Dieta Bez Glutenu

Dieta Bez Glutenu - opis w skrócie

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Jego źródłami są zboża: pszenica, jęczmień, owies, orkisz i żyto. Ze względu na ich popularność jest on obecny w diecie większości ludzi, są jednak tacy, którzy decydują się z niego zrezygnować.

Na czym polega?

Najczęstszą przyczyną całkowitego wykluczenia glutenu z diety jest celiakia. Jest to stosunkowo rzadka choroba, w której organizm wytwarza przeciwciała przeciwko glutenowi, a jego spożycie prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Aby zachować zdrowie, chory jest zmuszony całkowicie zrezygnować z glutenu, także produktów zawierających jego bardzo niewielkie ilości. Wskazane jest także użycie np. osobnych desek do krojenia. Drugą przyczyną wykluczenia glutenu są alergie pokarmowe. Trzecią grupę osób na diecie bezglutenowej są osoby przekonane, że spożycie glutenu jest szkodliwe dla zdrowia.

Co się spożywa?

Jedną z alternatyw są specjalne produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron, które są pewne pod względem składu oraz coraz częściej dostępne w sklepach. Budzą one jednak kontrowersje ze względu na cenę oraz to, że są to produkty wysoko przetworzone. Zdrową alternatywą dla zbóż zawierających gluten są inne zboża. Wymienić tutaj można ryż, grykę, proso czy amarantus.

Jakie są reguły?

Dieta bezglutenowa może niektórym przysparzać trudności, jako że produkty zbożowe są wszechobecne i znajdują się wysoko w piramidzie żywieniowej. Jest ona też odmienna od tradycyjnej diety polskiej. Ponadto, gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych, ale jest też częstym dodatkiem w wielu gotowych produktach spożywczych, np. sosach, płatkach śniadaniowych, wędlinach czy nawet mieszankach przypraw. Jeśli chodzi o gotowe produkty, symbolem oznaczającym brak glutenu jest przekreślony kłos. Coraz częściej można spotkać się także w daniami bezglutenowymi w restauracjach, co ułatwia osobom na takiej diecie funkcjonowanie na co dzień.

Dieta bezglutenowa wyklucza pewne produkty, ale też sprawia, że poznaje się nowe. Przy odpowiednim przygotowaniu oraz czytaniu składów da się ją utrzymać nawet przez całe życie.

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną

Polskie jabłka smakują dobrze zarówno na surowo, ugotowane, jak i upieczone. Zawierają liczne prozdrowotne właściwości – chronią przed zawałem, są odpowiednie dla cukrzyków (niski poziom glikemiczny) oraz zaleca się je spożywać osobom z chorobą wrzodową. Połączenie jabłka z kaszą jaglaną to prawdziwa bomba zdrowia. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera […]

Krem z buraków i mleczka kokosowego

Burak – jedni kochają, drudzy nie przepadają. Jednak gotowanie ma tę zaletę, że praktycznie każdy produkt można tak przygotować, aby smakował nawet najbardziej wybrednym kubkom smakowym. Krem buraczany na mleczku kokosowym będzie smakował nawet dziecku, które do tej pory na sam widok buraczków pluło jak lama. Buraki zawierają spore ilości […]

Zdrowy mus czekoladowy z jagodami

Jakie pierwsze skojarzenia przychodzi Ci do głowy, kiedy słyszysz słowo czekolada? Być może nie wyobrażasz sobie życia bez tej brązowej kostki. Jednak często czekolada stanowi jedynie dodatek do deseru. A gdyby tak przygotować danie, które wcale nie tuczy (jedzone oczywiście w rozsądnych ilościach), jest mocno czekoladowe i szybkie w przygotowaniu? […]

Pyszna lasagne z dynią i pomidorami

Nie taka lasagne z dynią jak ją malują! Często można usłyszeć, że przyrządzenie dobrej lasagne wymaga umiejętności kulinarnych. Jednak poznając proces tworzenia dyniowej lasagne, cały strach znika tak szybko, jak lasagne z brytfanki. Smacznego! Przyznać się! Kto próbował robić już lasagne z dyni?

Wegański pasztet z kalafiora

Zdajemy sobie sprawę, że nawet miłośnicy kuchni roślinnej, czasem tęsknią za różnymi tradycyjnymi smakami. Właśnie dlatego, gdy nadejdzie cię ochota na pasztet domowej roboty, powinnaś przyrządzić pasztet z kalafiora. Nie tylko zawiera wspierający prawidłową mikroflorę błonnik, ale również jest niepospolicie smaczny i aromatyczny. Smacznego! A ty lubisz przygotowywać tradycyjne potrawy […]

Bataty z sosem tahini i limonką

Czujesz monotonię w kuchni i chcesz nieco zaskoczyć domowników zapachem unoszącym się w kuchni? Pieczone bataty z sosem tahini i limonką z pewnością Ci w tym pomogą. Co więcej, nie tylko będziesz cieszyć swoje podniebienie, gdyż to danie dosłownie naładowane jest mnóstwem witamin i minerałów. Bataty bogate są w beta-karoten […]

Kotlety ziemniaczane z twarożkiem

Ziemniaki w naturalnej formie są delikatne i świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie obiadu. Jednak czasem ich standardowa wersja może znudzić się, dlatego na ratunek przybywają kotlety ziemniaczane z twarożkiem. Nasycają na długo i są dość proste w przygotowaniu. Smacznego!

Bezglutenowe spaghetti z pomidorami i truskawkami

Masz troszkę więcej czasu w kuchni i zastanawiasz się jaką potrawę przygotować? Spaghetti pomidorowo-truskawkowe wpisują się idealnie w ten schemat! Mocno na czerwono zabarwione spaghetti wystarczy wzbogacić o liść mięty, aby cała kompozycja nabrała niepowtarzalnie wyrazistego smaku. Pomidory są źródłem prozdrowotnego likopenu, a także sporych ilości potasu i witaminy C. […]

Koreańska modra kapusta

Modrej kapusty nie może zabrać podczas tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Jednak jeśli znudziła Ci się jej standardowa wersja to mamy dla Ciebie szaloną a zarazem nietuzinkową smaczną propozycję – modra kapusta po koreańsku. Co sprawia, że smakuje niepowtarzalnie? Otóż cały sekret tkwi w papryce gochugaru, która nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Skusisz […]