Dieta dla Cukrzyków

Dieta Dla Cukrzyków - opis w skrócie

Na czym polega?

Istotna w leczeniu cukrzycy jest odpowiednia, zbilansowana i przy tym dość restrykcyjna dieta. Pozwala ona na utrzymanie odpowiedniego poziomu glikemii, czyli stężenia glukozy we krwi, jak również wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy.

Co się spożywa?

Podstawową regułą, która zapewne każdemu kojarzy się z cukrzycą, jest wyeliminowanie z diety cukrów prostych, które znajdujemy przede wszystkim w słodkich przekąskach, wszelkiego rodzaju słodyczach (ciastkach, słodkich bułkach, batonach, czekoladzie) i słodzonych napojach. Źródłem węglowodanów u osoby chorej na cukrzycę powinny być produkty zawierające węglowodany złożone, takie jak: ciemne pieczywo, płatki owsiane, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), brązowy ryż i ciemny makaron. W diecie cukrzycowej wyeliminować należy również tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (tłuste mleko, śmietana, słonina, tłuste sery i wędliny) oraz produkty wysokoprzetworzone, takie jak: pasztety, parówki czy wszelkiego rodzaju fast foody. Zdrowe tłuszcze powinny być natomiast dostarczane poprzez spożywanie ryb morskich (np. śledź, makrela, łosoś), orzechów włoskich czy pestek dyni. Kolejny istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik odżywczy – białko powinien być w diecie cukrzycowej dostarczany wraz ze spożyciem chudego mięsa (lepsza w tym wypadku jest więc pierś z kurczaka czy indyka, niż mięso wieprzowe), czy też chudych przetworów mlecznych – jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki. Istotnym elementem diety cukrzycowej powinny być również warzywa i owoce, jednak jedynie te o niskim indeksie glikemicznym (uważać więc trzeba np. na banany, arbuzy czy owoce suszone). Należy pamiętać o zbilansowanej podaży witamin, składników mineralnych i błonnika.

Jakie są reguły?

W komponowaniu diety cukrzycowej istotne jest nie tylko uwzględnienie odpowiednich produktów i przyrządzenie potraw we właściwy sposób (gotowanie, duszenie, gotowanie na parze czy pieczenie zamiast smażenia), ale również rozłożenie posiłków w czasie w ciągu dnia i zadbanie o ich właściwą kaloryczność. Należy spożywać małe porcje w równych odstępach czasu (5 posiłków dziennie co 1,5 – 2 godz.). W celu uniknięcia nadwagi, nie należny przekraczać dziennego zapotrzebowania kalorycznego (które jest indywidualne i zależy od wieku, płci i obecnej wagi).

Zupa marchwiowa dla Cukrzyków

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest często używana do głównych dań, ciast, ale też i do zupy. Zupa krem z marchwi to łagodne danie, idealne dla osób na diecie. Jej główny składnik wpływa korzystnie na wygląd cery. Przedstawiamy przepis na bardzo zdrową i smaczną bezcukrową zupę marchewkową. Czas przygotowania […]

Sernik BEZ CUKRU Jaglany

Pieczony sernik jaglany to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów, którzy starają się liczyć kalorie lub zmagają się z cukrzycą. Wyróżnia go delikatność, wspaniały zapach i smak, a jednocześnie wiele cennych składników odżywczych. Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Zawiera między innymi fosfor, żelazo, mangan czy cynk.  Czas […]

Koktajl Jaglany

Potrawy dla cukrzyków wcale nie muszą być niedobre. Prezentujemy przepis na koktajl jaglany, który podbije serca wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i zbilansowane posiłki, a jednocześnie nie chcą rezygnować ze słodkich deserów. Jaglanka staje się coraz popularniejsza ze względu na szereg wartości odżywczych. Zalicza się ją do grona najzdrowszych produktów […]

Budyń bez mleka

Wegański budyń ryżowo-kokosowy

Kremowy wegański pudding ryżowy, który smakuje jak pyszny budyń. Potrawa bez dodatku mleka krowiego, bez glutenu i cukru, to pomysł na pyszną przekąskę w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Doskonały na ciepło i na zimno. Dla dorosłych i dzieci.

Tarta szpinakowa

Wegetariańska tarta serowo-szpinakowa

Niezawodny farsz będący połączeniem sera i szpinaku zapieczony w kruchym cieście – to idealny pomysł na obiad lub kolację. Smakuje na ciepło i na zimno. Z wykonaniem potrawy poradzą sobie także osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.

Surowe ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe bez pieczenia (RAW)

Marchewka to jest jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. W wersji surowej nie tylko zachowuje więcej witamin, ale też ma niższy indeks glikemiczny niż marchew gotowana, co oznacza dłuższe wchłanianie węglowodanów i mniejsze prawdopodobieństwo wahań insulinowo-glukozowych. Surowe ciasto marchewkowe jest więc idealne dla cukrzyków! Ciasto robi się dość szybko, […]

Zupa z topinamburem

Zupa-krem z białych warzyw z topinamburem

Zupy z białych warzyw polecane są szczególnie przy kuracjach oczyszczających. Seler ma działanie moczopędne oraz przyspiesza produkcję żółci i trawienie, pietruszka łagodzi wzdęcia, cebula i czosnek działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Topinambur poprawia przemianę materii i zapewnia właściwą mikroflorę jelit, a ze ponieważ praktycznie nie zawiera skrobi, polecany szczególnie jest diabetykom. […]

Nadziewany bakłażan wegański farsz

Pieczone bakłażany z kuskusem i fasolką

Bakłażany to bardzo wartościowe rośliny – są źródłem witamin i składników mineralnych, zawierają antyoksydant nasunine, która chroni błony komórkowe i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Zaleca się ich spożycie szczególnie przy kuracji antybiotykami. Co ciekawe, powszechnie panuje przekonanie, że bakłażan to warzywo, jednak warto wiedzieć, że z punktu widzenia botanicznego jest […]

Papryka bez mięsa faszerowana komosą ryżową i fasolą

Pieczona papryka z nadzieniem bezmięsnym

Faszerowana papryka – znane i lubiane danie. Najczęściej wybierany farsz, to ten z ryżu i mięsa mielonego. A tutaj przepis w wersji jarskiej z komosą ryżową. Lekka i pełna wartości odżywczych potrawa, sprawdzi się na jako ciepły posiłek na obiad, ale także na zimno – do lunchboxa. Danie odpowiednie dla […]