Dieta Pięciu Przemian

Dieta Pięciu Przemian - opis w skrócie

Dieta często kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami i rezygnacją z jedzenia ulubionych składników spożywczych. Jednak są takie kuracje lecznicze lub odchudzające, które tego nie wymagają, a mimo to pozwalają na pozbycie się zbędnych kilogramów. Przykładem jest dieta Pięciu Przemian, dająca możliwość osiągnięcia harmonii nie tylko ze światem zewnętrznym, ale i z samym sobą.

Na czym polega dieta?

Dieta Pięciu Przemian odnosi się do pięciu różnych żywiołów i aspektów natury. Ich symbolami są: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal oraz Woda. Każdy z nich ma odpowiadający mu smak, czyli kolejno: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Przygotowując posiłki, trzeba włączyć do niego wszystkie żywioły. Przebieg przyrządzania potraw jest ściśle określony, dużą wagę przywiązuje się do kolejności dodawania składników. Poszczególne produkty spożywcze trzeba łączyć zgodnie ze schematem: ogień-ziemia-metal-woda-drzewo lub zacząć od innego żywiołu, zachowując ich kolejność.

W diecie Pięciu Przemian każdy symbol pełni inną rolę w organizmie: Drzewo – oddziałuje na wątrobę,

Ogień – jest kojarzony z sercem,

Ziemia – przypisywana śledzionie,

Metal – wpływa na płuca,

Woda – odpowiada nerkom.

 

Dieta Pięciu Przemian – co się spożywa?

 

Przechodząc na dietę Pięciu Przemian, należy zrezygnować z:

-cukru,

-tłuszczów zwierzęcych,

-krowiego mleka,

-wędzonego mięsa,

-zbyt dużej ilości produktów zaliczanych do grupy smaku kwaśnego.

 

Jakie składniki odpowiadają poszczególnym żywiołom?

 

Oto kilka wskazówek:

Drzewo – kompot, jogurt, kefir, kasza bulgur, twarogi, drób;

Ogień – kozi ser i mleko, baranina, słodka papryka, brukselka, czarna herbata;

Ziemia – słodki ryż, cynamon, ziemniaki, daktyle, buraki, rodzynki;

Metal – jarmuż, czosnek, indyk, ryż brązowy, wysokoprocentowe alkohole, ostre przyprawy;

Woda – ryby, rośliny strączkowe, oliwki, sól, owoce morza, suszone mięso.

Jakie są reguły diety Pięciu Przemian?

W diecie Pięciu Przemian jadłospis składa się z trzech posiłków oraz dwóch przekąsek. Wszystkie dania muszą być skomponowane ze składników odpowiadających wszystkim żywiołom, samodzielnie może występować jedynie smak słodki. Obfite ma być przede wszystkim śniadanie, obiad powinien być sycący, ale lekki, a ostatni posiłek należy zjeść o godzinie 18:00. Uważa się, że ostatni składnik dodany do potrawy ma wpływ na jej całościowy wpływ na organizm. Jeśli podczas gotowania będziemy trzymać się kolejności cyklu odżywczego, poszczególne smaki wzmocnią nawzajem swoje energetyczne działanie. Dieta Pięciu Przemian jest bogata w naturalne składniki i odpowiednia dla osób, które świadomie się odżywiają oraz tych zmagających się z chorobami cywilizacyjnymi, przykładowo otyłością.

Barszcz w stylu kuchni pięciu przemian

Zaraz przekonasz się, że barszcz warto jeść nie tylko od święta. Jeśli chcesz przygotować barszcz, który powali Twoich gości na kolana, koniecznie dodaj do niego uszka z grzybami. Dlaczego warto jeść buraki? Buraki są źródłem żelaza, który jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z anemią. Dodatkowo, warzywo to zawiera wapń, […]

Placuszki cukiniowe oblane sosem tatarskim

Sos tatarski często podawany jest z daniami mięsnymi. Jednak dziś łamiemy tę utartą regułę. Przedstawiamy Wam sos tatarski podany razem z placuszkami cukiniowymi. Ta wegetariańska potrawa kradnie serca! Do przygotowania sosu tatarskiego będziesz potrzebował dobrej jakości majonezu. Możesz zrobić go samemu lub użyć sklepowego, najlepiej ekologicznego. A jakie danie Ty […]

Quinoa z soczewicą i wędzonymi śliwkami

Kuchnia pięciu przemian obfituje w orientalne przysmaki. Do jednych z nich należą wędzone śliwki. Delikatnie podkręcają smak potrawy. Na wschodzie bardzo popularna jest quinoa, czyli komosa ryżowa. Jednak jej korzenie sięgają terenów Ameryki Południowej. Dziś coraz bardziej znana jest już na całym świecie. Dlaczego warto jeść jak najczęściej komosę ryżową? […]

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami to niezastąpione danie nie tylko na stole wigilijnym. Odkryj smak uszek z grzybami przygotowywanych według receptury kuchni Pięciu Przemian. Grzyby są nieodłącznym elementem wielu uroczystości. Są uniwersalne i można przygotować z nich wiele potraw. Co więcej, grzyby zawierają dużo prozdrowotnych właściwości m. in. witaminę B2, B3 i […]

Placuszki orzechowe

Placuszki orzechowe możesz jeść samodzielnie lub z ulubionym dżemem czy konfiturą. Orzechy warto dodać do swojego dziennego jadłospisu, szczególnie jesienią. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Orzechy włoskie poprawiają pracę mózgu, gdyż zawierają sporą dawkę fosforu. Co więcej, orzechy te są skarbnicą magnezu, potasu i wapnia. Zrób pyszne śniadanie z orzechami […]

Tort makowy z nadzieniem czekoladowym

Tort makowy może stanowić świetną alternatywę do tradycyjnych glutenowych tortów. Połączenie maku z kakao pozwala nie tylko uzyskać ciemną barwę toru, ale wydobywa z dania smak, który na długo zapamiętają Twoje kubki smakowe. Dlaczego warto jeść mak nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia? Mak znany jest już ze swych […]

Faszerowane pieczarki z jajkiem

Faszerowane pieczarki z jajkiem sprawdzą się szczególnie, kiedy za oknem hula wiatr. Rozgrzeją od środka oraz dodadzą wigoru. Dlaczego warto jeść pieczarki przez cały rok? Do niedawna pieczarki były uważane za bezwartościowe, a jadano je jedynie ze względów smakowych. Jednak dziś wiadomo, że są skarbnicą cennych pierwiastków, o których możesz […]