Dieta Bez Glutenu

Dieta Bez Glutenu - opis w skrócie

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Jego źródłami są zboża: pszenica, jęczmień, owies, orkisz i żyto. Ze względu na ich popularność jest on obecny w diecie większości ludzi, są jednak tacy, którzy decydują się z niego zrezygnować.

Na czym polega?

Najczęstszą przyczyną całkowitego wykluczenia glutenu z diety jest celiakia. Jest to stosunkowo rzadka choroba, w której organizm wytwarza przeciwciała przeciwko glutenowi, a jego spożycie prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Aby zachować zdrowie, chory jest zmuszony całkowicie zrezygnować z glutenu, także produktów zawierających jego bardzo niewielkie ilości. Wskazane jest także użycie np. osobnych desek do krojenia. Drugą przyczyną wykluczenia glutenu są alergie pokarmowe. Trzecią grupę osób na diecie bezglutenowej są osoby przekonane, że spożycie glutenu jest szkodliwe dla zdrowia.

Co się spożywa?

Jedną z alternatyw są specjalne produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron, które są pewne pod względem składu oraz coraz częściej dostępne w sklepach. Budzą one jednak kontrowersje ze względu na cenę oraz to, że są to produkty wysoko przetworzone. Zdrową alternatywą dla zbóż zawierających gluten są inne zboża. Wymienić tutaj można ryż, grykę, proso czy amarantus.

Jakie są reguły?

Dieta bezglutenowa może niektórym przysparzać trudności, jako że produkty zbożowe są wszechobecne i znajdują się wysoko w piramidzie żywieniowej. Jest ona też odmienna od tradycyjnej diety polskiej. Ponadto, gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych, ale jest też częstym dodatkiem w wielu gotowych produktach spożywczych, np. sosach, płatkach śniadaniowych, wędlinach czy nawet mieszankach przypraw. Jeśli chodzi o gotowe produkty, symbolem oznaczającym brak glutenu jest przekreślony kłos. Coraz częściej można spotkać się także w daniami bezglutenowymi w restauracjach, co ułatwia osobom na takiej diecie funkcjonowanie na co dzień.

Dieta bezglutenowa wyklucza pewne produkty, ale też sprawia, że poznaje się nowe. Przy odpowiednim przygotowaniu oraz czytaniu składów da się ją utrzymać nawet przez całe życie.

Bezglutenowe ciasto czekoladowe na majonezie

Dzisiejszy przepis to nie lada gratka dla każdego łasucha. Każdy, kto go spróbuje, z pewnością będzie usatysfakcjonowany. Bezglutenowe ciasto czekoladowe jest delikatne, a jednocześnie nie jest suche. Wszystko to dzięki magicznemu składnikowi. Sprawdź przepis na  bezglutenowe ciasto czekoladowe na majonezie i oczaruj wszystkich swoich bliskich lub przyjaciół!  Czas przygotowania dania: […]

Knedle bezglutenowe

Przepisy na dania bez glutenu z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Nie mają racji ci, którzy uważają, że tego typu dania są suche i mało smaczne. W niniejszym artykule prezentujemy przepis, który obala tę tezę. Przepyszne knedle z owocami na pewno zasmakują wszystkim łasuchom! Do przygotowania tego […]

Bezglutenowy makaron szpinakowy

Znudził Ci się zwyczajny, pszenny makaron? A może jesteś na diecie bezglutenowej i poszukujesz makaronu bez glutenu? Prezentujemy dzisiaj bezglutenowy makaron szpinakowy, który wyróżnia się wyjątkowo pięknym, zielonym kolorem. Można go używać do wszystkich dań, w których stosuje się zwyczajny makaron. Zielony bezglutenowy makaron szpinakowy jest nie tylko bardzo zdrowy, […]

Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe to doskonała alternatywa dla klasycznych gofrów. Przypadną one do gustu każdemu, kto lubi raz na jakiś czas zjeść coś słodkiego. Ich przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Można je podawać na rozmaite sposoby – z cukrem pudrem, zwykłym, owocami bądź z kremem czekoladowym. Do wyboru, do koloru. Sprawdź przepis […]

Bezglutenowa tortilla

Czasem warto mieć pod ręką pewny i bezpieczny przepis na tortillę. Jeśli jesteś uczulony na laktozę i gluten lub po prostu wykluczasz te alergeny z diety, ten przepis przypadnie Ci do smaku! Tortillę możesz wypełnić dowolnym farszem. Przyrządzić ją na słodko oblewając syropem z agawy lub na wytrawnie, nie szczędząc […]

Bezglutenowe brownie

Doskonałe ciasto dla wszystkich łasuchów – zarówno tych, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę, jak i tych, którzy nie liczą wszystkich nadprogramowych kalorii. Przepyszne bezglutenowe i bez cukru brownie z fasoli jest doskonałe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Składa się na nie tylko kilka składników, które wystarczy zblendować. Nie […]

Chleb kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Chleb kukurydziany z całymi ziarnami kukurydzy. Wegański wypiek – coś pomiędzy chlebem, a ciastem. Z dodatkiem słodzidła, ale niezbyt słodki. Ciekawa alternatywa dla alergików i osób, które ograniczają spożycie klasycznego pieczywa. Przepis bez dodanego cukru, mąki glutenowej, bez jajek. Ciasto możesz upiec nie tylko w formie keksowej, odpowiednia będzie też […]

Faworki bezglutenowe

Faworki są nieodłącznym elementem karnawału. Każdy z nas z pewnością pamięta faworki przygotowane przez swoją babcię. Prezentujemy faworki bezglutenowe, które są wyjątkowo smaczne, a jednocześnie chrupiące i delikatne. Mimo tego, iż nie zawierają glutenu, są dokładnie takie same, jak klasyczne faworki. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, iż ich przygotowanie […]

Bezglutenowa babka migdałowo-jaglana

Babka to prosty i smaczny deser, a dodatkowo prosty i szybki do przygotowania. Jest idealna na Święta oraz na specjalne okazje na przykład przyjęcie imieninowe. Dzięki zawartości migdałów babka zyskuje na wartościach odżywczych, gdyż te orzechy są bogate między innymi w wapń, magnez, potas, cynk, fosfor oraz witaminę B2 i […]

Bezglutenowe czekoladowe ciasto migdałowe z truskawkami

Idealne ciasto dla osób, które uwielbiają czekoladę i mają ochotę połączyć ją ze zdrowymi dodatkami. Doskonałe bezglutenowe ciasto migdałowe z truskawkamijest proste w przygotowaniu. Fakt, iż jest ono oparte na gorzkiej czekoladzie i gorzkim kakao sprawia, że jest ono znacznie zdrowsze niż typowe ciasta czekoladowe. Deser ten posiada również sporo […]