Dieta Wegańska

Dieta Wegańska - opis w skrócie
Dzisiaj coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę odrzucającą produkty pochodzenia zwierzęcego. Kierują nimi empatia wobec zwierząt oraz aspekty zdrowotne. Odeszło się już od przekonania, że bez mięsa nie da się żyć – wiadomo, że najwięcej potrzebnych witamin kryje się w zupełnie innych produktach.

Na czym polega?

Weganizm to jedna z odmian wegetarianizmu, polegająca na pozbyciu się z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jaja, mleko czy sery. Opinie o tej odmianie wegetarianizmu wciąż są bardzo podzielone, jednak najważniejsze organizacje dietetyczne na podstawie badań, stwierdzają, że dieta ta, jeżeli jest dobrze zbilansowana, to spełnia zapotrzebowanie żywieniowe. Dzisiaj z powodzeniem zastępować można produkty odzwierzęce innymi, a na rynku pojawia się coraz więcej zamienników mięsa czy sera.

Co się spożywa?

Według wegańskiej piramidy żywienia, podstawę diety stanowić powinny warzywa i owoce, wliczając w to rośliny strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca czy groch, które są źródłem białka. Oprócz tego w skład diety wchodzić powinny pełne ziarna zbóż oraz orzechy/pestki. Polecanym produktem dla wegan jest siemię lniane, które jest idealnym źródłem kwasu omega-3. W internecie znaleźć można całą masę blogów kulinarnych, dzięki którym weganizm okazać się może bardzo smaczną dietą.

Jakie są najważniejsze reguły?

Dieta wegańska, mimo że zdrowa, wymaga pewnej suplementacji. Witamina B-12 nie zostanie dostarczona w roślinach, a jedynym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Skutki niedoboru B-12 bywają groźne, dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja. Wiarygodnym źródłem witaminy są tabletki sprzedawane w aptece jako suplement. W codziennym przyrządzaniu posiłków, warto zwracać uwagę na to, czy produkty, których używamy są bogate w żelazo, cynk, białko oraz wapń. Należy pamiętać, że tylko dobrze zbilansowana dieta zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze a nieprawidłowe przejście na weganizm, może spowodować wiele szkód.

Przepis na jesienną ziołową herbatkę

Ziołowe herbatki są dobre na każdą porę roku. Jednak szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w ich większą ilość. Które zioła szczególnie warto stosować w okresie jesiennym? O to pisaliśmy w tym artykule. Dziś natomiast skupimy się na mieszance ziołowej z kwiatami i suszonymi owocami. Nie tylko wzmocni ona […]

Jabłko na witariańskie plasterki

Witariańskie plasterki jabłkowe – tylko 4 składniki!

Na szczęście tym razem nikogo nie muszę przekonywać, że warto jeść jabłka. Nawet utarło się powiedzenie, że kto je jedno jabłko dziennie, ten trzyma się z daleka od lekarzy. Jeśli nie masz ochoty stać godzinę przy garach, ale masz smaka na coś słodkiego – plasterki z jabłek będą wręcz idealne. […]

Owsianka z śliwkami i migdałami - Zdjęcie Zaplanuj Zdrowie

Jesienna owsianka z suszonymi śliwkami i migdałami

Dieta, śniadanie, owsianka – trio, które nie tylko pozwala łatwo zgubić zbędne kilogramy, ale także odżywić organizm i dodać energii z rana! Owsiankę warto jeść o każdej porze roku. W okresie jesiennym dominują korzenne dodatki. Owsianka z suszonymi śliwkami, cynamonem i migdałami pozwala zdrowo i rześko rozpocząć dzień. Dlaczego tak […]

Pyszna dynia zapiekana z kaszą jaglaną

Sezon na dynie wciąż trwa, dlatego mkniemy z aromatycznym i zdrowym przepisem. Jest on na tyle prosty, że możesz wykonać go razem z dzieckiem. W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na potrawy z dyni, jednak czy zastanawiałaś się, dlaczego w gruncie rzeczy warto jeść dynię? Dynia zawiera znaczne ilości witaminy […]

Budyń mocno czekoladowy – wersja jesienna

Ostatnie dni na blogu są na maksa czekoladowe! Przedwczoraj pojawił się przepis na przepysznego murzynka, a dziś odkrywamy recepturę na zdrowy i energetyzujące budyń czekoladowy. Można go zjeść zarówno na pożywne śniadanie, jak i rozkoszować się nim z przyjaciółmi po pracy. Pamiętaj, że jeśli chcesz, możesz dodać więcej lub mniej […]

Surówka z rzodkiewką i pomidorami

Surówki świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Zawierają wiele prozdrowotnych właściwości, a także urozmaicają smak potrawy. Co najlepsze, można komponować je na nieskończenie wiele sposobów. Jednak jeśli nie masz czasu i szukasz gotowego przepisu na znakomitą surówkę – jesteś w idealnym miejscu. Surówka z rzodkiewką, pomidorkami i kiełkami jest […]

Surowe ciasto bananowo orzechowe

Słodycze w naturalnej formie smakują najlepiej. Jeśli nie wierzysz mi na słowo, uwierzysz już po pierwszym kęsie tego aksamitnego ciasta. Jednak to ciasto nie ma nic wspólnego z typowymi produktami mącznymi, pełnymi cukru, mąki i spulchniaczy. Ciasto bananowo-orzechowe zawiera sporo orzechów. Możesz swobodnie wybrać takie, które najbardziej lubisz. Również dodatki […]

Wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolą

Oto przepis z serii zdrowy fast food. Niemożliwe? W kuchni roślinnej takie słowa szybko tracą na ważności. Co więcej, wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolką nie tylko zastąpią Ci tradycyjne mięso w hamburgerze, ale również możesz podawać je razem z surówką i ziemniakami. Czerwona fasola zawiera sporo białka, dlatego […]

Wędzone tofu w zupie cebulowej

Kto pamięta ten ohydny syrop cebulowy na wzmocnienie odporności, który przyrządzała babcia? Daje znać w komentarzu! Zobaczymy, ilu nas jest! Jednak dzisiejszy przepis jest całkowitym przeciwieństwem tamtego nieprzyjemnego cebulowego napoju. Zupa cebulowa wzmacnia odporność, dlatego warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wędzone tofu podkręca smak zupy i wydobywa z […]

Wegańskie placuszki bananowo-waniliowe

Kto ma ochotę na ciepłe placuszki bananowe z nutką wanilii? Lekkie, zdrowe i pożywne. Szczególnie, jeśli w domu masz dzieciaki powinnaś przyrządzić takie placuszki. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a satysfakcja u maluchów gwarantowana. Dlaczego warto dodawać do dań cynamon? Za oknem temperatura coraz bardziej zbliża się do zera, […]