Ziemniaki – nieważne czy przygotowujesz mięsne dania, czy wegańskie, na wigilię. Ten przepis na ziemniaki podbije Twoje kubki smakowe. Czasem mniej znaczy więcej. Aby nadać ziemniakom nieco bardziej intensywnego smaku, dodaj do niego czosnek. Wesołych Świąt! Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia
Dieta Wegańska
Pieczone ziemniaki na śniadanie Bożonarodzeniowe
Ziemniaki zwykle kojarzą nam się z niedzielnym obiadkiem u mamy. Jednak wbrew pozorom, można z nich zrobić także pyszne śniadanie. Te pieczone ziemniaczki są tak smaczne, że warto przygotować je na śniadanie w pierwszy dzień świąt. Mimo wyboistego smaku, wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy nastawić piekarnik, trochę tu […]
Chrupiące chipsy z buraka podczas oglądania “Kevin sam w domu”
Mamy nadzieje, że nie spędzacie sami tego wyjątkowego czasu w ciągu roku. A nawet jeśli, to mamy dla Ciebie wyśmienity przepis na w pełni zdrowe i wegańskie chipsy z buraka. Przebijają te z supermarketu. Te pytanie musi w tym wpisie paść: będziesz oglądać w tym roku Kevina? Daj znać w […]
HIT – Wegańska jajecznica na śniadanie Bożonarodzeniowe
Święta są już w nas. W ten pierwszy dzień swiąt warto rozpocząć od wege jajecznicy. Kiedy za oknem mróz, warto powitać ten dzień na gorąco. Wegańska jajecznica podana razem z ostrymi przyprawami pozytywnie zaskoczy rodzinę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować dokładnie 10 składników. Warto wcześniej namoczyć tofu w przyprawach, aby […]
Wyśmienite wegańskie pierniczki – przepis świąteczny
Święta już za tydzień, dlatego najwyższy czas, aby zabrać się za wypiekanie pierniczków. Dzisiaj proponujemy zrobić je w wersji wegańskiej. Pierniczki są aromatyczne, smaczne i mocno korzenne! Jeśli jesteś fanem korzennych wypieków, nie możesz przegapić tego przepisu! Zawiera on jedynie naturalne składniki. Wszystkiego świątecznego! Poznaj sekrety trawienia zapisując się na […]
Bożonarodzeniowy przepis na wegańską roladę
W tym przepisie nie znajdziesz ani grama odzwierzęcych produktów. Bazę wegańskiej rolady stanowi dynia piżmowa. Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu dyni, uzyskasz kształt rolady. Dynia nafaszerowana jest bogactwem roślinnych smaków. Znajdziesz w niej szpinak, cebulę, pistacje, a nawet czerwone wino! Możesz przyrządzić to danie dzień lub dwa przed świętami, następnie zawinąć je […]
Świąteczny hummus
Święta bez hummusu? To tak można? Hummus to must have na roślinnym wigilijnym stole. Ten przepis sprawdzi, że nawet osoby na tradycyjnej diecie, będą skłonni poprosić o dokładkę. Wszystkiego świątecznego! Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia
Świąteczny przepis na czekoladową komosę ryżową
W ten piękny dzień, kiedy za oknem (oby!) prószy śnieg, można sobie pozwolić na prawdziwe doznania smakowe. W szczególności, jeśli gorzka czekolada odgrywa główną rolę. Quinoa, czyli komosa ryżowa jest na tyle wszechstronnym zbożem, że można z niej wyczarować niemal wszystko. Oprócz bałwana Olafa. Choć sam pewnie zmięknąłby na jej […]
Aromatyczna lipowa herbata z miodem i cytryną
Jest lipa i nie ma lipy, czyli przepis na rewelacyjną jesienną herbatkę. Ulice toną wręcz w ponurych spojrzeniach, jednak jeśli nie chcesz przesiąknąć jesienną chandrą, koniecznie przygotuj ten napój. O właściwościach lipy ukazał się już oddzielny post na blogu, który możesz przeczytać tutaj. Dziś nieco więcej opowiem Ci o pomocnikach […]
Pasta z czerwonej fasoli na kanapki
Przechodząc na dietę roślinną nie trzeba od razu wywracać świata do góry nogami. Można pozostać przy swoich ulubionych posiłkach i poddać je lekkiej modyfikacji. Zamiast typowych past pochodzenia zwierzęcego, jak np. pasztet, twaróg, paprykarz, wybierz roślinną wersję z czerwonej fasoli. Nie tylko skutecznie zaspokoi Twój głód, ale również dostarczy organizmowi […]