Soki warto wybierać w każdą porę roku. Niestety, ale wiele osób docenia ich walory odżywcze tylko wiosną i latem, a podczas chłodniejszych pór roku niemal całkowicie o nich zapomina. Jednak to nieprawda, że nie można przygotować zdrowego i świeżego soku jesienią. Za oknem czuć już chłód, dlatego warto przyrządzić rozgrzewający […]
Dieta Wegańska
Witariańskie ciasto marchewkowe z orzechami makadamia
Sezon na marchewkę trwa w najlepsze, dlatego nie warto go przegapić. Marchewka prosto z ziemi smakuje nieco wyraziściej, jest słodsza i smaczniejsza od standardowo dostępnej w supermarkecie. Co ważniejsze, jest wolna od szkodliwych chemikaliów. Jednak nie tylko można marchewkę dodawać do surówki. Ciasto marchewkowe to nietypowa odsłona tego warzywa i […]
Chlebek kukurydziany
Chleb kukurydziany z całymi ziarnami kukurydzy. Wegański wypiek – coś pomiędzy chlebem, a ciastem. Z dodatkiem słodzidła, ale niezbyt słodki. Ciekawa alternatywa dla alergików i osób, które ograniczają spożycie klasycznego pieczywa. Przepis bez dodanego cukru, mąki glutenowej, bez jajek. Ciasto możesz upiec nie tylko w formie keksowej, odpowiednia będzie też […]
Wegański budyń ryżowo-kokosowy
Kremowy wegański pudding ryżowy, który smakuje jak pyszny budyń. Potrawa bez dodatku mleka krowiego, bez glutenu i cukru, to pomysł na pyszną przekąskę w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Doskonały na ciepło i na zimno. Dla dorosłych i dzieci.
Śniadaniowy bezmleczny shake z kiwi
Z pożywnym koktajlem śniadaniowym dobrze rozpoczniesz dzień! Jedno kiwi dostarcza dzienną dawkę witaminy C. Owoc zawiera również witaminę E spowalniającą procesy starzenia, a także kwas foliowy, karotenoidy, potas. Kiwi to źródło magnezu, miedzi, wapnia i manganu. Pestki mają w składzie kwasy Omega-3. Lekko kwaśny smak kiwi przełamie słodki banan, do […]
Zupa-krem z białych warzyw z topinamburem
Zupy z białych warzyw polecane są szczególnie przy kuracjach oczyszczających. Seler ma działanie moczopędne oraz przyspiesza produkcję żółci i trawienie, pietruszka łagodzi wzdęcia, cebula i czosnek działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Topinambur poprawia przemianę materii i zapewnia właściwą mikroflorę jelit, a ze ponieważ praktycznie nie zawiera skrobi, polecany szczególnie jest diabetykom. […]
Ciasto bananowe
Ciasto bananowe jest delikatne, puszyste i niemal rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Możesz ozdobić je swoimi ulubionymi owocami i orzechami. Ciasto bananowe często nazywane jest chlebkiem bananowym w internetowej sferze. Świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lunch poza domem. Przygotowanie jego jest banalnie proste, więc nie ma […]
Zdrowa, wegańska nutella
Przysmak dziecińska, którym do dziś zajadają się niektóre maluchy. Jednak trzeba pamiętać, że standardowa nutella zawiera mnóstwo niezdrowych dla organizmu substancji, które mogą uzależniać i wywoływać różne alergie. Mimo, że trudno w to uwierzyć, ale da się odwzorować smak kultowego kremu czekoladowego w zdrowej wersji. Orzechy laskowe są źródłem witaminy […]
Placuszki bananowe o smaku rabarbaru
Placuszki są dobre na każdą porę roku i wkomponują się w niemal każdy klimat – czy to świąt wielkanocnych, czy urodzin młodszej siostry. Banan zawiera sporą dawkę potasu a rabarbar ceniony jest za potężną zawartość witaminy K. Placuszki są szybkie w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Nie sposób się im oprzeć. […]
Wegańska pasta jajeczna bez jaj
Często osoby chcące przejść na weganizm mają trudność z odstawieniem jajek. Jedni ze względu na szybkość ich przygotowania, drudzy nie potrafią zrezygnować ze smaku jajek. Jednak dla jednych i drugich jest rozwiązanie q 100% roślinne. Pastą bezjajeczną możesz szybko posmarować kanapki i smakuje niemal identycznie jak wersja z jajkami. Nie […]