Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest często używana do głównych dań, ciast, ale też i do zupy. Zupa krem z marchwi to łagodne danie, idealne dla osób na diecie. Jej główny składnik wpływa korzystnie na wygląd cery. Przedstawiamy przepis na bardzo zdrową i smaczną bezcukrową zupę marchewkową. Czas przygotowania […]
Dieta dla Cukrzyków
Sernik BEZ CUKRU Jaglany
Pieczony sernik jaglany to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów, którzy starają się liczyć kalorie lub zmagają się z cukrzycą. Wyróżnia go delikatność, wspaniały zapach i smak, a jednocześnie wiele cennych składników odżywczych. Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Zawiera między innymi fosfor, żelazo, mangan czy cynk. Czas […]
Koktajl Jaglany
Potrawy dla cukrzyków wcale nie muszą być niedobre. Prezentujemy przepis na koktajl jaglany, który podbije serca wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i zbilansowane posiłki, a jednocześnie nie chcą rezygnować ze słodkich deserów. Jaglanka staje się coraz popularniejsza ze względu na szereg wartości odżywczych. Zalicza się ją do grona najzdrowszych produktów […]
Wegański budyń ryżowo-kokosowy
Kremowy wegański pudding ryżowy, który smakuje jak pyszny budyń. Potrawa bez dodatku mleka krowiego, bez glutenu i cukru, to pomysł na pyszną przekąskę w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Doskonały na ciepło i na zimno. Dla dorosłych i dzieci.
Wegetariańska tarta serowo-szpinakowa
Niezawodny farsz będący połączeniem sera i szpinaku zapieczony w kruchym cieście – to idealny pomysł na obiad lub kolację. Smakuje na ciepło i na zimno. Z wykonaniem potrawy poradzą sobie także osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Ciasto marchewkowe bez pieczenia (RAW)
Marchewka to jest jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. W wersji surowej nie tylko zachowuje więcej witamin, ale też ma niższy indeks glikemiczny niż marchew gotowana, co oznacza dłuższe wchłanianie węglowodanów i mniejsze prawdopodobieństwo wahań insulinowo-glukozowych. Surowe ciasto marchewkowe jest więc idealne dla cukrzyków! Ciasto robi się dość szybko, […]
Zupa-krem z białych warzyw z topinamburem
Zupy z białych warzyw polecane są szczególnie przy kuracjach oczyszczających. Seler ma działanie moczopędne oraz przyspiesza produkcję żółci i trawienie, pietruszka łagodzi wzdęcia, cebula i czosnek działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Topinambur poprawia przemianę materii i zapewnia właściwą mikroflorę jelit, a ze ponieważ praktycznie nie zawiera skrobi, polecany szczególnie jest diabetykom. […]
Spaghetti z cukinii z sosem z awokado (RAW)
Witariańska alternatywa dla klasycznego skrobiowego i wysokokalorycznego przepisu – spaghetti w lekkiej roślinnej odsłonie. To potrawa, którą warto zjeść od razu po przygotowaniu, zawiera wówczas najwięcej cennych składników.
Pieczone bakłażany z kuskusem i fasolką
Bakłażany to bardzo wartościowe rośliny – są źródłem witamin i składników mineralnych, zawierają antyoksydant nasunine, która chroni błony komórkowe i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Zaleca się ich spożycie szczególnie przy kuracji antybiotykami. Co ciekawe, powszechnie panuje przekonanie, że bakłażan to warzywo, jednak warto wiedzieć, że z punktu widzenia botanicznego jest […]
Pieczona papryka z nadzieniem bezmięsnym
Faszerowana papryka – znane i lubiane danie. Najczęściej wybierany farsz, to ten z ryżu i mięsa mielonego. A tutaj przepis w wersji jarskiej z komosą ryżową. Lekka i pełna wartości odżywczych potrawa, sprawdzi się na jako ciepły posiłek na obiad, ale także na zimno – do lunchboxa. Danie odpowiednie dla […]