Dieta dla Cukrzyków

Dieta Dla Cukrzyków - opis w skrócie

Na czym polega?

Istotna w leczeniu cukrzycy jest odpowiednia, zbilansowana i przy tym dość restrykcyjna dieta. Pozwala ona na utrzymanie odpowiedniego poziomu glikemii, czyli stężenia glukozy we krwi, jak również wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy.

Co się spożywa?

Podstawową regułą, która zapewne każdemu kojarzy się z cukrzycą, jest wyeliminowanie z diety cukrów prostych, które znajdujemy przede wszystkim w słodkich przekąskach, wszelkiego rodzaju słodyczach (ciastkach, słodkich bułkach, batonach, czekoladzie) i słodzonych napojach. Źródłem węglowodanów u osoby chorej na cukrzycę powinny być produkty zawierające węglowodany złożone, takie jak: ciemne pieczywo, płatki owsiane, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), brązowy ryż i ciemny makaron. W diecie cukrzycowej wyeliminować należy również tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (tłuste mleko, śmietana, słonina, tłuste sery i wędliny) oraz produkty wysokoprzetworzone, takie jak: pasztety, parówki czy wszelkiego rodzaju fast foody. Zdrowe tłuszcze powinny być natomiast dostarczane poprzez spożywanie ryb morskich (np. śledź, makrela, łosoś), orzechów włoskich czy pestek dyni. Kolejny istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik odżywczy – białko powinien być w diecie cukrzycowej dostarczany wraz ze spożyciem chudego mięsa (lepsza w tym wypadku jest więc pierś z kurczaka czy indyka, niż mięso wieprzowe), czy też chudych przetworów mlecznych – jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki. Istotnym elementem diety cukrzycowej powinny być również warzywa i owoce, jednak jedynie te o niskim indeksie glikemicznym (uważać więc trzeba np. na banany, arbuzy czy owoce suszone). Należy pamiętać o zbilansowanej podaży witamin, składników mineralnych i błonnika.

Jakie są reguły?

W komponowaniu diety cukrzycowej istotne jest nie tylko uwzględnienie odpowiednich produktów i przyrządzenie potraw we właściwy sposób (gotowanie, duszenie, gotowanie na parze czy pieczenie zamiast smażenia), ale również rozłożenie posiłków w czasie w ciągu dnia i zadbanie o ich właściwą kaloryczność. Należy spożywać małe porcje w równych odstępach czasu (5 posiłków dziennie co 1,5 – 2 godz.). W celu uniknięcia nadwagi, nie należny przekraczać dziennego zapotrzebowania kalorycznego (które jest indywidualne i zależy od wieku, płci i obecnej wagi).

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto, to pyszna i zdrowa propozycja nie tylko dla osób będących na diecie. Połączenie zdrowej rukoli, świeżego szpinaku i bazylii niesie ze sobą wiele cennych składników odżywczych. Rukola, to doskonałe źródło witamin K, A i C. Liście szpinaku są natomiast bogate w żelazo, magnez, kwas foliowy i […]

Sałatka Meksykańska

Każda osoba, która boryka się z problemami podyktowanymi schorzeniami takimi, jak cukrzyca z pewnością od czasu do czasu ma ochotę na to, by pozwolić sobie na coś słodkiego. Ograniczenia w spożyciu cukrów niekoniecznie muszą przeszkodzić w osłodzeniu swojej diety. Prezentujemy Państwu przepis, którym jest sałatka łącząca w sobie nutkę pikantnych […]

Pikantny hummus

Zblendowana cieciorka jest niezwykle pożywnym produktem, który ma bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że danie tego rodzaju sprawdzi się wprost idealnie dla każdej osoby zmuszonej do restrykcyjnej kontroli poziomu cukru w swojej krwi. Dzięki spożywaniu hummusa z cieciorki nie musicie przejmować się podniesieniem cukru w krwiobiegu, co będzie atutem […]

Sałatka na bazie pomidorów

Sałatka na bazie słodkich pomidorków koktajlowych sprawdzi się doskonale w scenariuszu zaspokojenia potrzeby na zjedzenie czegoś słodkiego. Małe pomidory będące bazą tego dania świetnie oddają słodycz w akompaniamencie niskowęglowodanowych warzyw. Wersja tego posiłku może być większą porcją oddzielnego dania lub po prostu dodatkiem do mięsa. Powinna się z nią zaprzyjaźnić […]

Śniadaniowe brownie

Śniadaniowe brownie składające się z naturalnych, bezglutenowych składników zaskoczą każdego prostotą swojego przygotowania. Pomimo konieczności wypieczenia tego produktu całość preparacji masy nie powinna zająć więcej niż 10 minut. Łatwość w wykonaniu tego przepisu to nie jedyna jego zaleta. Niskowęglowodanowe brownie, które proponujemy w wariancie śniadaniowym sprawdzą się idealnie w diecie […]

Sałatka z marchwi

W niniejszym przepisie mamy przyjemność zaproponować skarbnicę beta karotenu i witaminy A, którą jest sałatka składająca się głównie z marchwi. Każda osoba cierpiąca z powodu cukrzycy, poszukująca nutki słodkich smaków w swoich posiłkach może pozwolić sobie, dzięki temu przepisowi na odrobinę wytchnienia. Niezwykle niska zawartość węglowodanów przy jednocześnie solidnej objętości […]

Orkiszowe gofry

Orkiszowe gofry, to wspaniała propozycja na śniadanie lub obiad. Można je podać same lub z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Jeden gofr ważący około 55 g ma 4,3 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,6 WBT. Gofry orkiszowe podobnie, jak te przyrządzane na mące pszennej wychodzą chrupiące i […]

Bananowo czekoladowy pudding

Pudding na bazie tofu, który zostanie przygotowany za pomocą masy bananowo-czekoladowej to pomysł na posiłek o niskiej zawartości cukrów. Zaproponowany w danym przepisie pudding to produkt, który wybaczy restrykcjom niemal każdej diety. Bez względu na to, czy jesteś weganinem, próbujesz wytrwać na diecie redukcyjnej, czy też borykasz się z problemami […]

Ciasto z jagodami dla diabetyków

Osoby cierpiące na cukrzycę niestety skazane są na unikanie wszelakich słodkości. Przybywamy jednak na ratunek, z wyjątkowym przepisem na ciasto dla diabetyków. Chociaż i w tym wypadku umiarkowanie jest wskazane, to na kawałek tej przyjemności można sobie pozwolić. Wszystko zawdzięczamy mące orkiszowej oraz stewii, która jest naturalnym słodzikiem zwiększającym tolerancję […]

Frytki z batatów

Doskonały smak tej potrawy nie pozwoli uwierzyć znajomym, którym ją zaserwujesz w to, jak bardzo jest zdrowa. Rodzina powie, że coś co smakuje tak dobrze z pewnością nie może korzystnie oddziaływać na Twój organizm. Wyjdź naprzeciw wszelkim oczekiwaniom i przekonaj się o tym, jak łatwo przygotować zdrowe frytki z batatów. […]