Dieta Wegańska

Dieta Wegańska - opis w skrócie
Dzisiaj coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę odrzucającą produkty pochodzenia zwierzęcego. Kierują nimi empatia wobec zwierząt oraz aspekty zdrowotne. Odeszło się już od przekonania, że bez mięsa nie da się żyć – wiadomo, że najwięcej potrzebnych witamin kryje się w zupełnie innych produktach.

Na czym polega?

Weganizm to jedna z odmian wegetarianizmu, polegająca na pozbyciu się z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jaja, mleko czy sery. Opinie o tej odmianie wegetarianizmu wciąż są bardzo podzielone, jednak najważniejsze organizacje dietetyczne na podstawie badań, stwierdzają, że dieta ta, jeżeli jest dobrze zbilansowana, to spełnia zapotrzebowanie żywieniowe. Dzisiaj z powodzeniem zastępować można produkty odzwierzęce innymi, a na rynku pojawia się coraz więcej zamienników mięsa czy sera.

Co się spożywa?

Według wegańskiej piramidy żywienia, podstawę diety stanowić powinny warzywa i owoce, wliczając w to rośliny strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca czy groch, które są źródłem białka. Oprócz tego w skład diety wchodzić powinny pełne ziarna zbóż oraz orzechy/pestki. Polecanym produktem dla wegan jest siemię lniane, które jest idealnym źródłem kwasu omega-3. W internecie znaleźć można całą masę blogów kulinarnych, dzięki którym weganizm okazać się może bardzo smaczną dietą.

Jakie są najważniejsze reguły?

Dieta wegańska, mimo że zdrowa, wymaga pewnej suplementacji. Witamina B-12 nie zostanie dostarczona w roślinach, a jedynym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Skutki niedoboru B-12 bywają groźne, dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja. Wiarygodnym źródłem witaminy są tabletki sprzedawane w aptece jako suplement. W codziennym przyrządzaniu posiłków, warto zwracać uwagę na to, czy produkty, których używamy są bogate w żelazo, cynk, białko oraz wapń. Należy pamiętać, że tylko dobrze zbilansowana dieta zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze a nieprawidłowe przejście na weganizm, może spowodować wiele szkód.

Przepis na kremowe ziemniaki na wigilię

Ziemniaki – nieważne czy przygotowujesz mięsne dania, czy wegańskie, na wigilię. Ten przepis na ziemniaki podbije Twoje kubki smakowe. Czasem mniej znaczy więcej. Aby nadać ziemniakom nieco bardziej intensywnego smaku, dodaj do niego czosnek. Wesołych Świąt! Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Pieczone ziemniaki na śniadanie Bożonarodzeniowe

Ziemniaki zwykle kojarzą nam się z niedzielnym obiadkiem u mamy. Jednak wbrew pozorom, można z nich zrobić także pyszne śniadanie. Te pieczone ziemniaczki są tak smaczne, że warto przygotować je na śniadanie w pierwszy dzień świąt. Mimo wyboistego smaku, wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy nastawić piekarnik, trochę tu […]

HIT – Wegańska jajecznica na śniadanie Bożonarodzeniowe

Święta są już w nas. W ten pierwszy dzień swiąt warto rozpocząć od wege jajecznicy. Kiedy za oknem mróz, warto powitać ten dzień na gorąco. Wegańska jajecznica podana razem z ostrymi przyprawami pozytywnie zaskoczy rodzinę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować dokładnie 10 składników. Warto wcześniej namoczyć tofu w przyprawach, aby […]

Wyśmienite wegańskie pierniczki – przepis świąteczny

Święta już za tydzień, dlatego najwyższy czas, aby zabrać się za wypiekanie pierniczków. Dzisiaj proponujemy zrobić je w wersji wegańskiej. Pierniczki są aromatyczne, smaczne i mocno korzenne! Jeśli jesteś fanem korzennych wypieków, nie możesz przegapić tego przepisu! Zawiera on jedynie naturalne składniki. Wszystkiego świątecznego! Poznaj sekrety trawienia zapisując się na […]

Bożonarodzeniowy przepis na wegańską roladę

W tym przepisie nie znajdziesz ani grama odzwierzęcych produktów. Bazę wegańskiej rolady stanowi dynia piżmowa. Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu dyni, uzyskasz kształt rolady. Dynia nafaszerowana jest bogactwem roślinnych smaków. Znajdziesz w niej szpinak, cebulę, pistacje, a nawet czerwone wino! Możesz przyrządzić to danie dzień lub dwa przed świętami, następnie zawinąć je […]

Świąteczny hummus

Święta bez hummusu? To tak można? Hummus to must have na roślinnym wigilijnym stole. Ten przepis sprawdzi, że nawet osoby na tradycyjnej diecie, będą skłonni poprosić o dokładkę. Wszystkiego świątecznego! Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Świąteczny przepis na czekoladową komosę ryżową

W ten piękny dzień, kiedy za oknem (oby!) prószy śnieg, można sobie pozwolić na prawdziwe doznania smakowe. W szczególności, jeśli gorzka czekolada odgrywa główną rolę. Quinoa, czyli komosa ryżowa jest na tyle wszechstronnym zbożem, że można z niej wyczarować niemal wszystko. Oprócz bałwana Olafa. Choć sam pewnie zmięknąłby na jej […]

Aromatyczna lipowa herbata z miodem i cytryną

Jest lipa i nie ma lipy, czyli przepis na rewelacyjną jesienną herbatkę. Ulice toną wręcz w ponurych spojrzeniach, jednak jeśli nie chcesz przesiąknąć jesienną chandrą, koniecznie przygotuj ten napój. O właściwościach lipy ukazał się już oddzielny post na blogu, który możesz przeczytać tutaj. Dziś nieco więcej opowiem Ci o pomocnikach […]

Pasta z czerwonej fasoli na kanapki

Przechodząc na dietę roślinną nie trzeba od razu wywracać świata do góry nogami. Można pozostać przy swoich ulubionych posiłkach i poddać je lekkiej modyfikacji. Zamiast typowych past pochodzenia zwierzęcego, jak np. pasztet, twaróg, paprykarz, wybierz roślinną wersję z czerwonej fasoli. Nie tylko skutecznie zaspokoi Twój głód, ale również dostarczy organizmowi […]