Dieta dla Cukrzyków

Dieta Dla Cukrzyków - opis w skrócie

Na czym polega?

Istotna w leczeniu cukrzycy jest odpowiednia, zbilansowana i przy tym dość restrykcyjna dieta. Pozwala ona na utrzymanie odpowiedniego poziomu glikemii, czyli stężenia glukozy we krwi, jak również wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy.

Co się spożywa?

Podstawową regułą, która zapewne każdemu kojarzy się z cukrzycą, jest wyeliminowanie z diety cukrów prostych, które znajdujemy przede wszystkim w słodkich przekąskach, wszelkiego rodzaju słodyczach (ciastkach, słodkich bułkach, batonach, czekoladzie) i słodzonych napojach. Źródłem węglowodanów u osoby chorej na cukrzycę powinny być produkty zawierające węglowodany złożone, takie jak: ciemne pieczywo, płatki owsiane, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), brązowy ryż i ciemny makaron. W diecie cukrzycowej wyeliminować należy również tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (tłuste mleko, śmietana, słonina, tłuste sery i wędliny) oraz produkty wysokoprzetworzone, takie jak: pasztety, parówki czy wszelkiego rodzaju fast foody. Zdrowe tłuszcze powinny być natomiast dostarczane poprzez spożywanie ryb morskich (np. śledź, makrela, łosoś), orzechów włoskich czy pestek dyni. Kolejny istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik odżywczy – białko powinien być w diecie cukrzycowej dostarczany wraz ze spożyciem chudego mięsa (lepsza w tym wypadku jest więc pierś z kurczaka czy indyka, niż mięso wieprzowe), czy też chudych przetworów mlecznych – jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki. Istotnym elementem diety cukrzycowej powinny być również warzywa i owoce, jednak jedynie te o niskim indeksie glikemicznym (uważać więc trzeba np. na banany, arbuzy czy owoce suszone). Należy pamiętać o zbilansowanej podaży witamin, składników mineralnych i błonnika.

Jakie są reguły?

W komponowaniu diety cukrzycowej istotne jest nie tylko uwzględnienie odpowiednich produktów i przyrządzenie potraw we właściwy sposób (gotowanie, duszenie, gotowanie na parze czy pieczenie zamiast smażenia), ale również rozłożenie posiłków w czasie w ciągu dnia i zadbanie o ich właściwą kaloryczność. Należy spożywać małe porcje w równych odstępach czasu (5 posiłków dziennie co 1,5 – 2 godz.). W celu uniknięcia nadwagi, nie należny przekraczać dziennego zapotrzebowania kalorycznego (które jest indywidualne i zależy od wieku, płci i obecnej wagi).

Wegańskie skrzydełka z kurczaka

Pieczony kalafior a’la skrzydełka z kurczaka

Jarski odpowiednik lubianych przez wielu skrzydełek z kurczaka. Bazą jest tu kalafior panierowany w lekkim cieście i upieczony w piekarniku, praktycznie bez dodanego tłuszczu. Fajny pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych – i nie tylko tych, którym nie jest obojętny los zwierząt, ale także osób, które dbają o zdrowie […]

Makaron z zielonym sosem

Bezglutenowy makaron z zielonym sosem

Czy wiesz, że warzywa zabarwione na zielono zawierają chlorofil, który wspomaga działanie układu pokarmowego, krwionośnego, ma korzystny wpływ na wątrobę, usuwa toksyny? Ponadto liście dostarczają przeciwutleniaczy, błonnika, magnezu, żelaza oraz witamin A, C, E, K. W terapii kolorami, zieleń stosuje się w celu wyciszenia i uspokojenia. Ten przepis, to pomysł […]

Gryczanka na śniadanie

Surowa gryczanka orzechowo-jabłkowa

Kasza gryczana to niezwykle cenne zboże. Jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie – obniża stany zapalne w organizmie wywołujące lub nasilające choroby, zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi raka, a także wspierają zdrowie mózgu, wątroby i trawienia. Gryka zawiera węglowodany o niskim IG, dzięki czemu są one rozkładane i wchłaniane wolniej, […]

Ciasto truskawkowe

To ciasto truskawkowe jest delikatnie wilgotne od spodu i bogato wyłożone darami natury na wierzchu. Zdrowe ciasto z truskawkami nie tylko przypadnie do gustu dorosłym. Także dzieciaki z chęcią poproszę o dokładkę. Co najważniejsze, może być spożywane przez diabetyków.Truskawki zawierają sporo antyoksydantów, które wpływają na przedłużenie młodości. Mają również błonnik, […]

Śniadaniowa amarantusanka dla cukrzyka

Jeżeli jesteś fanem owsianki lub wręcz przeciwnie – nie lubisz jej smaku, a może po prostu szukasz urozmaicenia śniadaniowego menu, koniecznie spróbuj amarantusanki. Ziarna amarantusa, to ciekawa alternatywa dla płatków owsianych – zawierają spore ilości żelaza i białka, bogate są w skwaleny i antyoksydanty.To pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie […]

Przepis na szakszukę

Szakszuka jest daniem kuchni tunezyjskiej, są to jajka gotowane w sosie pomidorowym z odrobiną pikanterii. To idealny przepis na pożywne, zdrowe śniadanie, odpowiednio przygotowane jest także dobre dla cukrzyków. Ilość: jedna porcja Czas przygotowania: 10 minut

Dorsz pieczony w folii z dodatkami

Gotowe danie najlepiej podać z ugotowanymi brokułami oraz kalafiorem. Pieczony dorsz to bogate źródło białka i kwasów Omega-3. Ryba ta dostarcza do organizmu również dużą ilość selenu i fosforu. 100 gram produktu zawiera jedynie 83 kcal. Częste spożywanie dorsza zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczemu. 

Papryka faszerowana

Pierś z kurczaka to chude mięso bogate w białko. Ma bardzo małą ilość tłuszczu, dlatego zapobiega chorobom układu krążenia. Dostarcza również do organizmu duże ilości koenzymu Q10, którego niedobór powoduje wiodczenie skóry oraz powstawanie zmarszczek. 

Ciasto z czerwonej fasoli

To nieprawda, że diabetycy nie mogą pozwolić sobie na słodkości. Warto jednak korzystać ze specjalnych przepisów, które dają pewność, że są to desery w sam raz dla osób z problemami zdrowotnymi. Jednym z takich przepisów jest ten na pyszne ciasto z czerwonej fasoli!