Polędwica od dawna pojawia się na polskich stołach. Podawana jest zarówno na uroczystościach, jak i podczas domowych kolacji. Dlaczego warto spożywać akurat ten rodzaj mięsa? Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, która bogata jest w białko. Szczególnie zalecana jest dla osób ćwiczących siłowo. Polędwica zawiera witaminy (A, D, E, C, […]
Dieta Paleo
Szaszłyki z wieprzową polędwicą
Lato bez grilla się nie obejdzie, dlatego podajemy przepis, który świetnie sprawdzi się podczas wieczornej uczty. Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych możesz przyprawiać jak lubisz – bardziej na ostro lub łagodnie. Podajemy przepis bazowy.Pamiętaj, aby mięso zamarynować wcześniej przez min. 2 godziny. Jeśli możesz, marynuj mięso przez całą noc. Polędwiczki będą […]
Muffiny z batatów
Babeczki z batatów nie tylko apetycznie wyglądają. One również rewelacyjnie smakują. Bataty zawierają fosfor, wapń, sód, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Radość w kuchni nie musi oznaczać nadwyrężenia żołądka. Muffiny z batatów są pyszne, a zarazem dietetyczne. W dodatku ich przygotowanie jest proste i szybkie. Smacznego!
Ciasto czekoladowe z karmelizowaną gruszką
Ciasto czekoladowe z karmelizowaną gruszką stanowi kropkę nad i podczas przyjęcia urodzinowego, bo kto nie lubi czekolady, hm? Z pewnością podany na początku imprezy wprawi gości w dobry humor. Do przygotowania ciasta czekoladowego nie potrzebujesz przestudiowania dziesiątek książek kucharskich ani lat doświadczeń przy kuchennym blacie. Wystarczy chwila cierpliwości i podążanie […]
Awokado nadziewane jagnięciną
Tym razem proponujemy śniadanie paleo bez jajek. Awokado z jagnięciną może być spożywane przez dzieci z alergiami oraz osoby stosujące protokół autoimmunologiczny.Jagnięcina wykazuje liczne prozdrowotne właściwości – bogata jest m.in. w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, zarówno makro- (wapń, magnez) i mikroelementy (cynk, miedź).Awokado to zdrowy tłuszcz, który […]
Domowe powidła figowe bez cukru
Figi są bogatym źródłem wapnia, fosforu i witamin. Odpowiednie dla cukrzyków i osób na diecie paleo znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego by więc nie zamknąć ich bogactwa w słoiczku i wykorzystać poza sezonem? Przydatny może być do tego wolnowar. Czas przygotowania: 6h
Pierś z indyka z warzywami na parze
Soczysta pierś z indyka bez skóry to idealne danie obiadowe. Polecane jest każdej osobie, która stara się zrzucić zbędne kilogramy, zredukować poziom tkanki tłuszczowej oraz dostarczyć do organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Pierś z indyka to chude mięso, które jest bogate w niacynę, selen, witaminy B6 i B12. Przepis ten można wykorzystać również będąc […]
Ciastka migdałowe paleo
Migdały to bogate źródło witaminy B2 oraz witaminy E, ich cechą charakterystyczną jest także wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona migdałowca, powszechnie używane w kuchni, mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego by więc nie wykorzystać ich do wytworzenia przepysznych, prozdrowotnych […]
Polędwica wieprzowa w szybkowarze
Każdy wielbiciel diety paleo chętnie zje prostą, łatwą w przygotowaniu kolacje. Zamarynowanie mięsa zajmuje około 10 minut, a jego ugotowanie około 30 minut. Marynata do mięsa jest sprawą indywidualną, nasza propozycja to kilka łatwo dostępnych przypraw: chili, kumin oraz czosnek. Jeżeli mamy ochotę na inny profil smakowy, możemy użyć oregano […]
Sałatka z jarmużu
Jarmuż jest wyjątkowym warzywem, albowiem stanowi bogate źródło zarówno witamin C i K jak i także wapnia. Zawiera również sulforafan, czyli przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Sałatka z dodatkiem jarmużu jest dobrym, prozdrowotnym pomysłem na kolację bądź drugie śniadanie, Czas przygotowania: 10 minut