Dieta Pięciu Przemian

Dieta Pięciu Przemian - opis w skrócie

Dieta często kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami i rezygnacją z jedzenia ulubionych składników spożywczych. Jednak są takie kuracje lecznicze lub odchudzające, które tego nie wymagają, a mimo to pozwalają na pozbycie się zbędnych kilogramów. Przykładem jest dieta Pięciu Przemian, dająca możliwość osiągnięcia harmonii nie tylko ze światem zewnętrznym, ale i z samym sobą.

Na czym polega dieta?

Dieta Pięciu Przemian odnosi się do pięciu różnych żywiołów i aspektów natury. Ich symbolami są: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal oraz Woda. Każdy z nich ma odpowiadający mu smak, czyli kolejno: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Przygotowując posiłki, trzeba włączyć do niego wszystkie żywioły. Przebieg przyrządzania potraw jest ściśle określony, dużą wagę przywiązuje się do kolejności dodawania składników. Poszczególne produkty spożywcze trzeba łączyć zgodnie ze schematem: ogień-ziemia-metal-woda-drzewo lub zacząć od innego żywiołu, zachowując ich kolejność.

W diecie Pięciu Przemian każdy symbol pełni inną rolę w organizmie: Drzewo – oddziałuje na wątrobę,

Ogień – jest kojarzony z sercem,

Ziemia – przypisywana śledzionie,

Metal – wpływa na płuca,

Woda – odpowiada nerkom.

 

Dieta Pięciu Przemian – co się spożywa?

 

Przechodząc na dietę Pięciu Przemian, należy zrezygnować z:

-cukru,

-tłuszczów zwierzęcych,

-krowiego mleka,

-wędzonego mięsa,

-zbyt dużej ilości produktów zaliczanych do grupy smaku kwaśnego.

 

Jakie składniki odpowiadają poszczególnym żywiołom?

 

Oto kilka wskazówek:

Drzewo – kompot, jogurt, kefir, kasza bulgur, twarogi, drób;

Ogień – kozi ser i mleko, baranina, słodka papryka, brukselka, czarna herbata;

Ziemia – słodki ryż, cynamon, ziemniaki, daktyle, buraki, rodzynki;

Metal – jarmuż, czosnek, indyk, ryż brązowy, wysokoprocentowe alkohole, ostre przyprawy;

Woda – ryby, rośliny strączkowe, oliwki, sól, owoce morza, suszone mięso.

Jakie są reguły diety Pięciu Przemian?

W diecie Pięciu Przemian jadłospis składa się z trzech posiłków oraz dwóch przekąsek. Wszystkie dania muszą być skomponowane ze składników odpowiadających wszystkim żywiołom, samodzielnie może występować jedynie smak słodki. Obfite ma być przede wszystkim śniadanie, obiad powinien być sycący, ale lekki, a ostatni posiłek należy zjeść o godzinie 18:00. Uważa się, że ostatni składnik dodany do potrawy ma wpływ na jej całościowy wpływ na organizm. Jeśli podczas gotowania będziemy trzymać się kolejności cyklu odżywczego, poszczególne smaki wzmocnią nawzajem swoje energetyczne działanie. Dieta Pięciu Przemian jest bogata w naturalne składniki i odpowiednia dla osób, które świadomie się odżywiają oraz tych zmagających się z chorobami cywilizacyjnymi, przykładowo otyłością.

Zielona sałatka z groszkiem i rukolą

Nic tak nie urozmaica dania jak odpowiednio dobrana sałatka. Zielona sałatka z groszkiem i rukolą dostarczy nie tylko niezapomnianych wrażeń smakowych, ale również zawiera wartościowe roślinne białko i mnóstwo antyoksydantów. Dlaczego warto jeść groszek? Jest bogaty w witaminy A, z grupy B, C, E i K, a także zawiera magnez, […]

Kokosanki

Goście mają być u Ciebie za niecałą godzinę, a Ty nie masz nic słodkiego w lodówce? Wystarczy, że masz kokos i masz problem z głowy! Kokosanki są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Możesz również zrobić je z wyciśniętych podczas robienia mleka kokosowego wiórek. Nie wiesz jak zrobić domowe […]

Kokosowe ciasto z nadzieniem daktylowym

Kto nie lubi kruchych ciast? Jednak często na pozór niewinne i aromatyczne słodkości zawierają w sobie mnóstwo cukru i innych niezdrowych składników np. margarynę. Co powiesz jednak na ciasto kokosowe, po którym nie będziesz mieć ani wyrzutów sumienia, ani musieć wykonywać kolejnej rundki ćwiczeń z Chodakowską? Takie właśnie jest ciasto […]

Zdrowa chałwa z bakaliami

Głównym składnikiem chałwy są ziarna sezamu. Sezam od starożytnych czasów ceniony był za swoje właściwości. Babilończycy upatrywali w nim magiczne moce, a Hindusi dostrzegli liczne prozdrowotne własności. Przyrządzona ze zdrowych produktów chałwa wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie. Sezam zawiera liczne antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Jest również bogaty […]

Sycące racuchy z truskawkami

Mimo, że ostatnie promienie słońca ledwo przedzierają się przez zasłonki, to proponujemy Ci pyszne śniadanie z truskawkami w roli głównej. Możesz użyć świeżych (najlepiej ekologicznych) lub mrożonych truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki? Są polecane dla osób z zespołem jelita drażliwego Achat Topamax en Ligne sans Ordonnance , ponieważ mają niski […]

Ciasto śliwkowe

Jest październik, są śliwki! Od pokoleń ludzie jedli sezonowe produkty. Dlaczego więc nie wykorzystać aktualnej obfitości śliwek? Spokojnie, nie przegapisz okazji, aby upiec z nich przepyszne ciasto wg kuchni pięciu przemian. Oto przepis na rewelacyjne, kruche ciacho! Za co pokochasz śliwki? Zawierają wiele właściwości prozdrowotnych m.in. regulują przemianę materii, dzięki […]

Bajeczne babeczki z orzechami włoskimi

A co na deser mamo? Jeśli chodzi za Tobą mały głód, mamy na niego niezawodny sposób! Przygotuj dla swojej pociechy deser prosto z kuchni pięciu przemian. Babeczki orzechowe nie dość, że pachną obłędnie, to ich smak pobija rekordy Guinnesa. Taka przekąska z pewnością zaskamuje nawet najwybredniejszym kubkom smakowym. Co więcej, […]

Wytrawna owsianka z cukinią

Pewnie przyznasz, że znacznie częściej robisz owsiankę na słodko niż w wersji wytrawnej! Być może to z przyzwyczajenia albo nigdy wcześniej nie wpadł Ci do głowy pomysł na niesłodką owsiankę? Wytrawną owsiankę z cukinią i ziemniakami możesz podawać zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Jest dobra na każdą […]

Zupa z ryżem i kaszą jaglaną

Zupa z ryżem i kaszą jaglaną to lekkostrawna propozycja na jesienny obiad. Jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aksamitna. Nawet jeśli kuchenne klimaty nie są Twoją mocną stroną, z tym przepisem wyjdzie Ci rewelacyjna i sycąca zupa. Jeśli śledzisz nasz blog od dłuższego czasu, to pewnie zauważyłaś, że to nie […]

Krem marchwiowy z sezamem

Krem marchwiowy z sezamem to idealna propozycja na ciepły jesienny obiad lub śniadanie. Rozgrzewa oraz dodaje sporo energii! Co więcej, nie zawiera laktozy, ani glutenu, dlatego może być spokojnie jedzona przez osoby z nadwrażliwością na te alergeny. Marchewkę warto docenić nie tylko za słodki smak. To warzywo, najlepiej jeśli pochodzi […]