Dieta Bez Laktozy

Dieta Bez Laktozy - opis w skrócie
Organizm wielu osób nie trawi laktozy. Wśród objawów nietolerancji laktozy wyróżnić można kłopotliwe wzdęcia, bóle brzucha oraz uczucie pełnego żołądka. Czasami pojawiają się również kłopoty skórne. Nie da się ukryć, że jedyną metodą, która umożliwia pozbycie się niechcianych dolegliwości jest dieta eliminacyjna.

Na czym polega?

Dieta w przypadku trudności z trawieniem cukru mlecznego opiera się na wyłączeniu ze swojego menu wszystkich produktów zawierających laktozę. Jeżeli jakaś osoba ma subtelne dolegliwości, może ona sporadycznie spożywać produkty mleczne. Należy bacznie obserwować swój organizm, jeżeli decydujemy się na takie rozwiązanie. Raczej zrezygnujmy z mleka na rzecz jogurtów, w przypadku których cukier mleczny został już nadtrawiony przez bakterie kwasu mlekowego. Jeżeli jednak posiadamy naprawdę silne dolegliwości związane z nietolerancją laktozy, zaleca się całkowite wyeliminowanie nabiału. Dieta bez laktozy oznacza więc konieczność unikania jogurtów, mleka oraz serów.

Co się spożywa?

Na szczęście w supermarketach dostępnych jest coraz więcej produktów mlecznych bez laktozy. Warto szukać więc śmietany czy jogurtu ze specjalnym oznaczeniem informującym nas o tym, że dany produkt nie zawiera cukru mlecznego. Niektórzy decydują się również na kupno tabletek zawierających enzym laktaza, który wspomaga proces trawienia laktozy. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest jednak wyżej omawiana dieta, gdyż jest to opcja w pełni naturalna. Zamiast tradycyjnego nabiału możemy spożywać jogurty sojowe, kokosowe lub migdałowe. W supermarketach znajdziemy również mleka ryżowe i owsiane, pozbawione laktozy.

Jakie są reguły?

Jak już zostało wspomniane, na diecie bez laktozy należy unikać spożywania produktów nabiałowych. Wyeliminowanie ze swojego jadłospisu mleka, jogurtów czy serów wydaje się być bardzo proste. Niestety w praktyce jest nieco trudniej, gdyż nabiał dodawany jest do wielu produktów, w których byśmy się go nie spodziewali. Jako przykład można podać na przykład hummus, do którego bardzo często dodawane jest mleko. Jedynym wyjściem na uniknięcie przykrych dolegliwości jest dokładne czytanie etykiet. Należy unikać również mleka w proszku, które dodawane jest do bardzo wielu produktów żywnościowych. Podsumowując wyżej zebrane rozważania, bez większych trudności można dojść do wniosku, że dieta bez laktozy jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy mają kłopoty z trawieniem cukru mlecznego. W niektórych przypadkach wystarczające będzie ograniczenie nabiału, ale w innych konieczna może stać się całkowita ich eliminacja. Pierwsze pozytywne efekty diety w postaci braku dolegliwości powinniśmy dostrzec już po kilku tygodniach.

Kremowa zupa z kiszonych buraków

W okresie jesiennym często nachodzi ochota na gotowane jedzenie. Wtedy warto przygotować probiotyczną zupę z kiszonymi burakami. Zupa ta nie tylko zasiedli florę bakteryjną pożytecznymi bakteriami, ale także dostarczy organizmowi solidną dawkę potasu i wapnia. Krem z buraków również odciąży wątrobę. Można spokojnie jeść go przy problemach trawiennych czy będąc […]

Budyń mocno czekoladowy – wersja jesienna

Ostatnie dni na blogu są na maksa czekoladowe! Przedwczoraj pojawił się przepis na przepysznego murzynka, a dziś odkrywamy recepturę na zdrowy i energetyzujące budyń czekoladowy. Można go zjeść zarówno na pożywne śniadanie, jak i rozkoszować się nim z przyjaciółmi po pracy. Pamiętaj, że jeśli chcesz, możesz dodać więcej lub mniej […]

Surówka z rzodkiewką i pomidorami

Surówki świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Zawierają wiele prozdrowotnych właściwości, a także urozmaicają smak potrawy. Co najlepsze, można komponować je na nieskończenie wiele sposobów. Jednak jeśli nie masz czasu i szukasz gotowego przepisu na znakomitą surówkę – jesteś w idealnym miejscu. Surówka z rzodkiewką, pomidorkami i kiełkami jest […]

Miso na wzmocnienie odporności

Listopadowe ławki w klasach świecą pustkami, a dorośli najczęściej w okresie jesiennym biorą L-4. Niska odporność, a także srogie warunki atmosferyczne są tego głównymi winowajcami. Jak uchronić się przed kapiącym nosem i rozłożeniem w łóżku na dobrych kilka dni? Po pierwsze – wzmacniać. Po drugie – nie szkodzić. I takie […]

Surowe ciasto bananowo orzechowe

Słodycze w naturalnej formie smakują najlepiej. Jeśli nie wierzysz mi na słowo, uwierzysz już po pierwszym kęsie tego aksamitnego ciasta. Jednak to ciasto nie ma nic wspólnego z typowymi produktami mącznymi, pełnymi cukru, mąki i spulchniaczy. Ciasto bananowo-orzechowe zawiera sporo orzechów. Możesz swobodnie wybrać takie, które najbardziej lubisz. Również dodatki […]

Wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolą

Oto przepis z serii zdrowy fast food. Niemożliwe? W kuchni roślinnej takie słowa szybko tracą na ważności. Co więcej, wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolką nie tylko zastąpią Ci tradycyjne mięso w hamburgerze, ale również możesz podawać je razem z surówką i ziemniakami. Czerwona fasola zawiera sporo białka, dlatego […]

Wegańskie placuszki bananowo-waniliowe

Kto ma ochotę na ciepłe placuszki bananowe z nutką wanilii? Lekkie, zdrowe i pożywne. Szczególnie, jeśli w domu masz dzieciaki powinnaś przyrządzić takie placuszki. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a satysfakcja u maluchów gwarantowana. Dlaczego warto dodawać do dań cynamon? Za oknem temperatura coraz bardziej zbliża się do zera, […]

Zdrowy deser – kasza jaglana z gruszkami

Kasza jaglana pachnie jesiennymi deserami. Z dodatkiem gruszki tworzy nieskazitelny duet – nie oprzesz mu się! Kasza jaglana zawiera wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminę E, lecytyny, a także krzem wpływający korzystnie na zdrowie paznokci i włosów. Co więcej, kasza jaglana jest zasadotwórcza i lekkostrawna. Delikatna kasza jaglana w […]

Kremowe ciastka z ciecierzycy

Kuchnia roślinna rządzi się swoimi prawami. Co wczoraj wydawało się nieoczywiste, dziś ląduje w piekarniku. Mowa o aksamitnych, kremowych ciasteczka z ciecierzycą. Mimo że ciecierzyca kojarzy się zazwyczaj z roślinnym wytrawnym obiadem lub kolacją, to kryje w sobie nie mały słodki potencjał. Często woda z ciecierzycy wykorzystywana jest do słodkich […]

Wegański sos serowy

Szukasz przepisu na pyszny sos wegański do wytrawnego dania? Znudziły Ci się typowe sosy pomidorowe lub czosnkowe? Ten przepis jest dla Ciebie, nawet jeśli masz nietolerancję laktozy. Serowy sos wegański świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, ryżu lub sałatki. Zachwyci kubki smakowe nie tylko osób na diecie roślinnej. Co […]