Dieta Bez Glutenu

Dieta Bez Glutenu - opis w skrócie

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Jego źródłami są zboża: pszenica, jęczmień, owies, orkisz i żyto. Ze względu na ich popularność jest on obecny w diecie większości ludzi, są jednak tacy, którzy decydują się z niego zrezygnować.

Na czym polega?

Najczęstszą przyczyną całkowitego wykluczenia glutenu z diety jest celiakia. Jest to stosunkowo rzadka choroba, w której organizm wytwarza przeciwciała przeciwko glutenowi, a jego spożycie prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Aby zachować zdrowie, chory jest zmuszony całkowicie zrezygnować z glutenu, także produktów zawierających jego bardzo niewielkie ilości. Wskazane jest także użycie np. osobnych desek do krojenia. Drugą przyczyną wykluczenia glutenu są alergie pokarmowe. Trzecią grupę osób na diecie bezglutenowej są osoby przekonane, że spożycie glutenu jest szkodliwe dla zdrowia.

Co się spożywa?

Jedną z alternatyw są specjalne produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron, które są pewne pod względem składu oraz coraz częściej dostępne w sklepach. Budzą one jednak kontrowersje ze względu na cenę oraz to, że są to produkty wysoko przetworzone. Zdrową alternatywą dla zbóż zawierających gluten są inne zboża. Wymienić tutaj można ryż, grykę, proso czy amarantus.

Jakie są reguły?

Dieta bezglutenowa może niektórym przysparzać trudności, jako że produkty zbożowe są wszechobecne i znajdują się wysoko w piramidzie żywieniowej. Jest ona też odmienna od tradycyjnej diety polskiej. Ponadto, gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych, ale jest też częstym dodatkiem w wielu gotowych produktach spożywczych, np. sosach, płatkach śniadaniowych, wędlinach czy nawet mieszankach przypraw. Jeśli chodzi o gotowe produkty, symbolem oznaczającym brak glutenu jest przekreślony kłos. Coraz częściej można spotkać się także w daniami bezglutenowymi w restauracjach, co ułatwia osobom na takiej diecie funkcjonowanie na co dzień.

Dieta bezglutenowa wyklucza pewne produkty, ale też sprawia, że poznaje się nowe. Przy odpowiednim przygotowaniu oraz czytaniu składów da się ją utrzymać nawet przez całe życie.

Placki ziemniaczane z twarogiem

Nie tylko schabowym z ziemniakami i surówką człowiek żyje, dlatego dzisiaj dla odmiany poznaj przepis na rozpływające się w ustach placki ziemniaczane z twarogiem. Zależnie od regionu, można spotkać się z ich różną nazwą np. bandurjanki, serowce czy bieszczadzkie placki ziemniaczane.Są szybkie w przygotowaniu, a w jeszcze szybszym tempie znikają […]

Papryczki faszerowane batatem

Papryczki faszerowane batatem i szpinakiem idealnie sprawdzą się na lekki obiad lub kolację. Takie danie zawiera mnóstwo witamin, minerałów i dożywczych dla organizmu substancji. Przepis nie zawiera glutenu, dlatego spokojnie może być spożywane przez osoby z jego nietolerancją. Smacznego!

Owsianka z borówkami

W chłodne poranki dobrze jest rozgrzać się trochę od wewnątrz. Z pomocą przychodzi bezglutenowa owsianka na mleku roślinnym z borówkami. Przepis jest szybki i prosty w wykonaniu. Owies jest nie tylko smaczny, ale zawiera również odpowiednią ilość błonnika, który utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Zboże bogate jest w pierwiastki, […]

Bezglutenowy omlet z kurkami

Omlet z kurkami rewelacyjnie sprawdzi się na śniadanie. Nie tylko zaspokoi głód na co najmniej 3h Achat C-Lettre Pilules en Ligne sans Ordonnance , ale również dostarczy energii i ustabilizuje z rana poziom insuliny. Kurki słyną z prozdrowotnych właściwości. Są bogatym źródłem składników mineralnych: cynku, miedzi, potasu, żelaza oraz witamin […]

Kluski z kaszy gryczanej

Kluski z kaszy gryczanej są dobrym zamiennikiem tradycyjnych pszennych. Zawierają więcej błonnika oraz świetnie komponują się z wytrawnymi potrawami. Możesz dodawać je do obiadu zamiast ziemniaków lub jako dodatek do zupy, sosu czy kremu warzywnego. Smacznego!

Kasza jaglana z bananami

Kasza jaglana posiada tak wiele właściwości odżywczych, że nie sposób wszystkich wymienić. Częste spożywanie kaszy jaglanej wpłynie na wzmocnienie paznokci, dzięki dużej zawartości krzemu oraz prawidłową przemianę materii. Co więcej, zawiera ona witaminy z grupy B, witaminę E (młodości) oraz lecytynę. W dodatku kasza jaglana sama w sobie jest bezglutenowa, […]

Pasta jajeczna z wędzonym łososiem i bezglutenowym chlebem żytnim

Dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna i monotonna, wręcz przeciwnie. Może być pełna kolorów i aromatów. Co więcej, przygotowanie takiego śniadania zajmie Ci mniej niż 10 minut. Gotowy na prawdziwą ucztę zmysłów o poranku? Wyciągaj patelnię! Oto przepis na pyszne bezglutenowe śniadanie dla dwóch osób. Możesz oczywiście dodać własne […]

Bezglutenowy jabłecznik

Nie masz co zrobić z sierpniowymi jabłkami? Upiecz nieco odświeżony bezglutenowy jabłecznik. Smakiem nie odbiega ani trochę od tradycyjnej jego wersji. Wręcz niektórym domownikom może nawet bardziej przypaść do gustu. Poznaj pewny przepis na letni deser. Smacznego!

Hummus z ciecierzycy

Przepis na hummus jest banalny. Głównym jego składnikiem jest ciecierzyca. Pozwól, że najpierw jednym zdaniem nadmienię, skąd pochodzi przepis. Korzenie pasty z cieciorki sięgają dalekich krajów arabskich, gdzie od pokoleń jada je ludzkość rdzenna, zamieszkała na tych terenach. Wracając do przepisu. Można pokusić się o stwierdzenie, że ile ludzi, tyle […]

Gofry z owocami

Dla wszystkich osób, które nie tolerują glutenu, ale kochają słodkości – oto gofry bezglutenowe. Na dietetyczne gofry (bez glutenu, bez mleka, bez jajek!) możesz sobie pozwolić bez robienia cheat day’u ani innego rodzaju odstępstwa od diety. Udekoruj gofry tak, jak lubisz. W sezonie letnim świetnie sprawdzą się owoce sezonowe – […]