W okresie jesiennym często nachodzi ochota na gotowane jedzenie. Wtedy warto przygotować probiotyczną zupę z kiszonymi burakami. Zupa ta nie tylko zasiedli florę bakteryjną pożytecznymi bakteriami, ale także dostarczy organizmowi solidną dawkę potasu i wapnia. Krem z buraków również odciąży wątrobę. Można spokojnie jeść go przy problemach trawiennych czy będąc […]
Dieta Bez Laktozy
Budyń mocno czekoladowy – wersja jesienna
Ostatnie dni na blogu są na maksa czekoladowe! Przedwczoraj pojawił się przepis na przepysznego murzynka, a dziś odkrywamy recepturę na zdrowy i energetyzujące budyń czekoladowy. Można go zjeść zarówno na pożywne śniadanie, jak i rozkoszować się nim z przyjaciółmi po pracy. Pamiętaj, że jeśli chcesz, możesz dodać więcej lub mniej […]
Surówka z rzodkiewką i pomidorami
Surówki świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Zawierają wiele prozdrowotnych właściwości, a także urozmaicają smak potrawy. Co najlepsze, można komponować je na nieskończenie wiele sposobów. Jednak jeśli nie masz czasu i szukasz gotowego przepisu na znakomitą surówkę – jesteś w idealnym miejscu. Surówka z rzodkiewką, pomidorkami i kiełkami jest […]
Miso na wzmocnienie odporności
Listopadowe ławki w klasach świecą pustkami, a dorośli najczęściej w okresie jesiennym biorą L-4. Niska odporność, a także srogie warunki atmosferyczne są tego głównymi winowajcami. Jak uchronić się przed kapiącym nosem i rozłożeniem w łóżku na dobrych kilka dni? Po pierwsze – wzmacniać. Po drugie – nie szkodzić. I takie […]
Surowe ciasto bananowo orzechowe
Słodycze w naturalnej formie smakują najlepiej. Jeśli nie wierzysz mi na słowo, uwierzysz już po pierwszym kęsie tego aksamitnego ciasta. Jednak to ciasto nie ma nic wspólnego z typowymi produktami mącznymi, pełnymi cukru, mąki i spulchniaczy. Ciasto bananowo-orzechowe zawiera sporo orzechów. Możesz swobodnie wybrać takie, które najbardziej lubisz. Również dodatki […]
Wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolą
Oto przepis z serii zdrowy fast food. Niemożliwe? W kuchni roślinnej takie słowa szybko tracą na ważności. Co więcej, wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolką nie tylko zastąpią Ci tradycyjne mięso w hamburgerze, ale również możesz podawać je razem z surówką i ziemniakami. Czerwona fasola zawiera sporo białka, dlatego […]
Wegańskie placuszki bananowo-waniliowe
Kto ma ochotę na ciepłe placuszki bananowe z nutką wanilii? Lekkie, zdrowe i pożywne. Szczególnie, jeśli w domu masz dzieciaki powinnaś przyrządzić takie placuszki. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a satysfakcja u maluchów gwarantowana. Dlaczego warto dodawać do dań cynamon? Za oknem temperatura coraz bardziej zbliża się do zera, […]
Zdrowy deser – kasza jaglana z gruszkami
Kasza jaglana pachnie jesiennymi deserami. Z dodatkiem gruszki tworzy nieskazitelny duet – nie oprzesz mu się! Kasza jaglana zawiera wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminę E, lecytyny, a także krzem wpływający korzystnie na zdrowie paznokci i włosów. Co więcej, kasza jaglana jest zasadotwórcza i lekkostrawna. Delikatna kasza jaglana w […]
Kremowe ciastka z ciecierzycy
Kuchnia roślinna rządzi się swoimi prawami. Co wczoraj wydawało się nieoczywiste, dziś ląduje w piekarniku. Mowa o aksamitnych, kremowych ciasteczka z ciecierzycą. Mimo że ciecierzyca kojarzy się zazwyczaj z roślinnym wytrawnym obiadem lub kolacją, to kryje w sobie nie mały słodki potencjał. Często woda z ciecierzycy wykorzystywana jest do słodkich […]
Wegański sos serowy
Szukasz przepisu na pyszny sos wegański do wytrawnego dania? Znudziły Ci się typowe sosy pomidorowe lub czosnkowe? Ten przepis jest dla Ciebie, nawet jeśli masz nietolerancję laktozy. Serowy sos wegański świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, ryżu lub sałatki. Zachwyci kubki smakowe nie tylko osób na diecie roślinnej. Co […]