Dip z pomidorów

Dip z pomidorów, to doskonały dodatek do wielu dań na diecie. Idealnie komponuje się i wzbogaca smak wielu dań, np. placków czy kotlecików warzywnych. Jego przygotowanie jest niebywale proste i szybkie. Można go przygotować zarówno ze świeżymi pomidorami, jak i koncentratem pomidorowym. Dip pomidorowy najlepiej zużywać na bieżąco. Jednak można też przygotować jego większą ilość, wówczas przechowujemy go w lodówce.

Składniki

  • 2 pomidory lub 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1 średniej wielkości czerwona papryka

  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

  • niewielka ilość soli

  • pieprz do smaku

Sposób Przygotowania

  • Paprykę i seler należy dokładnie umyć i ugotować na parze (około 20 minut) lub upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 30 minut w 180 stopniach.
  • Warzywa studzimy, a następnie paprykę obieramy ze skórki, a łodygę selera kroimy na mniejsze kawałeczki. Przekładamy do misy miksera.
  • Dodajemy pomidory (obrane ze skórki) lub przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i miksujemy całość.

Leave a Comment

Your email address will not be published.