Cukinia to lekkostrawne warzywo, często niedoceniane w kuchni. Niesłusznie! Stanowi ona bogate źródło mikro- i makroelementów takich jak magnez, witamina B1 czy potas. Dodatkowo warto wspomnieć, że jest to jedno z pierwszych warzyw, jakie można podawać maluchom na ich drodze do poznania pełni bogactwa kuchni. Zupa krem z cukinii z […]
Dieta Paleo
Jagodowe muffinki
Muffinki z jagodami to świetny pomysł na drugie śniadanie bądź dodatek do popołudniowej kawy. Warto korzystać z jagód w sezonie, gdy te prozdrowotne owoce są najtańsze. Jagody stanowią bogate źródło witamin A, B, C, E oraz PP, a także cynku (niezbędnego do prawidłowego działania ośrodkowego układu nerwowego.
Naleśniki z soczewicy
Soczewica stanowi dobrą alternatywę dla białka zwierzęcego na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jest źródłem dużej ilości kwasu foliowego (niezbędnego w ciąży) oraz bardzo istotnego dla naszego zdrowia potasu. Można ją przygotować na wiele sposobów, od zup krem po… naleśniki.
Parfait w stylu paleo
Parfait jest to szybkie, słodkie danie na zimno. By przygotować je w wersji paleo, należy się najpierw wyposażyć w paleo granolę, która jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pełna zdrowia! Orzechy włoskie dostarczą Ci kwasów Omega-3, wiórki kokosowe – żelaza, pestki dyni – cynku, a pestki słonecznika – […]
Paleo jajecznica na śniadanie i nie tylko
Jajka to produkty, które powinny znaleźć się w każdej diecie. Są bogatym źródłem białka, a po ich spożyciu organizm przez długi czas nie odczuwa głodu. Dzięki temu, zmniejsza się ryzyko ewentualnego podjadania między kolejnymi posiłkami. Danie to jest bardzo proste, a jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut. Danie to można […]