Dieta Paleo

Dieta Paleo - opis w skrócie
Dieta paleo, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z czasów paleolitu. Był to okres, który rozpoczął się około 2,5 miliona lat temu, a zakończył się około 8 tysięcy lat p.n.e.. To w tamtym czasie ukształtował się ludzki gatunek. Po paleolicie nastąpił neolit, który przyniósł ogromne zmiany w żywieniu człowieka, bo wprowadzono do diety zboża i przetwory mleczne, a także rozpoczęło się rolnictwo i hodowla zwierząt.

Na czym polega?

Dzisiaj współczesna dieta składa się głównie z cukrów i tłuszczów. Dietę paleo opracował profesor Loren Cordain z Kolorado. Twierdził, że wiele problemów zdrowotnych wynika ze współczesnej diety i dlatego zachęcał do sposobów odżywiania się, które stosowali ludzie paleolitu. Pomimo tego, że spożywane wtedy pokarmy nie były bardzo zróżnicowane to dostarczały wystarczającą ilość składników odżywczych. Dieta paleo powinna się składać w głównej mierze z naturalnych składników.

Co się spożywa?

Człowiek z tamtego okresu żywił się głównie nieprzetworzonymi owocami, roślinami i orzechami oraz mięsem dzikich zwierząt, skorupiakami i rybami. Nie można oczywiście wiernie odtworzyć takiej diety gdyż człowiek sam wówczas polował i zbierał swoje jedzenie, a poza tym w dzisiejszych czasach nie występują wszystkie zwierzęta i rośliny jakie zjadane były przez ludzi paleolitu. Można jednak w miarę możliwości naśladować ten sposób żywienia eliminując wszelkie produkty przetworzone.

Jakie są reguły?

Istnieje kilka ważnych zasad dla osób, które chcą przejść na dietę paleo. Przede wszystkim należy zachować równowagę pomiędzy białkiem, tłuszczami i węglowodanami. Dla człowieka paleolitu najważniejszym składnikiem było białko, bo dodawało mu siły. Osoby na ten diecie powinny więc zjadać chude mięso. Najwięcej białka znajduje się obecnie w owocach morza, dziczyźnie, cielęcinie i kurczakach. Trzeba koniecznie zrezygnować z przetworzonego mięsa jak parówki i mielonki oraz spożywać tylko zdrowe tłuszcze, które znajdziemy np. w orzechach, oliwie z oliwek czy awokado. To z czym ludzie mają największy problem to zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów. Na diecie paleo można zjadać sezonowe owoce i słodkie warzywa (jak marchewki). Należy zrezygnować ze wszelkich produktów zbożowych jak makarony, chleb, ciasta oraz słodycze. Osoby na diecie paleo powinny też pić dużo wody. Będąc na tego rodzaju diecie trzeba obserwować swoje ciało i zachowania. Każdy organizm jest inny i dieta powinna być dobrze dobrana. Dzięki paleo nie należy się spodziewać, że zrzucimy wagę, ale na pewno pomoże w ograniczeniu spożywania pustych kalorii. To co należy do największych plusów tej diety to wyeliminowanie produktów wysoko przetworzonych i bogatych w cukier.

Cukiniowa zupa krem

Cukinia to lekkostrawne warzywo, często niedoceniane w kuchni. Niesłusznie! Stanowi ona bogate źródło mikro- i makroelementów takich jak magnez, witamina B1 czy potas. Dodatkowo warto wspomnieć, że jest to jedno z pierwszych warzyw, jakie można podawać maluchom na ich drodze do poznania pełni bogactwa kuchni. Zupa krem z cukinii z […]

Jagodowe muffinki

Muffinki z jagodami to świetny pomysł na drugie śniadanie bądź dodatek do popołudniowej kawy. Warto korzystać z jagód w sezonie, gdy te prozdrowotne owoce są najtańsze. Jagody stanowią bogate źródło witamin A, B, C, E oraz PP, a także cynku (niezbędnego do prawidłowego działania ośrodkowego układu nerwowego.

Naleśniki z soczewicy

Soczewica stanowi dobrą alternatywę dla białka zwierzęcego na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jest źródłem dużej ilości kwasu foliowego (niezbędnego w ciąży) oraz bardzo istotnego dla naszego zdrowia potasu. Można ją przygotować na wiele sposobów, od zup krem po… naleśniki.

Parfait w stylu paleo

Parfait jest to szybkie, słodkie danie na zimno. By przygotować je w wersji paleo, należy się najpierw wyposażyć w paleo granolę, która jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pełna zdrowia! Orzechy włoskie dostarczą Ci kwasów Omega-3, wiórki kokosowe – żelaza, pestki dyni – cynku, a pestki słonecznika – […]

Paleo jajecznica na śniadanie i nie tylko

Jajka to produkty, które powinny znaleźć się w każdej diecie. Są bogatym źródłem białka, a po ich spożyciu organizm przez długi czas nie odczuwa głodu. Dzięki temu, zmniejsza się ryzyko ewentualnego podjadania między kolejnymi posiłkami. Danie to jest bardzo proste, a jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut.  Danie to można […]