Dieta Wegańska

Dieta Wegańska - opis w skrócie
Dzisiaj coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę odrzucającą produkty pochodzenia zwierzęcego. Kierują nimi empatia wobec zwierząt oraz aspekty zdrowotne. Odeszło się już od przekonania, że bez mięsa nie da się żyć – wiadomo, że najwięcej potrzebnych witamin kryje się w zupełnie innych produktach.

Na czym polega?

Weganizm to jedna z odmian wegetarianizmu, polegająca na pozbyciu się z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jaja, mleko czy sery. Opinie o tej odmianie wegetarianizmu wciąż są bardzo podzielone, jednak najważniejsze organizacje dietetyczne na podstawie badań, stwierdzają, że dieta ta, jeżeli jest dobrze zbilansowana, to spełnia zapotrzebowanie żywieniowe. Dzisiaj z powodzeniem zastępować można produkty odzwierzęce innymi, a na rynku pojawia się coraz więcej zamienników mięsa czy sera.

Co się spożywa?

Według wegańskiej piramidy żywienia, podstawę diety stanowić powinny warzywa i owoce, wliczając w to rośliny strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca czy groch, które są źródłem białka. Oprócz tego w skład diety wchodzić powinny pełne ziarna zbóż oraz orzechy/pestki. Polecanym produktem dla wegan jest siemię lniane, które jest idealnym źródłem kwasu omega-3. W internecie znaleźć można całą masę blogów kulinarnych, dzięki którym weganizm okazać się może bardzo smaczną dietą.

Jakie są najważniejsze reguły?

Dieta wegańska, mimo że zdrowa, wymaga pewnej suplementacji. Witamina B-12 nie zostanie dostarczona w roślinach, a jedynym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Skutki niedoboru B-12 bywają groźne, dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja. Wiarygodnym źródłem witaminy są tabletki sprzedawane w aptece jako suplement. W codziennym przyrządzaniu posiłków, warto zwracać uwagę na to, czy produkty, których używamy są bogate w żelazo, cynk, białko oraz wapń. Należy pamiętać, że tylko dobrze zbilansowana dieta zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze a nieprawidłowe przejście na weganizm, może spowodować wiele szkód.

Makaron z zielonym sosem

Bezglutenowy makaron z zielonym sosem

Czy wiesz, że warzywa zabarwione na zielono zawierają chlorofil, który wspomaga działanie układu pokarmowego, krwionośnego, ma korzystny wpływ na wątrobę, usuwa toksyny? Ponadto liście dostarczają przeciwutleniaczy, błonnika, magnezu, żelaza oraz witamin A, C, E, K. W terapii kolorami, zieleń stosuje się w celu wyciszenia i uspokojenia. Ten przepis, to pomysł […]

Wegański odpowiednik śmietany

Wegańska śmietana

Do tej pory nie powstał jeszcze roślinny odpowiednik idealnie odpowiadający smakowi śmietany wyprodukowanej z mleka krowiego . Ten przepis jest ciekawym jej substytutem, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Otrzymany produkt nadaje się do pieczenia i gotowania. Może być stosowany jako baza wegańska w kremach, lodach, sosach, ciastach. Czas wykonania […]

Gryczanka na śniadanie

Surowa gryczanka orzechowo-jabłkowa

Kasza gryczana to niezwykle cenne zboże. Jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie – obniża stany zapalne w organizmie wywołujące lub nasilające choroby, zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi raka, a także wspierają zdrowie mózgu, wątroby i trawienia. Gryka zawiera węglowodany o niskim IG, dzięki czemu są one rozkładane i wchłaniane wolniej, […]

Wegańska Panna Cotta

Wegańska panna cotta to ochładzający deser, którego podstawą jest mleczko kokosowe. Nie ma nic skomplikowanego w przygotowaniu tej wegańskiej wersji przystawki. Kombinuj ze smakiem musu – od słodkiego jak miód kubusia puchatka po kwaśny niczym cytryna. Wegańska panna cotta proponujemy podać z kwaśnym musem porzeczkowym. Smacznego!

Wegańskie lody malinowe

Sezon letni trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać w pełni świeże owoce. Lody malinowe są idealne na upalne dni, kiedy potrzebne jest lodowate, ale i zdrowe orzeźwienie. Soczyste maliny zawierają mnóstwo minerałów i witaminów. Znajduje się w nich m. in. potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, witamina C, witamina B6 oraz […]

Curry z ciecierzycą wegańskie

Wegańskie curry z ciecierzycą

Prosta, pachnąca orientalnymi przyprawami potrawa. Czas jej wykonania to maksymalnie 30 minut – rozpocznij od nastawienia ryżu do gotowania, a w międzyczasie przygotujesz pożywne danie. Szybki przepis na obiad, który dostarczy wartościowego białka, dobrych złożonych węglowodanów i zdrowego tłuszczu. Danie bezglutenowe. Wskazówka! Jeżeli nie nie masz uciążliwych objawów jelitowych, zamiast […]