Dieta Bez Laktozy

Dieta Bez Laktozy - opis w skrócie
Organizm wielu osób nie trawi laktozy. Wśród objawów nietolerancji laktozy wyróżnić można kłopotliwe wzdęcia, bóle brzucha oraz uczucie pełnego żołądka. Czasami pojawiają się również kłopoty skórne. Nie da się ukryć, że jedyną metodą, która umożliwia pozbycie się niechcianych dolegliwości jest dieta eliminacyjna.

Na czym polega?

Dieta w przypadku trudności z trawieniem cukru mlecznego opiera się na wyłączeniu ze swojego menu wszystkich produktów zawierających laktozę. Jeżeli jakaś osoba ma subtelne dolegliwości, może ona sporadycznie spożywać produkty mleczne. Należy bacznie obserwować swój organizm, jeżeli decydujemy się na takie rozwiązanie. Raczej zrezygnujmy z mleka na rzecz jogurtów, w przypadku których cukier mleczny został już nadtrawiony przez bakterie kwasu mlekowego. Jeżeli jednak posiadamy naprawdę silne dolegliwości związane z nietolerancją laktozy, zaleca się całkowite wyeliminowanie nabiału. Dieta bez laktozy oznacza więc konieczność unikania jogurtów, mleka oraz serów.

Co się spożywa?

Na szczęście w supermarketach dostępnych jest coraz więcej produktów mlecznych bez laktozy. Warto szukać więc śmietany czy jogurtu ze specjalnym oznaczeniem informującym nas o tym, że dany produkt nie zawiera cukru mlecznego. Niektórzy decydują się również na kupno tabletek zawierających enzym laktaza, który wspomaga proces trawienia laktozy. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest jednak wyżej omawiana dieta, gdyż jest to opcja w pełni naturalna. Zamiast tradycyjnego nabiału możemy spożywać jogurty sojowe, kokosowe lub migdałowe. W supermarketach znajdziemy również mleka ryżowe i owsiane, pozbawione laktozy.

Jakie są reguły?

Jak już zostało wspomniane, na diecie bez laktozy należy unikać spożywania produktów nabiałowych. Wyeliminowanie ze swojego jadłospisu mleka, jogurtów czy serów wydaje się być bardzo proste. Niestety w praktyce jest nieco trudniej, gdyż nabiał dodawany jest do wielu produktów, w których byśmy się go nie spodziewali. Jako przykład można podać na przykład hummus, do którego bardzo często dodawane jest mleko. Jedynym wyjściem na uniknięcie przykrych dolegliwości jest dokładne czytanie etykiet. Należy unikać również mleka w proszku, które dodawane jest do bardzo wielu produktów żywnościowych. Podsumowując wyżej zebrane rozważania, bez większych trudności można dojść do wniosku, że dieta bez laktozy jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy mają kłopoty z trawieniem cukru mlecznego. W niektórych przypadkach wystarczające będzie ograniczenie nabiału, ale w innych konieczna może stać się całkowita ich eliminacja. Pierwsze pozytywne efekty diety w postaci braku dolegliwości powinniśmy dostrzec już po kilku tygodniach.

Gruszki w jaglanym biszkopcie

Delikatny, miękki i bez laktozy – taki jest właśnie aromatyczny biszkopt jaglany. Idealnie wkomponowują się w niego świeże, pachnące jesienną ziemią gruszki. Niemal wszystkie liście już sprzątnął wiatr, dlatego nadszedł czas na nowe smaki w kuchni. Gruszka zdecydowanie oddaje smak listopadowych wypieków. Dlaczego warto jeść gruszki? Zawierają w sobie sporo […]

Brownie z cukinii i musem jagodowym

Brownie to bezwzględny must have wypieków w kuchni wegetariańskiej. Można przygotowywać je z różnych warzyw. Dziś proponujemy przepis na delikatne brownie z cukinią. Mimo że sezon jagód na dobre przeminął, mamy nadzieją, że ostatki zamroziliście. Jeśli nie, to również sklepowe jagódki sprawdzą się świetnie. Brownie z cukinii możecie przygotować zarówno […]

Buraczane ciasto z wiórkami kokosowymi

Jeśli szukasz przepisu na pyszne, a zarazem zdrowe ciasto, to jesteś w dobrym miejscu. Czekoladowe ciasto z burakami jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zdajemy sobie sprawę, jak często ciężko przekonać najmłodszych do jedzenia warzyw. Jednak buraków w tej wersji nawet nie wyczują. Co więcej, buraki w połączeniu z kakao […]

Dyniowe ciasto z gorzką czekoladą (bez laktozy)

Dynia jest warzywem dość uniwersalnym. Możesz wyczarować z niej pyszne danie zarówno na słodko, jak i na wytrwanie. Dziś przedstawiamy jej słodką odsłonę. Ciasto dyniowe idealnie wczuwa się w jesienny klimat. Kiedy na ulicach liście tarzają się między nogami, warto podkreślić smak schyłku roku w kuchni. Dyniowe ciasto zawiera same […]

Wegańskie kotlety z fasoli

Prawie z każdego rodzaju strączka – grochu, soczewicy, ciecierzycy – można zrobić kotlety. Jednak kotlety z fasoli, przyprawione kminem rzymskim, nie tylko dostarczają organizmowi sporo białka, ale również są przepyszne. Kasza jaglana zawarta w przepisie sprawia, że kotleciki są zbitej konsystencji. Jednocześnie pozostają delikatne i aksamitne. Wegańskie kotlety z fasoli […]

Rozgrzewający przepis na jesienny sok z dzikich jabłek

Soki warto wybierać w każdą porę roku. Niestety, ale wiele osób docenia ich walory odżywcze tylko wiosną i latem, a podczas chłodniejszych pór roku niemal całkowicie o nich zapomina. Jednak to nieprawda, że nie można przygotować zdrowego i świeżego soku jesienią. Za oknem czuć już chłód, dlatego warto przyrządzić rozgrzewający […]

Kluski ryżowe

Kluski zwykle kojarzą się z ziemniakami. Jednak dziś proponujemy Ci ich nieco inną odsłonę. Kluski ryżowe są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy, a także zawierają znacznie mniej skrobi. Kluski ryżowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wiesz co zrobić z resztkami ryżu? Dzisiaj poznasz przepis, który nie pozwoli zmarnować […]

Halloweenowy sok z buraków i cytryny

Halloween już tuż, tuż. Jeśli chcesz świętować go w zdrowym stylu, koniecznie musisz poznać ten przepis na krwisty sok! Spokojnie, wszyscy po jego wypiciu pozostaną żywi, a nawet energia wzrośnie im dwukrotnie! Halloween już jutro, dlatego nie ma co zwlekać. Nie tylko dynia rządzi podczas strasznej nocy. Podając gościom halloweenowy […]

Witariańskie ciasto marchewkowe z orzechami makadamia

Sezon na marchewkę trwa w najlepsze, dlatego nie warto go przegapić. Marchewka prosto z ziemi smakuje nieco wyraziściej, jest słodsza i smaczniejsza od standardowo dostępnej w supermarkecie. Co ważniejsze, jest wolna od szkodliwych chemikaliów. Jednak nie tylko można marchewkę dodawać do surówki. Ciasto marchewkowe to nietypowa odsłona tego warzywa i […]

Fasolka po bretońsku

Nie możesz jeść produktów zawierających laktozę, ale nadszedł Cię smak na coś wytrawnego i ciepłego? Fasolka po bretońsku zaspokoi Twój głód na długo. Szczególnie teraz, w okresie jesiennym, przychodzi ochota na rozgrzewające dania. Fasolka jest prosta w przygotowaniu i po jej przyrządzeniu, nie musisz spędzić w kuchni kolejnej godziny na […]