Dieta Pięciu Przemian

Dieta Pięciu Przemian - opis w skrócie

Dieta często kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami i rezygnacją z jedzenia ulubionych składników spożywczych. Jednak są takie kuracje lecznicze lub odchudzające, które tego nie wymagają, a mimo to pozwalają na pozbycie się zbędnych kilogramów. Przykładem jest dieta Pięciu Przemian, dająca możliwość osiągnięcia harmonii nie tylko ze światem zewnętrznym, ale i z samym sobą.

Na czym polega dieta?

Dieta Pięciu Przemian odnosi się do pięciu różnych żywiołów i aspektów natury. Ich symbolami są: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal oraz Woda. Każdy z nich ma odpowiadający mu smak, czyli kolejno: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Przygotowując posiłki, trzeba włączyć do niego wszystkie żywioły. Przebieg przyrządzania potraw jest ściśle określony, dużą wagę przywiązuje się do kolejności dodawania składników. Poszczególne produkty spożywcze trzeba łączyć zgodnie ze schematem: ogień-ziemia-metal-woda-drzewo lub zacząć od innego żywiołu, zachowując ich kolejność.

W diecie Pięciu Przemian każdy symbol pełni inną rolę w organizmie: Drzewo – oddziałuje na wątrobę,

Ogień – jest kojarzony z sercem,

Ziemia – przypisywana śledzionie,

Metal – wpływa na płuca,

Woda – odpowiada nerkom.

 

Dieta Pięciu Przemian – co się spożywa?

 

Przechodząc na dietę Pięciu Przemian, należy zrezygnować z:

-cukru,

-tłuszczów zwierzęcych,

-krowiego mleka,

-wędzonego mięsa,

-zbyt dużej ilości produktów zaliczanych do grupy smaku kwaśnego.

 

Jakie składniki odpowiadają poszczególnym żywiołom?

 

Oto kilka wskazówek:

Drzewo – kompot, jogurt, kefir, kasza bulgur, twarogi, drób;

Ogień – kozi ser i mleko, baranina, słodka papryka, brukselka, czarna herbata;

Ziemia – słodki ryż, cynamon, ziemniaki, daktyle, buraki, rodzynki;

Metal – jarmuż, czosnek, indyk, ryż brązowy, wysokoprocentowe alkohole, ostre przyprawy;

Woda – ryby, rośliny strączkowe, oliwki, sól, owoce morza, suszone mięso.

Jakie są reguły diety Pięciu Przemian?

W diecie Pięciu Przemian jadłospis składa się z trzech posiłków oraz dwóch przekąsek. Wszystkie dania muszą być skomponowane ze składników odpowiadających wszystkim żywiołom, samodzielnie może występować jedynie smak słodki. Obfite ma być przede wszystkim śniadanie, obiad powinien być sycący, ale lekki, a ostatni posiłek należy zjeść o godzinie 18:00. Uważa się, że ostatni składnik dodany do potrawy ma wpływ na jej całościowy wpływ na organizm. Jeśli podczas gotowania będziemy trzymać się kolejności cyklu odżywczego, poszczególne smaki wzmocnią nawzajem swoje energetyczne działanie. Dieta Pięciu Przemian jest bogata w naturalne składniki i odpowiednia dla osób, które świadomie się odżywiają oraz tych zmagających się z chorobami cywilizacyjnymi, przykładowo otyłością.

Doskonała zupa grzybowa

Zupa grzybowa zwykle kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak nie tylko z tej okazji warto ją przygotować. Przyrządzając ją zgodnie z zasadami kuchni 5ciu przemian, zupa grzybowa jest nie tylko kremowa i aromatyczna, ale również odżywcza i zdrowa. Grzybki warto przed ugotowaniem dokładnie przepłukać i moczyć przez około 2 […]

Ciasto cukiniowe z orzechami włoskimi i żurawiną

Nie taka jesień straszna jak ją malują! W końcu parki w żadną porę roku nie mają tyle uroku, co w październikowe południa. I właśnie teraz jest najlepszy okres w ciągu roku, aby przygotować ciasto na bazie cukinii z orzechami i żurawiną. Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom […]

Owocowa sałatka z dzikimi jabłkami

Na rynku dostępnych jest wiele tropikalnych owoców i warzyw. Często zachwycają niepospolitym wyglądem i kuszą smakiem. Jednak mimo wszystko, warto sięgać po sezonowe, polskie owoce i warzywa. Dzikie jabłka są lepszej jakości niż te dostępne w supermarketach. Zdaniem lekarzy i zielarzów warto spożywać szczególnie jabłka w okresie jesiennym. Wtedy posiadają […]

Legumina z morelami i miodem

Leguminę podaje się tuż po wytrawnym posiłku. Czy czasem nawet po obfitym posiłku czujesz niedosyt? Kuchnia pięciu przemian zna to dobrze, dlatego możesz przyrządzić zgodnie z jej założeniami pyszny i zdrowy deser. Miód warto jeść nie tylko od święta. W zależności od rodzaju i składu, zawiera on liczne witaminy i […]

Sałatka z rzodkiewką i serem feta

Sałatka z rzodkiewką i serem feta to rewelacyjny przepis na szybki i bezkompromisowy dodatek do kolacji lub obiadu. Przygotujesz ją w mniej niż 5 minut! Dlaczego warto jeść rzodkiewkę nawet poza sezonem? Rzodkiewka zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości m.in. potas, który reguluje poziom ciśnienia i żelazo zapobiegające wystąpieniu anemii. Smacznego!

Jajka z pastą z zielonego groszku

Warto jeść strączki, nawet jeśli nie jest się na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Pasta z zielonego groszku jest nie tylko aksamitna i smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Jajka z pastą jajeczną są wręcz idealną propozycją na kolację. Można podawać ją zarówno na jajkach, jak i jeść z chlebem. Smacznego!

Sałatka z bobem, kurkami i roszponką

Zielony przyciąga… mądrych ludzi, którzy wiedzą, ile w listkach znajduje się cennych wartości odżywczych! Roszponka jest sezonowym jesiennym warzywem, dlatego teraz, w październiku, warto jeść ją jak najczęściej. Jednym z głównych argumentów na rzecz roszponki jest fakt, że zawiera ona nawet o 4 razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż […]

Chrupiący chleb wg 5 przemian

Często ludzie rezygnują z jedzenia chleba, ponieważ obawiają się o swoją wagę. Niestety, ale utarło się przeświadczenie wśród osób odchudzających się, że chleb tuczy. Jednak czy na prawdę tak jest? Nie zagłębiając się w praktyczne porady na temat zdrowego odchudzania, należy pamiętać, że ilość spożywanych dziennie kalorii decyduje czy waga […]

Sałatka z rzodkiewką i rukolą

Nadchodzi jesień, a kuchnia wypełnia się pomarańczowymi produktami. Dynia, marchewka – oczywiście, że warto je jeść! Jednak dziś dodamy rumieńców naszej potrawie za sprawą wytrawnej rzodkiewki i lekkiego zapachu łąki – rukoli. Rukola należy do jednych z sezonowych jesiennych produktów, dlatego właśnie w tym okresie, warto dodawać jej jak najwięcej […]

Sałatka z czerwoną fasolką i ryżem

Strączki warto jeść w każdej porze roku. Jednak szczególnie jesienią przychodzi na nie ochota, masz też tak? Daj znać w komentarzu! Jednak być może zastanawiasz się jak połączyć smak fasolki z ryżem, aby danie nie wyszło mdłe ani bez wyrazu? Śpieszymy z pomocą. Kuchnia pięciu przemian znana jest z obfitości […]