Dieta Witariańska

Dieta Witariańska - opis w skrócie
Witarianizm, określany też często raw food, jest najczęściej wariantem diety wegańskiej albo wegetariańskiej. Często nawet jest tak, że na taki sposób odżywiania decydują się dotychczasowi weganie. Różni się jednak tym, że polega na spożywaniu wyłącznie surowej żywności.

Na czym polega?

Dieta witariańska stara się naśladować naturalną dietę człowieka. Jej autorzy wskazują wynalazek obróbki termicznej jako źródło wielu chorób cywilizacyjnych. Argumentem za takim odżywianiem jest to, że gotowanie niszczy enzymy zawarte w warzywach i owocach, które ułatwiają ich trawienie. Ponadto, zniszczeniu ulega białko, a żywność traci wiele cennych witamin i minerałów. Szczególnie szkodliwe są takie formy obróbki żywności, jak pieczenie i smażenie. W ich trakcie mają się nawet wytwarzać rakotwórcze substancje. Niektórzy witarianie wierzą, że ich dieta pozwala cofnąć rozwój niektórych chorób.

Co się spożywa?

Przygotowanie posiłków jest dla witarian ważnym elementem życia. Podstawą diety witariańskiej jest troska o zdrowie. Bazuje ona na świeżych warzywach i owocach. Poza tradycyjnymi sałatkami, popularnością cieszą się też soki wyciskane z surowych warzyw i owoców. Źródłem zdrowych tłuszczy w takiej diecie są orzechy oraz pestki roślin. Jest także możliwość przygotowania witariańskiego odpowiednika chleba, podobnego do podpłomyków, który robi się długo, ale w niskiej temperaturze.

Jakie są reguły?

Wykluczone są produkty gotowe, w formie puszek, mrożonek czy paczek. Obróbka termiczna żywności nie jest stuprocentowo wykluczona, bo dopuszczona jest ona do 40 stopni – jest to temperatura bezpieczna dla cennych składników odżywczych. Popularną praktyką wśród witarian jest spożywanie podkiełkowanych nasion roślin strączkowych. W ten sposób dostarcza się organizmowi odpowiedniej ilości białka, a kiełki są wyjątkowo odżywczą formą żywności. Dieta witariańska jest stosunkowo rzadka, ale wciąż zyskuje na popularności. W niektórych miejscach na świecie można spotkać nawet restauracje, które serwują wyłącznie surową żywność. Ilość osób tak się odżywiających prawdopodobnie będzie wzrastać.

Gryczanka na śniadanie

Surowa gryczanka orzechowo-jabłkowa

Kasza gryczana to niezwykle cenne zboże. Jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie – obniża stany zapalne w organizmie wywołujące lub nasilające choroby, zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi raka, a także wspierają zdrowie mózgu, wątroby i trawienia. Gryka zawiera węglowodany o niskim IG, dzięki czemu są one rozkładane i wchłaniane wolniej, […]