Dieta Bez Glutenu

Dieta Bez Glutenu - opis w skrócie

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Jego źródłami są zboża: pszenica, jęczmień, owies, orkisz i żyto. Ze względu na ich popularność jest on obecny w diecie większości ludzi, są jednak tacy, którzy decydują się z niego zrezygnować.

Na czym polega?

Najczęstszą przyczyną całkowitego wykluczenia glutenu z diety jest celiakia. Jest to stosunkowo rzadka choroba, w której organizm wytwarza przeciwciała przeciwko glutenowi, a jego spożycie prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Aby zachować zdrowie, chory jest zmuszony całkowicie zrezygnować z glutenu, także produktów zawierających jego bardzo niewielkie ilości. Wskazane jest także użycie np. osobnych desek do krojenia. Drugą przyczyną wykluczenia glutenu są alergie pokarmowe. Trzecią grupę osób na diecie bezglutenowej są osoby przekonane, że spożycie glutenu jest szkodliwe dla zdrowia.

Co się spożywa?

Jedną z alternatyw są specjalne produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron, które są pewne pod względem składu oraz coraz częściej dostępne w sklepach. Budzą one jednak kontrowersje ze względu na cenę oraz to, że są to produkty wysoko przetworzone. Zdrową alternatywą dla zbóż zawierających gluten są inne zboża. Wymienić tutaj można ryż, grykę, proso czy amarantus.

Jakie są reguły?

Dieta bezglutenowa może niektórym przysparzać trudności, jako że produkty zbożowe są wszechobecne i znajdują się wysoko w piramidzie żywieniowej. Jest ona też odmienna od tradycyjnej diety polskiej. Ponadto, gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych, ale jest też częstym dodatkiem w wielu gotowych produktach spożywczych, np. sosach, płatkach śniadaniowych, wędlinach czy nawet mieszankach przypraw. Jeśli chodzi o gotowe produkty, symbolem oznaczającym brak glutenu jest przekreślony kłos. Coraz częściej można spotkać się także w daniami bezglutenowymi w restauracjach, co ułatwia osobom na takiej diecie funkcjonowanie na co dzień.

Dieta bezglutenowa wyklucza pewne produkty, ale też sprawia, że poznaje się nowe. Przy odpowiednim przygotowaniu oraz czytaniu składów da się ją utrzymać nawet przez całe życie.

Bezglutenowe placki z jabłkami

Placki z jabłkami to jedno z dań, które kojarzy nam się z dzieciństwem. Każdy z nas mając kilka lat się nimi zajadał. Dzisiaj prezentujemy to danie w nieco odmienionej wersji, jednak równie smaczne. Bardzo puszyste oraz delikatne i zawierające ogromne ilości jabłek w środku. Bezglutenowe placki z jabłkami przygotowujemy na […]

Bezglutenowe ciasto kokosowe

Prezentujemy doskonały przepis na mega smaczne ciasto bezglutenowe z kokosem. Zasmakuje ono dzieciom i dorosłym. Takie ciasto spodoba się również wszystkim osobom dbającym o zdrową i zbilansowaną dietę, ponieważ nie zawiera dużej ilości cukru. Kokos zawiera masę składników odżywczych takich jak magnez, potas czy błonnik. Prezentowane ciasto kokosowe jest bardzo […]

Budyń bez mleka

Wegański budyń ryżowo-kokosowy

Kremowy wegański pudding ryżowy, który smakuje jak pyszny budyń. Potrawa bez dodatku mleka krowiego, bez glutenu i cukru, to pomysł na pyszną przekąskę w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Doskonały na ciepło i na zimno. Dla dorosłych i dzieci.

Ciasto z jabłkami bezglutenowe

Szybka szarlotka bezglutenowa

Ciasto z jabłkami zajmuje wysokie miejsce w rankingu ulubionych wypieków Polaków. Proponuję zdrowszą jego wersję, idealną gdy akurat nachodzi cię ochota na coś słodkiego. Poza tym, że nasz jabłecznik nie zawiera glutenu, nie dodano też cukru, ani tłuszczu. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Czas przygotowania nie zajmie […]

Zielony omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Fajna propozycja na śniadanie. Szpinak jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, witaminy C, magnezu i potasu. W tej potrawie świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami tworząc pyszne danie. Ze względu na nietypowy (jak na omlet) kolor zielony, chętnie spróbują go dzieci-niejadki, ale także osoby, które na co dzień twierdzą, że […]

Smoothie kiwi

Śniadaniowy bezmleczny shake z kiwi

Z pożywnym koktajlem śniadaniowym dobrze rozpoczniesz dzień! Jedno kiwi dostarcza dzienną dawkę witaminy C. Owoc zawiera również witaminę E spowalniającą procesy starzenia, a także kwas foliowy, karotenoidy, potas. Kiwi to źródło magnezu, miedzi, wapnia i manganu. Pestki mają w składzie kwasy Omega-3. Lekko kwaśny smak kiwi przełamie słodki banan, do […]

Zdrowa, wegańska nutella

Przysmak dziecińska, którym do dziś zajadają się niektóre maluchy. Jednak trzeba pamiętać, że standardowa nutella zawiera mnóstwo niezdrowych dla organizmu substancji, które mogą uzależniać i wywoływać różne alergie. Mimo, że trudno w to uwierzyć, ale da się odwzorować smak kultowego kremu czekoladowego w zdrowej wersji. Orzechy laskowe są źródłem witaminy […]

Placuszki bananowe o smaku rabarbaru

Placuszki są dobre na każdą porę roku i wkomponują się w niemal każdy klimat – czy to świąt wielkanocnych, czy urodzin młodszej siostry. Banan zawiera sporą dawkę potasu a rabarbar ceniony jest za potężną zawartość witaminy K. Placuszki są szybkie w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Nie sposób się im oprzeć. […]

Wegańska pasta jajeczna bez jaj

Często osoby chcące przejść na weganizm mają trudność z odstawieniem jajek. Jedni ze względu na szybkość ich przygotowania, drudzy nie potrafią zrezygnować ze smaku jajek. Jednak dla jednych i drugich jest rozwiązanie q 100% roślinne. Pastą bezjajeczną możesz szybko posmarować kanapki i smakuje niemal identycznie jak wersja z jajkami. Nie […]

Wegański twarożek z szczypiorkiem i rzodkiewką

Nic nie smakuje tak dobrze jak połączenie twarożku z szczypiorkiem. Ten duet zawsze się sprawdzi. Jednak w kuchni wegańskiej nie stosuje się produktów odzwierzęcych, dlatego tradycyjny twarożek zastąpiliśmy orzechami nerkowca. Jesteś ciekawa co z tego wyszło? Zaglądnij do przepisu pod spodem. Smacznego! Wypróbowałaś przepis? Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu!