Dieta Witariańska

Dieta Witariańska - opis w skrócie
Witarianizm, określany też często raw food, jest najczęściej wariantem diety wegańskiej albo wegetariańskiej. Często nawet jest tak, że na taki sposób odżywiania decydują się dotychczasowi weganie. Różni się jednak tym, że polega na spożywaniu wyłącznie surowej żywności.

Na czym polega?

Dieta witariańska stara się naśladować naturalną dietę człowieka. Jej autorzy wskazują wynalazek obróbki termicznej jako źródło wielu chorób cywilizacyjnych. Argumentem za takim odżywianiem jest to, że gotowanie niszczy enzymy zawarte w warzywach i owocach, które ułatwiają ich trawienie. Ponadto, zniszczeniu ulega białko, a żywność traci wiele cennych witamin i minerałów. Szczególnie szkodliwe są takie formy obróbki żywności, jak pieczenie i smażenie. W ich trakcie mają się nawet wytwarzać rakotwórcze substancje. Niektórzy witarianie wierzą, że ich dieta pozwala cofnąć rozwój niektórych chorób.

Co się spożywa?

Przygotowanie posiłków jest dla witarian ważnym elementem życia. Podstawą diety witariańskiej jest troska o zdrowie. Bazuje ona na świeżych warzywach i owocach. Poza tradycyjnymi sałatkami, popularnością cieszą się też soki wyciskane z surowych warzyw i owoców. Źródłem zdrowych tłuszczy w takiej diecie są orzechy oraz pestki roślin. Jest także możliwość przygotowania witariańskiego odpowiednika chleba, podobnego do podpłomyków, który robi się długo, ale w niskiej temperaturze.

Jakie są reguły?

Wykluczone są produkty gotowe, w formie puszek, mrożonek czy paczek. Obróbka termiczna żywności nie jest stuprocentowo wykluczona, bo dopuszczona jest ona do 40 stopni – jest to temperatura bezpieczna dla cennych składników odżywczych. Popularną praktyką wśród witarian jest spożywanie podkiełkowanych nasion roślin strączkowych. W ten sposób dostarcza się organizmowi odpowiedniej ilości białka, a kiełki są wyjątkowo odżywczą formą żywności. Dieta witariańska jest stosunkowo rzadka, ale wciąż zyskuje na popularności. W niektórych miejscach na świecie można spotkać nawet restauracje, które serwują wyłącznie surową żywność. Ilość osób tak się odżywiających prawdopodobnie będzie wzrastać.

Twarożek witariański o smaku wiśniowym

Kto nie kocha soczystych wiśni oblanych czekoladą? Jednak dzisiaj przedstawiamy nieco inną wersję przekąski z wiśniami. Głównym składnikiem twarożka witariańskiego są orzechy nerkowca. Zmiksowane, stanowią świetną kremową bazę. Smakiem i konsystencją przypominają tradycyjny mleczny twaróg. Twarożek witariański w połączeniu z soczystymi wiśniami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Możesz dodawać go […]

Jabłko na witariańskie plasterki

Witariańskie plasterki jabłkowe – tylko 4 składniki!

Na szczęście tym razem nikogo nie muszę przekonywać, że warto jeść jabłka. Nawet utarło się powiedzenie, że kto je jedno jabłko dziennie, ten trzyma się z daleka od lekarzy. Jeśli nie masz ochoty stać godzinę przy garach, ale masz smaka na coś słodkiego – plasterki z jabłek będą wręcz idealne. […]

Surowe ciasto bananowo orzechowe

Słodycze w naturalnej formie smakują najlepiej. Jeśli nie wierzysz mi na słowo, uwierzysz już po pierwszym kęsie tego aksamitnego ciasta. Jednak to ciasto nie ma nic wspólnego z typowymi produktami mącznymi, pełnymi cukru, mąki i spulchniaczy. Ciasto bananowo-orzechowe zawiera sporo orzechów. Możesz swobodnie wybrać takie, które najbardziej lubisz. Również dodatki […]

Rozgrzewający przepis na jesienny sok z dzikich jabłek

Soki warto wybierać w każdą porę roku. Niestety, ale wiele osób docenia ich walory odżywcze tylko wiosną i latem, a podczas chłodniejszych pór roku niemal całkowicie o nich zapomina. Jednak to nieprawda, że nie można przygotować zdrowego i świeżego soku jesienią. Za oknem czuć już chłód, dlatego warto przyrządzić rozgrzewający […]

Halloweenowy sok z buraków i cytryny

Halloween już tuż, tuż. Jeśli chcesz świętować go w zdrowym stylu, koniecznie musisz poznać ten przepis na krwisty sok! Spokojnie, wszyscy po jego wypiciu pozostaną żywi, a nawet energia wzrośnie im dwukrotnie! Halloween już jutro, dlatego nie ma co zwlekać. Nie tylko dynia rządzi podczas strasznej nocy. Podając gościom halloweenowy […]

Wegański colesław

Wegański colesław (RAW)

Wegańska wariacja na temat lubianej przez większość osób surówki z kapusty. Pasuje jako dodatek do obiadu czy dań z grilla. Uzupełnia witaminy – C, K, E, A, z grupy B, ponadto zawiera potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk. Znudziła Ci się biała kapusta? Zastąp ją czerwoną! Świetnie sprawdza się tej […]

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy można wykorzystywać do celów kulinarnych, kosmetycznych, zdrowotnych – rozcieńczony wodą i wypijany na czczo, podnosi odporność i poprawia działanie układu pokarmowego. Ocet kupny często nie jest dobrej jakości – skład pozostawia wiele do życzenia, natomiast produkty ekologiczne zaskakują wysoką ceną. Dlatego zachęcam do samodzielnego wykonania octu jabłkowego, jest […]

Surowe ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe bez pieczenia (RAW)

Marchewka to jest jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. W wersji surowej nie tylko zachowuje więcej witamin, ale też ma niższy indeks glikemiczny niż marchew gotowana, co oznacza dłuższe wchłanianie węglowodanów i mniejsze prawdopodobieństwo wahań insulinowo-glukozowych. Surowe ciasto marchewkowe jest więc idealne dla cukrzyków! Ciasto robi się dość szybko, […]

zupa bez gotowania

Surowa zupa z awokado i pomidora

Błyskawiczna w wykonaniu, pełna wartości witariańska zupa… owocowa. Zawiera witaminy: A, z grupy B, E, K. Połączenie awokado, pomidora i soku z cytrusa, to nie tylko także spora dawka witaminy C , ale też orzeźwienie i zastrzyk energii. Jedząc zupę dostarczysz organizmowi ponadto miedzi, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, wapnia. […]