Zupa grzybowa zwykle kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak nie tylko z tej okazji warto ją przygotować. Przyrządzając ją zgodnie z zasadami kuchni 5ciu przemian, zupa grzybowa jest nie tylko kremowa i aromatyczna, ale również odżywcza i zdrowa. Grzybki warto przed ugotowaniem dokładnie przepłukać i moczyć przez około 2 […]
Dieta Pięciu Przemian
Ciasto cukiniowe z orzechami włoskimi i żurawiną
Nie taka jesień straszna jak ją malują! W końcu parki w żadną porę roku nie mają tyle uroku, co w październikowe południa. I właśnie teraz jest najlepszy okres w ciągu roku, aby przygotować ciasto na bazie cukinii z orzechami i żurawiną. Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom […]
Owocowa sałatka z dzikimi jabłkami
Na rynku dostępnych jest wiele tropikalnych owoców i warzyw. Często zachwycają niepospolitym wyglądem i kuszą smakiem. Jednak mimo wszystko, warto sięgać po sezonowe, polskie owoce i warzywa. Dzikie jabłka są lepszej jakości niż te dostępne w supermarketach. Zdaniem lekarzy i zielarzów warto spożywać szczególnie jabłka w okresie jesiennym. Wtedy posiadają […]
Legumina z morelami i miodem
Leguminę podaje się tuż po wytrawnym posiłku. Czy czasem nawet po obfitym posiłku czujesz niedosyt? Kuchnia pięciu przemian zna to dobrze, dlatego możesz przyrządzić zgodnie z jej założeniami pyszny i zdrowy deser. Miód warto jeść nie tylko od święta. W zależności od rodzaju i składu, zawiera on liczne witaminy i […]
Sałatka z rzodkiewką i serem feta
Sałatka z rzodkiewką i serem feta to rewelacyjny przepis na szybki i bezkompromisowy dodatek do kolacji lub obiadu. Przygotujesz ją w mniej niż 5 minut! Dlaczego warto jeść rzodkiewkę nawet poza sezonem? Rzodkiewka zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości m.in. potas, który reguluje poziom ciśnienia i żelazo zapobiegające wystąpieniu anemii. Smacznego!
Jajka z pastą z zielonego groszku
Warto jeść strączki, nawet jeśli nie jest się na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Pasta z zielonego groszku jest nie tylko aksamitna i smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Jajka z pastą jajeczną są wręcz idealną propozycją na kolację. Można podawać ją zarówno na jajkach Kauf Generic Clopigamma (Plavix) Rezeptfrei , […]
Sałatka z bobem, kurkami i roszponką
Zielony przyciąga… mądrych ludzi, którzy wiedzą, ile w listkach znajduje się cennych wartości odżywczych! Roszponka jest sezonowym jesiennym warzywem, dlatego teraz, w październiku, warto jeść ją jak najczęściej. Jednym z głównych argumentów na rzecz roszponki jest fakt, że zawiera ona nawet o 4 razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż […]
Chrupiący chleb wg 5 przemian
Często ludzie rezygnują z jedzenia chleba, ponieważ obawiają się o swoją wagę. Niestety, ale utarło się przeświadczenie wśród osób odchudzających się, że chleb tuczy. Jednak czy na prawdę tak jest? Nie zagłębiając się w praktyczne porady na temat zdrowego odchudzania, należy pamiętać, że ilość spożywanych dziennie kalorii decyduje czy waga […]
Sałatka z rzodkiewką i rukolą
Nadchodzi jesień, a kuchnia wypełnia się pomarańczowymi produktami. Dynia, marchewka – oczywiście, że warto je jeść! Jednak dziś dodamy rumieńców naszej potrawie za sprawą wytrawnej rzodkiewki i lekkiego zapachu łąki – rukoli. Rukola należy do jednych z sezonowych jesiennych produktów, dlatego właśnie w tym okresie, warto dodawać jej jak najwięcej […]
Sałatka z czerwoną fasolką i ryżem
Strączki warto jeść w każdej porze roku. Jednak szczególnie jesienią przychodzi na nie ochota, masz też tak? Daj znać w komentarzu! Jednak być może zastanawiasz się jak połączyć smak fasolki z ryżem, aby danie nie wyszło mdłe ani bez wyrazu? Śpieszymy z pomocą. Kuchnia pięciu przemian znana jest z obfitości […]