Kto nie kocha soczystych wiśni oblanych czekoladą? Jednak dzisiaj przedstawiamy nieco inną wersję przekąski z wiśniami. Głównym składnikiem twarożka witariańskiego są orzechy nerkowca. Zmiksowane, stanowią świetną kremową bazę. Smakiem i konsystencją przypominają tradycyjny mleczny twaróg. Twarożek witariański w połączeniu z soczystymi wiśniami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Możesz dodawać go […]
Dieta Witariańska
Witariańskie plasterki jabłkowe – tylko 4 składniki!
Na szczęście tym razem nikogo nie muszę przekonywać, że warto jeść jabłka. Nawet utarło się powiedzenie, że kto je jedno jabłko dziennie, ten trzyma się z daleka od lekarzy. Jeśli nie masz ochoty stać godzinę przy garach, ale masz smaka na coś słodkiego – plasterki z jabłek będą wręcz idealne. […]
Surowe ciasto bananowo orzechowe
Słodycze w naturalnej formie smakują najlepiej. Jeśli nie wierzysz mi na słowo, uwierzysz już po pierwszym kęsie tego aksamitnego ciasta. Jednak to ciasto nie ma nic wspólnego z typowymi produktami mącznymi, pełnymi cukru, mąki i spulchniaczy. Ciasto bananowo-orzechowe zawiera sporo orzechów. Możesz swobodnie wybrać takie, które najbardziej lubisz. Również dodatki […]
Rozgrzewający przepis na jesienny sok z dzikich jabłek
Soki warto wybierać w każdą porę roku. Niestety, ale wiele osób docenia ich walory odżywcze tylko wiosną i latem, a podczas chłodniejszych pór roku niemal całkowicie o nich zapomina. Jednak to nieprawda, że nie można przygotować zdrowego i świeżego soku jesienią. Za oknem czuć już chłód, dlatego warto przyrządzić rozgrzewający […]
Halloweenowy sok z buraków i cytryny
Halloween już tuż, tuż. Jeśli chcesz świętować go w zdrowym stylu, koniecznie musisz poznać ten przepis na krwisty sok! Spokojnie, wszyscy po jego wypiciu pozostaną żywi, a nawet energia wzrośnie im dwukrotnie! Halloween już jutro, dlatego nie ma co zwlekać. Nie tylko dynia rządzi podczas strasznej nocy. Podając gościom halloweenowy […]
Wegański colesław (RAW)
Wegańska wariacja na temat lubianej przez większość osób surówki z kapusty. Pasuje jako dodatek do obiadu czy dań z grilla. Uzupełnia witaminy – C, K, E, A, z grupy B, ponadto zawiera potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk. Znudziła Ci się biała kapusta? Zastąp ją czerwoną! Świetnie sprawdza się tej […]
Domowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy można wykorzystywać do celów kulinarnych, kosmetycznych, zdrowotnych – rozcieńczony wodą i wypijany na czczo, podnosi odporność i poprawia działanie układu pokarmowego. Ocet kupny często nie jest dobrej jakości – skład pozostawia wiele do życzenia, natomiast produkty ekologiczne zaskakują wysoką ceną. Dlatego zachęcam do samodzielnego wykonania octu jabłkowego, jest […]
Ciasto marchewkowe bez pieczenia (RAW)
Marchewka to jest jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. W wersji surowej nie tylko zachowuje więcej witamin, ale też ma niższy indeks glikemiczny niż marchew gotowana, co oznacza dłuższe wchłanianie węglowodanów i mniejsze prawdopodobieństwo wahań insulinowo-glukozowych. Surowe ciasto marchewkowe jest więc idealne dla cukrzyków! Ciasto robi się dość szybko, […]
Surowa zupa z awokado i pomidora
Błyskawiczna w wykonaniu, pełna wartości witariańska zupa… owocowa. Zawiera witaminy: A, z grupy B, E, K. Połączenie awokado, pomidora i soku z cytrusa, to nie tylko także spora dawka witaminy C , ale też orzeźwienie i zastrzyk energii. Jedząc zupę dostarczysz organizmowi ponadto miedzi, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, wapnia. […]
Spaghetti z cukinii z sosem z awokado (RAW)
Witariańska alternatywa dla klasycznego skrobiowego i wysokokalorycznego przepisu – spaghetti w lekkiej roślinnej odsłonie. To potrawa, którą warto zjeść od razu po przygotowaniu, zawiera wówczas najwięcej cennych składników.