Dieta Wegetariańska

Dieta Wegetariańska - opis w skrócie

Ludzie w dzisiejszych czasach żyją coraz bardziej świadomie. Modne stają się pojęcia bio i eko. Tyczy się to nie tylko stylu życia, ale także sposobu odżywiania. Coraz częściej spotkać można osoby, które w przeważającej części spożywają pokarmy roślinne. Wegetarianizm to dieta, która funkcjonuje od bardzo dawna. Jak właściwie wygląda?

Na czym polega?

Dieta wegetariańska jest dietą dosyć łagodną w odniesieniu na przykład do wegańskiej. Wiele osób bardzo mylnie łączy oba te pojęcia i traktuje często jako synonimy. Jest to podyktowane brakiem wiedzy o konkretnych dietach. Wegetarianie wykluczają bowiem jedynie mięso i to nie każde bo tylko zwierzęce (drobiowe, wieprzowe, wołowe, jagnięce, cielęce). Bardzo dużo osób wcale nie rezygnuje z jedzenia ryb i owoców morza. Wegetarianizm nie wyłącza z diety także nabiału i jaj.

Co się spożywa?

Jeżeli jesteś wegetarianinem to z pewnością zdarzyło Ci się już narazić na różnego typu komentarze przy okazji spożywania wspólnych posiłków z innymi, zwłaszcza nowo poznanymi ludźmi. Zazwyczaj pada sztandarowe “To co Ty właściwie jesz, sałatę?” Pytanie to jest tak samo nieprzemyślane jak i duża niewiedza osoby, która je zadaje. Równie dobrze mógłbyś spytać tej osoby “A co Ty jesz poza mięsem?” Zapewne odpowiedziałaby, że wszystko. Taka sama jest odpowiedź na pytanie co je wegetarianin, gdyż poza mięsem nie ma innych produktów, które wykluczone są z diety. Ciężko wymienić tutaj wszystkie z nich, gdyż wymagałoby to zapewne stworzenia listy rozmiarów książki telefonicznej. Wegetarianie to osoby bardzo kreatywnie podchodzące do kuchni. Potrafią twórczo zastąpić wiele mięsnych potraw, zwracając przy tym uwagę na wartości odżywcze swoich dań. Dieta wegetariańska nie musi być wcale nudna, wręcz przeciwnie – może być różnorodna, pomysłowa i wartościowa.

Jakie są reguły?

Poza odrzuceniem mięsa, wegetarianizm nie rządzi się żadnymi specjalnymi regułami. Większość osób (chociaż są wyjątki) pozostawia w niej potrawy rybne. Nabiał także nie wymaga eliminacji, także możesz bez obaw spożywać produkty mleczne jak sery, twarogi i kefiry. Oczywiste są także owoce, warzywa, rośliny strączkowe, pestki i orzechy. Jedynym “haczykiem”, na który wegetarianie często zwracają uwagę robiąc zakupy jest obecność żelatyny wieprzowej w niektórych produktach. Pierwszym z nich są żelki, ale bardzo często występuje ona także w jogurtach i dżemach. Jej zamiennikiem roślinnym jest Agar. Dieta jarska nie stawia też wymagań co do obróbki termicznej produktów. Dopuszcza zatem ich gotowanie, pieczenie i suszenie. Pamiętaj o tym, że kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia niezależnie od diety jaką wprowadzisz jest regularne badanie się. Analiza wskaże Ci ewentualne błędy i pozwoli wdrożyć konieczne zmiany. Jeśli planujesz przejście na wegetarianizm, warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże Ci skomponować odpowiednio zbilansowaną dietę.

Marchewkowa zupa krem z imbirem

Marchewkowa zupa krem z imbirem, to idealne danie na chłodne jesienne lub zimowe dni. Doskonale rozgrzewa i syci. Zupy krem są idealne na każdej diecie. Są lekkostrawne, dietetyczne i pełne cennych witamin i składników. Nie od dziś wiadomo, że marchewka to bogate źródło beta karotenu, który nie tylko odpowiada za […]

Pesto ze szpinaku

Pesto ze szpinaku, to idealny dodatek do makaronu, ryżu, kasz. Przygotowanie takiego pesto zajmie wam dosłownie kilka minut. Zielone pesto ze szpinaku, to także wspaniałe źródło zdrowia. Szpinak dostępny jest przez cały rok. Te małe niepozorne liście są bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak obfituje również […]

Buraczki z chrzanem

Buraczki z chrzanem, to pyszna i zdrowa surówka obiadowa. Ta wersja różni się od klasycznej dodatkiem chrzanu, który wspaniale wzbogaca smak całej surówki. Do tego odrobina zielonej pietruszki. Buraczki z chrzanem, to surówka pasująca właściwie do każdego obiad. Pamiętajmy też, że buraki to doskonałe źródło kwasu foliowego, a zawarte w […]

Domowy sok pomidorowy

Domowy sok pomidorowy, to bogactwo zdrowia i smaku. Jest niskokaloryczny, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób będących na diecie. Sok pomidorowy jest bogaty w witaminę C i A, dlatego ma korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy. Ponadto zawiera również witaminy B6 i potas, co sprawia że szklanka soku dziennie pomoże […]

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora, to idealny obiad zarówno dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tych dbających o linię. Przygotowana zupa jest aksamitna i pełna smaku. Przedstawiona wersja przygotowana jest na kalafiora, bazie mleka sojowego, nerkowców i tofu. Każdy składnik ma wpływ na smak i konsystencję zupy.

Bezglutenowy chrust (faworki)

W okresie karnawału po prostu nie może zabraknąć na naszym stole pysznego chrupiącego chrustu. I choć to danie nie należy do dietetyczny, to jednak od czasu do czasu można przecież zaszaleć. Zwłaszcza, jeśli nasz chrust (faworki) przygotujemy w wersji bezglutenowej. Równie pyszna, a na pewno zdrowsza.

Panna cotta na mleku kokosowym

Panna cotta, to klasyczny włoski deser, przygotowany na bazie śmietanki. Dziś jednak mamy dla Was inną, równie pyszną wersję tego deseru. Panna cotta na mleku kokosowym jest równie pyszna, kremowa. Posmakuje każdemu. Można ją podać samą, ze świeżymi owocami lub w towarzystwie musu owocowego. Koniecznie spróbujcie.

Lody malinowe na mleku kokosowym

Lody malinowe na mleku kokosowym, to idealny deser na ciepłe dni. Domowe lody są o wiele zdrowsze od kupnych. Z przyjemnością sięgną po nie zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie takich domowych lodów malinowych na mleku kokosowym jest niezwykle proste. Wystarczą tylko 3 składniki!

Koktajl z zielonej pietruszki

Koktajl z zielonej pietruszki, to istna bomba witaminowa. Śmiało może zastąpić nasze drugie śniadanie. Mało osób zdaje sobie sprawę z korzystnych właściwości jakie posiada natka pietruszki. Natka pietruszki jest przede wszystkim bogata w witaminę C. Obfituje też w witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok i podnosi naszą odporność. […]

Domowa pasta orzechowa

Domowa pasta orzechowa, to jeden z łatwiejszych przepisów. W wersji podstawowej wystarczą nam zaledwie dwa składniki. Pastą można smarować kanapki, dodawać ją do owsiane, jaglanek, a nawet deserów i koktajli.