Dieta dla Cukrzyków

Dieta Dla Cukrzyków - opis w skrócie

Na czym polega?

Istotna w leczeniu cukrzycy jest odpowiednia, zbilansowana i przy tym dość restrykcyjna dieta. Pozwala ona na utrzymanie odpowiedniego poziomu glikemii, czyli stężenia glukozy we krwi, jak również wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy.

Co się spożywa?

Podstawową regułą, która zapewne każdemu kojarzy się z cukrzycą, jest wyeliminowanie z diety cukrów prostych, które znajdujemy przede wszystkim w słodkich przekąskach, wszelkiego rodzaju słodyczach (ciastkach, słodkich bułkach, batonach, czekoladzie) i słodzonych napojach. Źródłem węglowodanów u osoby chorej na cukrzycę powinny być produkty zawierające węglowodany złożone, takie jak: ciemne pieczywo, płatki owsiane, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), brązowy ryż i ciemny makaron. W diecie cukrzycowej wyeliminować należy również tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (tłuste mleko, śmietana, słonina, tłuste sery i wędliny) oraz produkty wysokoprzetworzone, takie jak: pasztety, parówki czy wszelkiego rodzaju fast foody. Zdrowe tłuszcze powinny być natomiast dostarczane poprzez spożywanie ryb morskich (np. śledź, makrela, łosoś), orzechów włoskich czy pestek dyni. Kolejny istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik odżywczy – białko powinien być w diecie cukrzycowej dostarczany wraz ze spożyciem chudego mięsa (lepsza w tym wypadku jest więc pierś z kurczaka czy indyka, niż mięso wieprzowe), czy też chudych przetworów mlecznych – jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki. Istotnym elementem diety cukrzycowej powinny być również warzywa i owoce, jednak jedynie te o niskim indeksie glikemicznym (uważać więc trzeba np. na banany, arbuzy czy owoce suszone). Należy pamiętać o zbilansowanej podaży witamin, składników mineralnych i błonnika.

Jakie są reguły?

W komponowaniu diety cukrzycowej istotne jest nie tylko uwzględnienie odpowiednich produktów i przyrządzenie potraw we właściwy sposób (gotowanie, duszenie, gotowanie na parze czy pieczenie zamiast smażenia), ale również rozłożenie posiłków w czasie w ciągu dnia i zadbanie o ich właściwą kaloryczność. Należy spożywać małe porcje w równych odstępach czasu (5 posiłków dziennie co 1,5 – 2 godz.). W celu uniknięcia nadwagi, nie należny przekraczać dziennego zapotrzebowania kalorycznego (które jest indywidualne i zależy od wieku, płci i obecnej wagi).

Kotleciki mielone z piersi kurczaka

Kotleciki mielone z piersi kurczaka to idealnie danie dla wszystkich osób, które lubią wprowadzać do swojej kuchni nowe smaki. Potrawa ta w smaku przypomina klasyczne sznycle, jednak jest dużo zdrowsza i pozwala dostarczyć do organizmu niezbędną ilość witamin oraz składników odżywczych. Polecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę oraz starających się […]

Spaghetti ze szparagami

Spaghetti to danie, które króluje nie tylko na włoskich stołach. Polacy pokochali różnego typu potrawy przygotowane na bazie makaronu. Często obiady inspirowane kuchnią włoską są uważane za bardzo kaloryczne i tłuste. Jednak jeśli dodamy do spaghetti zdrowe dodatki, danie stanie się o wiele mniej kaloryczne, a dodatkowo dostarczy niezbędnych substancji odżywczych. […]

Owocowe i posilne śniadanie

Śniadanie to posiłek, który pomaga nam rozpocząć dzień i dostarcza niezbędnej energii. Oto przepis na zdrowe, naturalnie słodkie a tym samym przyjazne cukrzykom połączenie, w którym główną rolę grają kasza i owoce. Przepis jest prosty i efektowny, a co najważniejsze, można go dowolnie modyfikować poprzez stosowanie różnego rodzaju owoców i […]

Pieczony filet z sandacza z warzywami

Pieczony filet z sandacza z warzywami to idealne danie obiadowe dla cukrzyków. Ta chuda ryba zawiera przede wszystkim zdrowe kwasy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Świetnie smakuje w połączeniu z pieczonymi warzywami korzeniowymi bogatymi w błonnik, który zapobiega nagłym wahaniom stężenia glukozy we krwi, oraz z delikatnym kopertowym […]