznokci i włosów. Co więcej, kasza jaglana jest zasadotwórcza i lekkostrawna. Delikatna kasza jaglana w […]

Kremowe ciastka z ciecierzycy

Kuchnia roślinna rządzi się swoimi prawami. Co wczoraj wydawało się nieoczywiste, dziś ląduje w piekarniku. Mowa o aksamitnych, kremowych ciasteczka z ciecierzycą. Mimo że ciecierzyca kojarzy się zazwyczaj z roślinnym wytrawnym obiadem lub kolacją, to kryje w sobie nie mały słodki potencjał. Często woda z ciecierzycy wykorzystywana jest do słodkich […]

Rozgrzewający przepis na jesienny sok z dzikich jabłek

Soki warto wybierać w każdą porę roku. Niestety, ale wiele osób docenia ich walory odżywcze tylko wiosną i latem, a podczas chłodniejszych pór roku niemal całkowicie o nich zapomina. Jednak to nieprawda, że nie można przygotować zdrowego i świeżego soku jesienią. Za oknem czuć już chłód, dlatego warto przyrządzić rozgrzewający […]

Halloweenowy sok z buraków i cytryny

Halloween już tuż, tuż. Jeśli chcesz świętować go w zdrowym stylu, koniecznie musisz poznać ten przepis na krwisty sok! Spokojnie, wszyscy po jego wypiciu pozostaną żywi, a nawet energia wzrośnie im dwukrotnie! Halloween już jutro, dlatego nie ma co zwlekać. Nie tylko dynia rządzi podczas strasznej nocy. Podając gościom halloweenowy […]

Naleśniki z mieszanki mąk bezglutenowych

Naleśniki z mieszanki mąk bezglutenowych, to idealna propozycja na śniadanie, obiad lub kolację. Tak przygotowane naleśniki bezglutenowe możemy podać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Używając mieszanki mąk bezglutenowych należy jedynie pamiętać o tym by ciasto odpoczęło 30 minut. Przed smażeniem kolejnych naleśników […]

Bezglutenowe rogaliki na słodko

Bezglutenowe rogaliki na słodko, to idealna propozycja na deser. Takie rogaliki można również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Po te małe słodkości sięgną z przyjemnością zarówno osoby będące na diecie bezglutenowej, jak i te uwielbiające tradycyjne wypieki. Rogaliki wypełnione są prostym serowym nadzieniem z odrobiną bakalii.