Dieta Paleo

Dieta Paleo - opis w skrócie
Dieta paleo, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z czasów paleolitu. Był to okres, który rozpoczął się około 2,5 miliona lat temu, a zakończył się około 8 tysięcy lat p.n.e.. To w tamtym czasie ukształtował się ludzki gatunek. Po paleolicie nastąpił neolit, który przyniósł ogromne zmiany w żywieniu człowieka, bo wprowadzono do diety zboża i przetwory mleczne, a także rozpoczęło się rolnictwo i hodowla zwierząt.

Na czym polega?

Dzisiaj współczesna dieta składa się głównie z cukrów i tłuszczów. Dietę paleo opracował profesor Loren Cordain z Kolorado. Twierdził, że wiele problemów zdrowotnych wynika ze współczesnej diety i dlatego zachęcał do sposobów odżywiania się, które stosowali ludzie paleolitu. Pomimo tego, że spożywane wtedy pokarmy nie były bardzo zróżnicowane to dostarczały wystarczającą ilość składników odżywczych. Dieta paleo powinna się składać w głównej mierze z naturalnych składników.

Co się spożywa?

Człowiek z tamtego okresu żywił się głównie nieprzetworzonymi owocami, roślinami i orzechami oraz mięsem dzikich zwierząt, skorupiakami i rybami. Nie można oczywiście wiernie odtworzyć takiej diety gdyż człowiek sam wówczas polował i zbierał swoje jedzenie, a poza tym w dzisiejszych czasach nie występują wszystkie zwierzęta i rośliny jakie zjadane były przez ludzi paleolitu. Można jednak w miarę możliwości naśladować ten sposób żywienia eliminując wszelkie produkty przetworzone.

Jakie są reguły?

Istnieje kilka ważnych zasad dla osób, które chcą przejść na dietę paleo. Przede wszystkim należy zachować równowagę pomiędzy białkiem, tłuszczami i węglowodanami. Dla człowieka paleolitu najważniejszym składnikiem było białko, bo dodawało mu siły. Osoby na ten diecie powinny więc zjadać chude mięso. Najwięcej białka znajduje się obecnie w owocach morza, dziczyźnie, cielęcinie i kurczakach. Trzeba koniecznie zrezygnować z przetworzonego mięsa jak parówki i mielonki oraz spożywać tylko zdrowe tłuszcze, które znajdziemy np. w orzechach, oliwie z oliwek czy awokado. To z czym ludzie mają największy problem to zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów. Na diecie paleo można zjadać sezonowe owoce i słodkie warzywa (jak marchewki). Należy zrezygnować ze wszelkich produktów zbożowych jak makarony, chleb, ciasta oraz słodycze. Osoby na diecie paleo powinny też pić dużo wody. Będąc na tego rodzaju diecie trzeba obserwować swoje ciało i zachowania. Każdy organizm jest inny i dieta powinna być dobrze dobrana. Dzięki paleo nie należy się spodziewać, że zrzucimy wagę, ale na pewno pomoże w ograniczeniu spożywania pustych kalorii. To co należy do największych plusów tej diety to wyeliminowanie produktów wysoko przetworzonych i bogatych w cukier.

Pieczone polędwiczki

Polędwica od dawna pojawia się na polskich stołach. Podawana jest zarówno na uroczystościach, jak i podczas domowych kolacji. Dlaczego warto spożywać akurat ten rodzaj mięsa? Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, która bogata jest w białko. Szczególnie zalecana jest dla osób ćwiczących siłowo. Polędwica zawiera witaminy (A, D, E, C, […]

Szaszłyki z wieprzową polędwicą

Lato bez grilla się nie obejdzie, dlatego podajemy przepis, który świetnie sprawdzi się podczas wieczornej uczty. Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych możesz przyprawiać jak lubisz – bardziej na ostro lub łagodnie. Podajemy przepis bazowy.Pamiętaj, aby mięso zamarynować wcześniej przez min. 2 godziny. Jeśli możesz, marynuj mięso przez całą noc. Polędwiczki będą […]

Muffiny z batatów

Babeczki z batatów nie tylko apetycznie wyglądają. One również rewelacyjnie smakują. Bataty zawierają fosfor, wapń, sód, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Radość w kuchni nie musi oznaczać nadwyrężenia żołądka. Muffiny z batatów są pyszne, a zarazem dietetyczne. W dodatku ich przygotowanie jest proste i szybkie. Smacznego!

Ciasto czekoladowe z karmelizowaną gruszką

Ciasto czekoladowe z karmelizowaną gruszką stanowi kropkę nad i podczas przyjęcia urodzinowego, bo kto nie lubi czekolady, hm? Z pewnością podany na początku imprezy wprawi gości w dobry humor. Do przygotowania ciasta czekoladowego nie potrzebujesz przestudiowania dziesiątek książek kucharskich ani lat doświadczeń przy kuchennym blacie. Wystarczy chwila cierpliwości i podążanie […]

Awokado nadziewane jagnięciną

Tym razem proponujemy śniadanie paleo bez jajek. Awokado z jagnięciną może być spożywane przez dzieci z alergiami oraz osoby stosujące protokół autoimmunologiczny.Jagnięcina wykazuje liczne prozdrowotne właściwości – bogata jest m.in. w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, zarówno makro- (wapń, magnez) i mikroelementy (cynk, miedź).Awokado to zdrowy tłuszcz, który […]

Domowe powidła figowe bez cukru

Figi są bogatym źródłem wapnia, fosforu i witamin. Odpowiednie dla cukrzyków i osób na diecie paleo znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego by więc nie zamknąć ich bogactwa w słoiczku i wykorzystać poza sezonem? Przydatny może być do tego wolnowar. Czas przygotowania: 6h

Pierś z indyka z warzywami na parze

Soczysta pierś z indyka bez skóry to idealne danie obiadowe. Polecane jest każdej osobie, która stara się zrzucić zbędne kilogramy, zredukować poziom tkanki tłuszczowej oraz dostarczyć do organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Pierś z indyka to chude mięso, które jest bogate w niacynę, selen, witaminy B6 i B12. Przepis ten można wykorzystać również będąc […]

Ciastka migdałowe paleo

Migdały to bogate źródło witaminy B2 oraz witaminy E, ich cechą charakterystyczną jest także wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona migdałowca, powszechnie używane w kuchni, mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego by więc nie wykorzystać ich do wytworzenia przepysznych, prozdrowotnych […]

Polędwica wieprzowa w szybkowarze

Każdy wielbiciel diety paleo chętnie zje prostą, łatwą w przygotowaniu kolacje. Zamarynowanie mięsa zajmuje około 10 minut, a jego ugotowanie około 30 minut. Marynata do mięsa jest sprawą indywidualną, nasza propozycja to kilka łatwo dostępnych przypraw: chili, kumin oraz czosnek. Jeżeli mamy ochotę na inny profil smakowy, możemy użyć oregano […]

Sałatka z jarmużu

Jarmuż jest wyjątkowym warzywem, albowiem stanowi bogate źródło zarówno witamin C i K jak i także wapnia. Zawiera również sulforafan, czyli przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Sałatka z dodatkiem jarmużu jest dobrym, prozdrowotnym pomysłem na kolację bądź drugie śniadanie, Czas przygotowania: 10 minut