Dieta Bez Laktozy

Dieta Bez Laktozy - opis w skrócie
Organizm wielu osób nie trawi laktozy. Wśród objawów nietolerancji laktozy wyróżnić można kłopotliwe wzdęcia, bóle brzucha oraz uczucie pełnego żołądka. Czasami pojawiają się również kłopoty skórne. Nie da się ukryć, że jedyną metodą, która umożliwia pozbycie się niechcianych dolegliwości jest dieta eliminacyjna.

Na czym polega?

Dieta w przypadku trudności z trawieniem cukru mlecznego opiera się na wyłączeniu ze swojego menu wszystkich produktów zawierających laktozę. Jeżeli jakaś osoba ma subtelne dolegliwości, może ona sporadycznie spożywać produkty mleczne. Należy bacznie obserwować swój organizm, jeżeli decydujemy się na takie rozwiązanie. Raczej zrezygnujmy z mleka na rzecz jogurtów, w przypadku których cukier mleczny został już nadtrawiony przez bakterie kwasu mlekowego. Jeżeli jednak posiadamy naprawdę silne dolegliwości związane z nietolerancją laktozy, zaleca się całkowite wyeliminowanie nabiału. Dieta bez laktozy oznacza więc konieczność unikania jogurtów, mleka oraz serów.

Co się spożywa?

Na szczęście w supermarketach dostępnych jest coraz więcej produktów mlecznych bez laktozy. Warto szukać więc śmietany czy jogurtu ze specjalnym oznaczeniem informującym nas o tym, że dany produkt nie zawiera cukru mlecznego. Niektórzy decydują się również na kupno tabletek zawierających enzym laktaza, który wspomaga proces trawienia laktozy. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest jednak wyżej omawiana dieta, gdyż jest to opcja w pełni naturalna. Zamiast tradycyjnego nabiału możemy spożywać jogurty sojowe, kokosowe lub migdałowe. W supermarketach znajdziemy również mleka ryżowe i owsiane, pozbawione laktozy.

Jakie są reguły?

Jak już zostało wspomniane, na diecie bez laktozy należy unikać spożywania produktów nabiałowych. Wyeliminowanie ze swojego jadłospisu mleka, jogurtów czy serów wydaje się być bardzo proste. Niestety w praktyce jest nieco trudniej, gdyż nabiał dodawany jest do wielu produktów, w których byśmy się go nie spodziewali. Jako przykład można podać na przykład hummus, do którego bardzo często dodawane jest mleko. Jedynym wyjściem na uniknięcie przykrych dolegliwości jest dokładne czytanie etykiet. Należy unikać również mleka w proszku, które dodawane jest do bardzo wielu produktów żywnościowych. Podsumowując wyżej zebrane rozważania, bez większych trudności można dojść do wniosku, że dieta bez laktozy jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy mają kłopoty z trawieniem cukru mlecznego. W niektórych przypadkach wystarczające będzie ograniczenie nabiału, ale w innych konieczna może stać się całkowita ich eliminacja. Pierwsze pozytywne efekty diety w postaci braku dolegliwości powinniśmy dostrzec już po kilku tygodniach.

Makaron z zielonym sosem

Bezglutenowy makaron z zielonym sosem

Czy wiesz, że warzywa zabarwione na zielono zawierają chlorofil, który wspomaga działanie układu pokarmowego, krwionośnego, ma korzystny wpływ na wątrobę, usuwa toksyny? Ponadto liście dostarczają przeciwutleniaczy, błonnika, magnezu, żelaza oraz witamin A, C, E, K. W terapii kolorami, zieleń stosuje się w celu wyciszenia i uspokojenia. Ten przepis, to pomysł […]

Wegański odpowiednik śmietany

Wegańska śmietana

Do tej pory nie powstał jeszcze roślinny odpowiednik idealnie odpowiadający smakowi śmietany wyprodukowanej z mleka krowiego . Ten przepis jest ciekawym jej substytutem, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Otrzymany produkt nadaje się do pieczenia i gotowania. Może być stosowany jako baza wegańska w kremach, lodach, sosach, ciastach. Czas wykonania […]

Curry z ciecierzycą wegańskie

Wegańskie curry z ciecierzycą

Prosta, pachnąca orientalnymi przyprawami potrawa. Czas jej wykonania to maksymalnie 30 minut – rozpocznij od nastawienia ryżu do gotowania, a w międzyczasie przygotujesz pożywne danie. Szybki przepis na obiad, który dostarczy wartościowego białka, dobrych złożonych węglowodanów i zdrowego tłuszczu. Danie bezglutenowe. Wskazówka! Jeżeli nie nie masz uciążliwych objawów jelitowych, zamiast […]