Jarski odpowiednik lubianych przez wielu skrzydełek z kurczaka. Bazą jest tu kalafior panierowany w lekkim cieście i upieczony w piekarniku, praktycznie bez dodanego tłuszczu. Fajny pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych – i nie tylko tych, którym nie jest obojętny los zwierząt, ale także osób, które dbają o zdrowie […]
Dieta dla Cukrzyków
Bezglutenowy makaron z zielonym sosem
Czy wiesz, że warzywa zabarwione na zielono zawierają chlorofil, który wspomaga działanie układu pokarmowego, krwionośnego, ma korzystny wpływ na wątrobę, usuwa toksyny? Ponadto liście dostarczają przeciwutleniaczy, błonnika, magnezu, żelaza oraz witamin A, C, E, K. W terapii kolorami, zieleń stosuje się w celu wyciszenia i uspokojenia. Ten przepis, to pomysł […]
Surowa gryczanka orzechowo-jabłkowa
Kasza gryczana to niezwykle cenne zboże. Jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie – obniża stany zapalne w organizmie wywołujące lub nasilające choroby, zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi raka, a także wspierają zdrowie mózgu, wątroby i trawienia. Gryka zawiera węglowodany o niskim IG, dzięki czemu są one rozkładane i wchłaniane wolniej, […]
Ciasto truskawkowe
To ciasto truskawkowe jest delikatnie wilgotne od spodu i bogato wyłożone darami natury na wierzchu. Zdrowe ciasto z truskawkami nie tylko przypadnie do gustu dorosłym. Także dzieciaki z chęcią poproszę o dokładkę. Co najważniejsze, może być spożywane przez diabetyków.Truskawki zawierają sporo antyoksydantów, które wpływają na przedłużenie młodości. Mają również błonnik, […]
Śniadaniowa amarantusanka dla cukrzyka
Jeżeli jesteś fanem owsianki lub wręcz przeciwnie – nie lubisz jej smaku, a może po prostu szukasz urozmaicenia śniadaniowego menu, koniecznie spróbuj amarantusanki. Ziarna amarantusa, to ciekawa alternatywa dla płatków owsianych – zawierają spore ilości żelaza i białka, bogate są w skwaleny i antyoksydanty.To pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie […]
Przepis na szakszukę
Szakszuka jest daniem kuchni tunezyjskiej, są to jajka gotowane w sosie pomidorowym z odrobiną pikanterii. To idealny przepis na pożywne, zdrowe śniadanie, odpowiednio przygotowane jest także dobre dla cukrzyków. Ilość: jedna porcja Czas przygotowania: 10 minut
Ciastka idealne dla cukrzyków
Czasem tęsknimy za słodkim, aromatycznym i mocno czekoladowym smakiem. Nie oznacza to, że cukrzyca musi nas pozbawić tej przyjemności. Wystarczy jedynie upiec zdrowszy zamiennik typowych ciastek!
Dorsz pieczony w folii z dodatkami
Gotowe danie najlepiej podać z ugotowanymi brokułami oraz kalafiorem. Pieczony dorsz to bogate źródło białka i kwasów Omega-3. Ryba ta dostarcza do organizmu również dużą ilość selenu i fosforu. 100 gram produktu zawiera jedynie 83 kcal. Częste spożywanie dorsza zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczemu.
Papryka faszerowana
Pierś z kurczaka to chude mięso bogate w białko. Ma bardzo małą ilość tłuszczu, dlatego zapobiega chorobom układu krążenia. Dostarcza również do organizmu duże ilości koenzymu Q10, którego niedobór powoduje wiodczenie skóry oraz powstawanie zmarszczek.
Ciasto z czerwonej fasoli
To nieprawda, że diabetycy nie mogą pozwolić sobie na słodkości. Warto jednak korzystać ze specjalnych przepisów, które dają pewność, że są to desery w sam raz dla osób z problemami zdrowotnymi. Jednym z takich przepisów jest ten na pyszne ciasto z czerwonej fasoli!