Dieta Wegańska

Dieta Wegańska - opis w skrócie
Dzisiaj coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę odrzucającą produkty pochodzenia zwierzęcego. Kierują nimi empatia wobec zwierząt oraz aspekty zdrowotne. Odeszło się już od przekonania, że bez mięsa nie da się żyć – wiadomo, że najwięcej potrzebnych witamin kryje się w zupełnie innych produktach.

Na czym polega?

Weganizm to jedna z odmian wegetarianizmu, polegająca na pozbyciu się z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jaja, mleko czy sery. Opinie o tej odmianie wegetarianizmu wciąż są bardzo podzielone, jednak najważniejsze organizacje dietetyczne na podstawie badań, stwierdzają, że dieta ta, jeżeli jest dobrze zbilansowana, to spełnia zapotrzebowanie żywieniowe. Dzisiaj z powodzeniem zastępować można produkty odzwierzęce innymi, a na rynku pojawia się coraz więcej zamienników mięsa czy sera.

Co się spożywa?

Według wegańskiej piramidy żywienia, podstawę diety stanowić powinny warzywa i owoce, wliczając w to rośliny strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca czy groch, które są źródłem białka. Oprócz tego w skład diety wchodzić powinny pełne ziarna zbóż oraz orzechy/pestki. Polecanym produktem dla wegan jest siemię lniane, które jest idealnym źródłem kwasu omega-3. W internecie znaleźć można całą masę blogów kulinarnych, dzięki którym weganizm okazać się może bardzo smaczną dietą.

Jakie są najważniejsze reguły?

Dieta wegańska, mimo że zdrowa, wymaga pewnej suplementacji. Witamina B-12 nie zostanie dostarczona w roślinach, a jedynym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Skutki niedoboru B-12 bywają groźne, dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja. Wiarygodnym źródłem witaminy są tabletki sprzedawane w aptece jako suplement. W codziennym przyrządzaniu posiłków, warto zwracać uwagę na to, czy produkty, których używamy są bogate w żelazo, cynk, białko oraz wapń. Należy pamiętać, że tylko dobrze zbilansowana dieta zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze a nieprawidłowe przejście na weganizm, może spowodować wiele szkód.

Domowy chleb z nasionami

Kromka chleba do jajecznicy na śniadanie, kanapki do pracy, tosty z dżemem w porze lunchu… Chleb towarzyszy nam niemal w każdej części dnia, dlatego powinien być smaczny i wysokiej jakości. Chleb upieczony w domu to pewność składników i ten nieziemski zapach unoszący się po całej kuchni. Chleb z ziarnami dostarcza […]

Racuchy z owocami

Jeśli uwielbiasz chrupkie, lekkie i słodkie śniadania to musisz poznać przepis na aromatyczne racuchy z owocami! Są świetną propozycją na poranny posiłek nie tylko dla najmłodszych. Dostarczają sporo energii. Najlepiej smakują na gorąco. Owoce są źródłem wspierającego zdrową mikroflorę jelit błonnika a także witamin i minerałów. Warto urozmaicać nimi dzienne […]

Wegański twarożek z szczypiorkiem i rzodkiewką

Nic nie smakuje tak dobrze jak połączenie twarożku z szczypiorkiem. Ten duet zawsze się sprawdzi. Jednak w kuchni wegańskiej nie stosuje się produktów odzwierzęcych, dlatego tradycyjny twarożek zastąpiliśmy orzechami nerkowca. Jesteś ciekawa co z tego wyszło? Zaglądnij do przepisu pod spodem. Smacznego! Wypróbowałaś przepis? Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu!

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną

Polskie jabłka smakują dobrze zarówno na surowo, ugotowane, jak i upieczone. Zawierają liczne prozdrowotne właściwości – chronią przed zawałem, są odpowiednie dla cukrzyków (niski poziom glikemiczny) oraz zaleca się je spożywać osobom z chorobą wrzodową. Połączenie jabłka z kaszą jaglaną to prawdziwa bomba zdrowia. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera […]

Domowa granola z orzechami

Często granola, którą można kupić w supermarketach, oprócz odżywczych składników, zawiera mnóstwo szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Znacznie lepszą opcją jest przyrządzenie w warunkach domowych własnej granoli. Co więcej, nie musisz popadać w żadne schematy ani sztywno trzymać się przepisu podczas jej przygotowywania. Puść wodzę fantazji i dodaj do mieszanki […]

Delikatna kasza kuskus z morelami

Kasza kuskus pochodzi od pszenicy durum i znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości od setek lat.  Zawiera sporą dawkę żelaza, a także w mniejszych ilościach witaminę C, miedź, magnez, potas, cynk oraz witaminy z grupy B. Nie zawiera dużo błonnika, dlatego szczególnie polecana jest osobom ciepiącym na problemy trawienne oraz […]

Zupa dla prawdziwych kowboi

Zupa kowbojska ma swoje korzenie w Meksyku. Przygotowywana jest na bazie fasoli. W zależności od regionu, sposób jej przygotowania nieco się różni. W niektórych miejscach spożywa się ją z dodatkiem mięsa, natomiast w innych wzbogacana jest sporą ilością przypraw. Dlaczego warto spożywać fasolę? Wszystkie gatunki fasoli zawierają wapń, fosfor i […]

Wegańskie pierogi z dynią i szpinakiem

Słońce nieco przygasło a spacery w chłodne jesienne wieczory nie smakują już tak dobrze jak te oblane letnim blaskiem księżyca. Nie tylko pogoda za oknem się zmienia, ale również kuchenne dodatki do jedzenia. We wrześniu i październiku w ogródkach gotowe są do zbioru dynie. Dziś przedstawiamy ciekawą propozycje na jej […]

Tofu prosto z Korei

Tofu – prawdziwa gratka dla fanów kuchni roślinnej! Ile dań można wyczarować z kostki twarożku sojowego nie sposób policzyć na palcach jednej ręki.  Dzięki umiejętnego przyrządzeniu można wydobyć pełnię aromatu i oddać smak wielu potraw z kuchni tradycyjnej. Dziś jednak przeniesiemy się na chwilę do Korei, gdzie tofu podawane jest […]

Wegańskie pancakes z jagodami

Wegańskie jagodowe pancakes sprawdzą się idealnie na śniadanie. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut a rewelacyjnym smakiem może cieszyć się cała rodzina. Można rozkoszować się nimi od razu po zrobieniu lub zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Zawierają siemię lniane, które reguluje perystaltykę jelit oraz mleko […]