Dieta Wegańska

Dieta Wegańska - opis w skrócie
Dzisiaj coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę odrzucającą produkty pochodzenia zwierzęcego. Kierują nimi empatia wobec zwierząt oraz aspekty zdrowotne. Odeszło się już od przekonania, że bez mięsa nie da się żyć – wiadomo, że najwięcej potrzebnych witamin kryje się w zupełnie innych produktach.

Na czym polega?

Weganizm to jedna z odmian wegetarianizmu, polegająca na pozbyciu się z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jaja, mleko czy sery. Opinie o tej odmianie wegetarianizmu wciąż są bardzo podzielone, jednak najważniejsze organizacje dietetyczne na podstawie badań, stwierdzają, że dieta ta, jeżeli jest dobrze zbilansowana, to spełnia zapotrzebowanie żywieniowe. Dzisiaj z powodzeniem zastępować można produkty odzwierzęce innymi, a na rynku pojawia się coraz więcej zamienników mięsa czy sera.

Co się spożywa?

Według wegańskiej piramidy żywienia, podstawę diety stanowić powinny warzywa i owoce, wliczając w to rośliny strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca czy groch, które są źródłem białka. Oprócz tego w skład diety wchodzić powinny pełne ziarna zbóż oraz orzechy/pestki. Polecanym produktem dla wegan jest siemię lniane, które jest idealnym źródłem kwasu omega-3. W internecie znaleźć można całą masę blogów kulinarnych, dzięki którym weganizm okazać się może bardzo smaczną dietą.

Jakie są najważniejsze reguły?

Dieta wegańska, mimo że zdrowa, wymaga pewnej suplementacji. Witamina B-12 nie zostanie dostarczona w roślinach, a jedynym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Skutki niedoboru B-12 bywają groźne, dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja. Wiarygodnym źródłem witaminy są tabletki sprzedawane w aptece jako suplement. W codziennym przyrządzaniu posiłków, warto zwracać uwagę na to, czy produkty, których używamy są bogate w żelazo, cynk, białko oraz wapń. Należy pamiętać, że tylko dobrze zbilansowana dieta zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze a nieprawidłowe przejście na weganizm, może spowodować wiele szkód.

Rozgrzewający przepis na jesienny sok z dzikich jabłek

Soki warto wybierać w każdą porę roku. Niestety, ale wiele osób docenia ich walory odżywcze tylko wiosną i latem, a podczas chłodniejszych pór roku niemal całkowicie o nich zapomina. Jednak to nieprawda, że nie można przygotować zdrowego i świeżego soku jesienią. Za oknem czuć już chłód, dlatego warto przyrządzić rozgrzewający […]

Witariańskie ciasto marchewkowe z orzechami makadamia

Sezon na marchewkę trwa w najlepsze, dlatego nie warto go przegapić. Marchewka prosto z ziemi smakuje nieco wyraziściej, jest słodsza i smaczniejsza od standardowo dostępnej w supermarkecie. Co ważniejsze, jest wolna od szkodliwych chemikaliów. Jednak nie tylko można marchewkę dodawać do surówki. Ciasto marchewkowe to nietypowa odsłona tego warzywa i […]

Chleb kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Chleb kukurydziany z całymi ziarnami kukurydzy. Wegański wypiek – coś pomiędzy chlebem, a ciastem. Z dodatkiem słodzidła, ale niezbyt słodki. Ciekawa alternatywa dla alergików i osób, które ograniczają spożycie klasycznego pieczywa. Przepis bez dodanego cukru, mąki glutenowej, bez jajek. Ciasto możesz upiec nie tylko w formie keksowej, odpowiednia będzie też […]

Budyń bez mleka

Wegański budyń ryżowo-kokosowy

Kremowy wegański pudding ryżowy, który smakuje jak pyszny budyń. Potrawa bez dodatku mleka krowiego, bez glutenu i cukru, to pomysł na pyszną przekąskę w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Doskonały na ciepło i na zimno. Dla dorosłych i dzieci.

Smoothie kiwi

Śniadaniowy bezmleczny shake z kiwi

Z pożywnym koktajlem śniadaniowym dobrze rozpoczniesz dzień! Jedno kiwi dostarcza dzienną dawkę witaminy C. Owoc zawiera również witaminę E spowalniającą procesy starzenia, a także kwas foliowy, karotenoidy, potas. Kiwi to źródło magnezu, miedzi, wapnia i manganu. Pestki mają w składzie kwasy Omega-3. Lekko kwaśny smak kiwi przełamie słodki banan, do […]

Zupa z topinamburem

Zupa-krem z białych warzyw z topinamburem

Zupy z białych warzyw polecane są szczególnie przy kuracjach oczyszczających. Seler ma działanie moczopędne oraz przyspiesza produkcję żółci i trawienie, pietruszka łagodzi wzdęcia, cebula i czosnek działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Topinambur poprawia przemianę materii i zapewnia właściwą mikroflorę jelit, a ze ponieważ praktycznie nie zawiera skrobi, polecany szczególnie jest diabetykom. […]

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe jest delikatne, puszyste i niemal rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Możesz ozdobić je swoimi ulubionymi owocami i orzechami. Ciasto bananowe często nazywane jest chlebkiem bananowym w internetowej sferze. Świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lunch poza domem. Przygotowanie jego jest banalnie proste, więc nie ma […]

Zdrowa, wegańska nutella

Przysmak dziecińska, którym do dziś zajadają się niektóre maluchy. Jednak trzeba pamiętać, że standardowa nutella zawiera mnóstwo niezdrowych dla organizmu substancji, które mogą uzależniać i wywoływać różne alergie. Mimo, że trudno w to uwierzyć, ale da się odwzorować smak kultowego kremu czekoladowego w zdrowej wersji. Orzechy laskowe są źródłem witaminy […]

Placuszki bananowe o smaku rabarbaru

Placuszki są dobre na każdą porę roku i wkomponują się w niemal każdy klimat – czy to świąt wielkanocnych, czy urodzin młodszej siostry. Banan zawiera sporą dawkę potasu a rabarbar ceniony jest za potężną zawartość witaminy K. Placuszki są szybkie w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Nie sposób się im oprzeć. […]

Wegańska pasta jajeczna bez jaj

Często osoby chcące przejść na weganizm mają trudność z odstawieniem jajek. Jedni ze względu na szybkość ich przygotowania, drudzy nie potrafią zrezygnować ze smaku jajek. Jednak dla jednych i drugich jest rozwiązanie q 100% roślinne. Pastą bezjajeczną możesz szybko posmarować kanapki i smakuje niemal identycznie jak wersja z jajkami. Nie […]