Ziołowe herbatki są dobre na każdą porę roku. Jednak szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w ich większą ilość. Które zioła szczególnie warto stosować w okresie jesiennym? O to pisaliśmy w tym artykule. Dziś natomiast skupimy się na mieszance ziołowej z kwiatami i suszonymi owocami. Nie tylko wzmocni ona […]
Dieta Wegańska
Witariańskie plasterki jabłkowe – tylko 4 składniki!
Na szczęście tym razem nikogo nie muszę przekonywać, że warto jeść jabłka. Nawet utarło się powiedzenie, że kto je jedno jabłko dziennie, ten trzyma się z daleka od lekarzy. Jeśli nie masz ochoty stać godzinę przy garach, ale masz smaka na coś słodkiego – plasterki z jabłek będą wręcz idealne. […]
Jesienna owsianka z suszonymi śliwkami i migdałami
Dieta, śniadanie, owsianka – trio, które nie tylko pozwala łatwo zgubić zbędne kilogramy, ale także odżywić organizm i dodać energii z rana! Owsiankę warto jeść o każdej porze roku. W okresie jesiennym dominują korzenne dodatki. Owsianka z suszonymi śliwkami, cynamonem i migdałami pozwala zdrowo i rześko rozpocząć dzień. Dlaczego tak […]
Pyszna dynia zapiekana z kaszą jaglaną
Sezon na dynie wciąż trwa, dlatego mkniemy z aromatycznym i zdrowym przepisem. Jest on na tyle prosty, że możesz wykonać go razem z dzieckiem. W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na potrawy z dyni, jednak czy zastanawiałaś się, dlaczego w gruncie rzeczy warto jeść dynię? Dynia zawiera znaczne ilości witaminy […]
Budyń mocno czekoladowy – wersja jesienna
Ostatnie dni na blogu są na maksa czekoladowe! Przedwczoraj pojawił się przepis na przepysznego murzynka, a dziś odkrywamy recepturę na zdrowy i energetyzujące budyń czekoladowy. Można go zjeść zarówno na pożywne śniadanie, jak i rozkoszować się nim z przyjaciółmi po pracy. Pamiętaj, że jeśli chcesz, możesz dodać więcej lub mniej […]
Surówka z rzodkiewką i pomidorami
Surówki świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Zawierają wiele prozdrowotnych właściwości, a także urozmaicają smak potrawy. Co najlepsze, można komponować je na nieskończenie wiele sposobów. Jednak jeśli nie masz czasu i szukasz gotowego przepisu na znakomitą surówkę – jesteś w idealnym miejscu. Surówka z rzodkiewką, pomidorkami i kiełkami jest […]
Surowe ciasto bananowo orzechowe
Słodycze w naturalnej formie smakują najlepiej. Jeśli nie wierzysz mi na słowo, uwierzysz już po pierwszym kęsie tego aksamitnego ciasta. Jednak to ciasto nie ma nic wspólnego z typowymi produktami mącznymi, pełnymi cukru, mąki i spulchniaczy. Ciasto bananowo-orzechowe zawiera sporo orzechów. Możesz swobodnie wybrać takie, które najbardziej lubisz. Również dodatki […]
Wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolą
Oto przepis z serii zdrowy fast food. Niemożliwe? W kuchni roślinnej takie słowa szybko tracą na ważności. Co więcej, wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolką nie tylko zastąpią Ci tradycyjne mięso w hamburgerze, ale również możesz podawać je razem z surówką i ziemniakami. Czerwona fasola zawiera sporo białka, dlatego […]
Wędzone tofu w zupie cebulowej
Kto pamięta ten ohydny syrop cebulowy na wzmocnienie odporności, który przyrządzała babcia? Daje znać w komentarzu! Zobaczymy, ilu nas jest! Jednak dzisiejszy przepis jest całkowitym przeciwieństwem tamtego nieprzyjemnego cebulowego napoju. Zupa cebulowa wzmacnia odporność, dlatego warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wędzone tofu podkręca smak zupy i wydobywa z […]
Wegańskie placuszki bananowo-waniliowe
Kto ma ochotę na ciepłe placuszki bananowe z nutką wanilii? Lekkie, zdrowe i pożywne. Szczególnie, jeśli w domu masz dzieciaki powinnaś przyrządzić takie placuszki. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a satysfakcja u maluchów gwarantowana. Dlaczego warto dodawać do dań cynamon? Za oknem temperatura coraz bardziej zbliża się do zera, […]