Dip z pomidorów, to doskonały dodatek do wielu dań na diecie. Idealnie komponuje się i wzbogaca smak wielu dań, np. placków czy kotlecików warzywnych. Jego przygotowanie jest niebywale proste i szybkie. Można go przygotować zarówno ze świeżymi pomidorami, jak i koncentratem pomidorowym. Dip pomidorowy najlepiej zużywać na bieżąco. Jednak można też przygotować jego większą ilość, wówczas przechowujemy go w lodówce.
Składniki
2 pomidory lub 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
1 łodyga selera naciowego
1 średniej wielkości czerwona papryka
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
niewielka ilość soli
pieprz do smaku
Sposób Przygotowania
- Paprykę i seler należy dokładnie umyć i ugotować na parze (około 20 minut) lub upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 30 minut w 180 stopniach.
- Warzywa studzimy, a następnie paprykę obieramy ze skórki, a łodygę selera kroimy na mniejsze kawałeczki. Przekładamy do misy miksera.
- Dodajemy pomidory (obrane ze skórki) lub przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i miksujemy całość.