Dieta Wegańska

Dieta Wegańska - opis w skrócie
Dzisiaj coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę odrzucającą produkty pochodzenia zwierzęcego. Kierują nimi empatia wobec zwierząt oraz aspekty zdrowotne. Odeszło się już od przekonania, że bez mięsa nie da się żyć – wiadomo, że najwięcej potrzebnych witamin kryje się w zupełnie innych produktach.

Na czym polega?

Weganizm to jedna z odmian wegetarianizmu, polegająca na pozbyciu się z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jaja, mleko czy sery. Opinie o tej odmianie wegetarianizmu wciąż są bardzo podzielone, jednak najważniejsze organizacje dietetyczne na podstawie badań, stwierdzają, że dieta ta, jeżeli jest dobrze zbilansowana, to spełnia zapotrzebowanie żywieniowe. Dzisiaj z powodzeniem zastępować można produkty odzwierzęce innymi, a na rynku pojawia się coraz więcej zamienników mięsa czy sera.

Co się spożywa?

Według wegańskiej piramidy żywienia, podstawę diety stanowić powinny warzywa i owoce, wliczając w to rośliny strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca czy groch, które są źródłem białka. Oprócz tego w skład diety wchodzić powinny pełne ziarna zbóż oraz orzechy/pestki. Polecanym produktem dla wegan jest siemię lniane, które jest idealnym źródłem kwasu omega-3. W internecie znaleźć można całą masę blogów kulinarnych, dzięki którym weganizm okazać się może bardzo smaczną dietą.

Jakie są najważniejsze reguły?

Dieta wegańska, mimo że zdrowa, wymaga pewnej suplementacji. Witamina B-12 nie zostanie dostarczona w roślinach, a jedynym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Skutki niedoboru B-12 bywają groźne, dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja. Wiarygodnym źródłem witaminy są tabletki sprzedawane w aptece jako suplement. W codziennym przyrządzaniu posiłków, warto zwracać uwagę na to, czy produkty, których używamy są bogate w żelazo, cynk, białko oraz wapń. Należy pamiętać, że tylko dobrze zbilansowana dieta zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze a nieprawidłowe przejście na weganizm, może spowodować wiele szkód.

Roślinne pierogi ruskie

Praktycznie cały świat słyszał już o polskich, ruskich pierogach. Ludzie z wielu zakątków kuli ziemskiej przyjeżdżają właśnie w naszej ojczyzny rejony, aby na własnych kubkach smakowych doświadczyć wyśmienitego smaku pierogów. Jednak w tradycyjnej odsłonie pierogi ruskie zawierają składniki odzwierzęce a coraz więcej osób wyklucza je ze swojego menu. Czy są […]

Malinowa owsianka na mleku kokosowym z masłem orzechowym

Jak wydobyć łagodny smak owsianki, ale żeby jednocześnie ani trochę nie straciła na swoich walorach smakowych? Tutaj nie przyjmujemy mdłego smaku. Tutaj króluje delikatna wersja owsianki, którą szczególnie warto przygotowywać w sezonie letnim, kiedy krzaki malin obrośnięte są obficie owocami. Co najlepiej przełamuje świeży, słodki smak malin? Naturalne masło orzechowe, […]

Wegańska zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa przypadnie do gustu zarówno osobom kochających zielone antyoksydanty, jak i tym, które stronią za wszelką cenę od zielonkawych warzyw. Jaka jest zupa szpinakowa? Aromatyczna, delikatna i nasyca na długie godziny. Bardzo łatwo również jest przygotować zupę szpinakową. Sprawdź jak! A jaki jest Twój składnik w zupie szpinakowej, bez […]

Nadziewany bakłażan wegański farsz

Pieczone bakłażany z kuskusem i fasolką

Bakłażany to bardzo wartościowe rośliny – są źródłem witamin i składników mineralnych, zawierają antyoksydant nasunine, która chroni błony komórkowe i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Zaleca się ich spożycie szczególnie przy kuracji antybiotykami. Co ciekawe, powszechnie panuje przekonanie, że bakłażan to warzywo, jednak warto wiedzieć, że z punktu widzenia botanicznego jest […]

Wegańskie ciasto bananowe bezglutenowe

Bezglutenowy chlebek bananowy z owocami sezonowymi

Wegańska, bezglutenowa oraz bez mleka krowiego i jajek alternatywa popularnego ciasta. Świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, których serce nie pozawala wyrzucić do kosza. Ależ byłaby to strata! Banany z brązowymi plamkami na skórce są źródłem substancji mającej działanie antynowotworowe, której owoce we wcześniejszym stadium nie posiadają. Poza tym […]

Papryka bez mięsa faszerowana komosą ryżową i fasolą

Pieczona papryka z nadzieniem bezmięsnym

Faszerowana papryka – znane i lubiane danie. Najczęściej wybierany farsz, to ten z ryżu i mięsa mielonego. A tutaj przepis w wersji jarskiej z komosą ryżową. Lekka i pełna wartości odżywczych potrawa, sprawdzi się na jako ciepły posiłek na obiad, ale także na zimno – do lunchboxa. Danie odpowiednie dla […]

Wegańskie skrzydełka z kurczaka

Pieczony kalafior a’la skrzydełka z kurczaka

Jarski odpowiednik lubianych przez wielu skrzydełek z kurczaka. Bazą jest tu kalafior panierowany w lekkim cieście i upieczony w piekarniku, praktycznie bez dodanego tłuszczu. Fajny pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych – i nie tylko tych, którym nie jest obojętny los zwierząt, ale także osób, które dbają o zdrowie […]

Kulki mocy

Kulki mocy są świetnym sposobem na dostarczenie sobie dodatkowej energii w ciągu dnia. Banalnie proste w przygotowaniu i co najważniejsze – całkowicie wegańskie. Kulki mocy zawierają jedynie zdrowe składniki, takie jak: pestki dyni, pestki słonecznika, migdały, kakao. Nie musisz trzymać się rygorystycznie przepisu. Jeśli wolisz orzechy laskowe zamiast migdałów, śmiało […]

Kakaowe smoothie

Dieta wegańska również pozwala na przekraczanie własnych granic smakowych, w pozytywnym tego słowa znaczeniu! Większość słodkich produktów sklepowych nie dość, że zawiera produkty odzwierzęce, to napakowanych jest niebezpieczną dla zdrowia chemią. Na szczęście nie jesteś na nie skazany. Już dziś możesz przygotować prosty, ale efektowny deser, który zachwyci niejedno podniebienie. […]

Deser z burakiem, bananem i malinami

Różowy deser z burakiem

Gotowy w parę chwil, pyszny, słodki, chociaż bez dodatku cukru. Zaskakującym składnikiem potęgującym kolor jest… burak ćwikłowy. Spokojnie, smak komponuje się idealnie! Buraki poprawiają wytrzymałość i odporność organizmu, gwarantują lepszy nastrój i dużo energii.Przepis bezglutenowy i bezlaktozowy. Spróbuj, a zakochasz się w tym połączeniu produktów! Czy wiesz, że…?Burak czerwony pomaga […]