Dieta Bez Glutenu

Dieta Bez Glutenu - opis w skrócie

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Jego źródłami są zboża: pszenica, jęczmień, owies, orkisz i żyto. Ze względu na ich popularność jest on obecny w diecie większości ludzi, są jednak tacy, którzy decydują się z niego zrezygnować.

Na czym polega?

Najczęstszą przyczyną całkowitego wykluczenia glutenu z diety jest celiakia. Jest to stosunkowo rzadka choroba, w której organizm wytwarza przeciwciała przeciwko glutenowi, a jego spożycie prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Aby zachować zdrowie, chory jest zmuszony całkowicie zrezygnować z glutenu, także produktów zawierających jego bardzo niewielkie ilości. Wskazane jest także użycie np. osobnych desek do krojenia. Drugą przyczyną wykluczenia glutenu są alergie pokarmowe. Trzecią grupę osób na diecie bezglutenowej są osoby przekonane, że spożycie glutenu jest szkodliwe dla zdrowia.

Co się spożywa?

Jedną z alternatyw są specjalne produkty bezglutenowe, takie jak chleb czy makaron, które są pewne pod względem składu oraz coraz częściej dostępne w sklepach. Budzą one jednak kontrowersje ze względu na cenę oraz to, że są to produkty wysoko przetworzone. Zdrową alternatywą dla zbóż zawierających gluten są inne zboża. Wymienić tutaj można ryż, grykę, proso czy amarantus.

Jakie są reguły?

Dieta bezglutenowa może niektórym przysparzać trudności, jako że produkty zbożowe są wszechobecne i znajdują się wysoko w piramidzie żywieniowej. Jest ona też odmienna od tradycyjnej diety polskiej. Ponadto, gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych, ale jest też częstym dodatkiem w wielu gotowych produktach spożywczych, np. sosach, płatkach śniadaniowych, wędlinach czy nawet mieszankach przypraw. Jeśli chodzi o gotowe produkty, symbolem oznaczającym brak glutenu jest przekreślony kłos. Coraz częściej można spotkać się także w daniami bezglutenowymi w restauracjach, co ułatwia osobom na takiej diecie funkcjonowanie na co dzień.

Dieta bezglutenowa wyklucza pewne produkty, ale też sprawia, że poznaje się nowe. Przy odpowiednim przygotowaniu oraz czytaniu składów da się ją utrzymać nawet przez całe życie.

Bezglutenowe faworki

Świetnie jest powrócić nie tylko pamięcią do lat dziecięcych, ale również przygotować smaki z dawnych czasów. Na diecie bezglutenowej wystarczy lekko zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby w pełni cieszyć się zdrowymi i pysznymi smakołykami. Smacznego!

Bezglutenowe ciasto orzechowe

Pyszne desery nie są zarezerwowane tylko dla smakoszy tradycyjnej kuchni. Poznaj przepis na pyszne bezglutenowe orzechowe ciasto, które wyśmienicie komponuje się z jesiennymi owocami. Ciasto jest lekko chrupiące na zewnątrz i wilgotne wewnątrz. Smacznego!

Boczniaki z białą fasolką

Boczniaki należą do jednych z najzdrowszych odmian grzyba na świecie. Nie może zabraknąć ich również w diecie bezglutenowej. Boczniaki redukują poziom cukru i cholesterolu. Zawierają liczne witaminy i sole mineralne. Są doskonałym źródłem białka i afrodyzjakiem młodości. Smacznego!

Bezglutenowe owsiane babeczki

Kiedy rano spieszysz się do pracy lub do szkoły, weź ze sobą 2 owsiane babeczki, a dostarczą Ci energii na cały poranek. Bezglutenowe babeczki stanowią nie tylko doskonałą alternatywę dla tradycyjnych drożdżowych wypieków. Zawierają prozdrowotne mikro- i makroelementy oraz błonnik. Przechowuj owsiane babeczki w blaszanej puszce, nigdy w plastiku lub […]

Ekspresowe mini serniczki

Zdecydowałeś się na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych lub po prostu prowadzisz taki styl życia? Myślisz, że dieta bezglutenowa wymaga wyrzeczeń i nie może być smaczna? Nic bardziej mylnego. Dzisiaj poznasz przepis na doskonałe serniczki gotowe w kilka minut. Dlaczego warto sięgnąć po ten przepis? głównym składnikiem jest twaróg, więc […]

Curry z ciecierzycą wegańskie

Wegańskie curry z ciecierzycą

Prosta, pachnąca orientalnymi przyprawami potrawa. Czas jej wykonania to maksymalnie 30 minut – rozpocznij od nastawienia ryżu do gotowania, a w międzyczasie przygotujesz pożywne danie. Szybki przepis na obiad, który dostarczy wartościowego białka, dobrych złożonych węglowodanów i zdrowego tłuszczu. Danie bezglutenowe. Wskazówka! Jeżeli nie nie masz uciążliwych objawów jelitowych, zamiast […]