Zaraz przekonasz się, że barszcz warto jeść nie tylko od święta. Jeśli chcesz przygotować barszcz, który powali Twoich gości na kolana, koniecznie dodaj do niego uszka z grzybami. Dlaczego warto jeść buraki? Buraki są źródłem żelaza, który jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z anemią. Dodatkowo, warzywo to zawiera wapń, […]
Dieta Pięciu Przemian
Placuszki cukiniowe oblane sosem tatarskim
Sos tatarski często podawany jest z daniami mięsnymi. Jednak dziś łamiemy tę utartą regułę. Przedstawiamy Wam sos tatarski podany razem z placuszkami cukiniowymi. Ta wegetariańska potrawa kradnie serca! Do przygotowania sosu tatarskiego będziesz potrzebował dobrej jakości majonezu. Możesz zrobić go samemu lub użyć sklepowego, najlepiej ekologicznego. A jakie danie Ty […]
Quinoa z soczewicą i wędzonymi śliwkami
Kuchnia pięciu przemian obfituje w orientalne przysmaki. Do jednych z nich należą wędzone śliwki. Delikatnie podkręcają smak potrawy. Na wschodzie bardzo popularna jest quinoa, czyli komosa ryżowa. Jednak jej korzenie sięgają terenów Ameryki Południowej. Dziś coraz bardziej znana jest już na całym świecie. Dlaczego warto jeść jak najczęściej komosę ryżową? […]
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to niezastąpione danie nie tylko na stole wigilijnym. Odkryj smak uszek z grzybami przygotowywanych według receptury kuchni Pięciu Przemian. Grzyby są nieodłącznym elementem wielu uroczystości. Są uniwersalne i można przygotować z nich wiele potraw. Co więcej, grzyby zawierają dużo prozdrowotnych właściwości m. in. witaminę B2, B3 i […]
Placuszki orzechowe
Placuszki orzechowe możesz jeść samodzielnie lub z ulubionym dżemem czy konfiturą. Orzechy warto dodać do swojego dziennego jadłospisu, szczególnie jesienią. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Orzechy włoskie poprawiają pracę mózgu, gdyż zawierają sporą dawkę fosforu. Co więcej, orzechy te są skarbnicą magnezu, potasu i wapnia. Zrób pyszne śniadanie z orzechami […]
Tort makowy z nadzieniem czekoladowym
Tort makowy może stanowić świetną alternatywę do tradycyjnych glutenowych tortów. Połączenie maku z kakao pozwala nie tylko uzyskać ciemną barwę toru, ale wydobywa z dania smak, który na długo zapamiętają Twoje kubki smakowe. Dlaczego warto jeść mak nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia? Mak znany jest już ze swych […]
Faszerowane pieczarki z jajkiem
Faszerowane pieczarki z jajkiem sprawdzą się szczególnie, kiedy za oknem hula wiatr. Rozgrzeją od środka oraz dodadzą wigoru. Dlaczego warto jeść pieczarki przez cały rok? Do niedawna pieczarki były uważane za bezwartościowe, a jadano je jedynie ze względów smakowych. Jednak dziś wiadomo, że są skarbnicą cennych pierwiastków, o których możesz […]