Tofu to nic innego jak twaróg powstały w procesie łączenia się cząstek koloidu w większe fazy. Brzmi niejednoznacznie prawda? Opinie na jego temat również są przedmiotem wielu dyskusji, które zazwyczaj kończą się na pozostaniu przy swoim zdaniu. Jedni traktują go jako niezbędny element własnej diety, a drudzy zastanawiają się nad jego negatywnym wpływem na zdrowie. Jak się okazuje omawiany problem jest niejednoznaczny, a obydwie strony sporu mają swoje racje. W dzisiejszym tekście pod lupę zostaną wzięte negatywne aspekty spożywania tofu, które wydają się mniej popularne.
Alergia
Ważnym czynnikiem przemawiającym za tym, że tofu nie jest zdrowe to zdolność soi do uczulenia. Alergicy w sposób szczególny powinni uważać na produkty sojowe, których naczelnym przykładem jest właśnie omawiany twaróg. Reakcje osoby uczulonej na spożycie produktów bogatych w soję mogą być różne, jednak najczęstszymi objawami są: biegunka, ból brzucha, astma, a nawet wstrząs alergiczny, który może być już klasyfikowany jako potencjalne zagrożenie dla życia. W takim przypadku koniecznie trzeba zapomnieć o spożywaniu tofu, gdyż igranie z własnym organizmem może przynieść inne choroby.
Żywność modyfikowana genetycznie
Nieustannie rosnące ceny wraz ze spadkiem dostępności soi powodują, że coraz częściej producenci wprowadzają na rynek soję ze sztucznej produkcji, która staje się składnikiem naszego twarogu. Znalezienie naturalnego produktu staje się coraz trudniejsze i droższe. Okazuje się, że obecna postać soi niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie poprzez niszczenie pozytywnych bakterii w naszych jelitach. W Wielkiej Brytanii wykryto, że soja modyfikowana zawiera w sobie co najmniej jeden alergen, którego nie znamy. Badania nad tego typu żywnością są cały czas w niewystarczającej fazie, aby można było szerzej rozwinąć się na temat wpływu na nasze zdrowie. Sam ten fakt zdaje się być przygnębiający, a na jego mocy wzmacnia się pogląd o szkodliwości tofu.
Fitoestrogeny – rak piersi ?
Pod tą tajemniczą dla wielu nazwą kryje się kolejny przykład na możliwość szkodliwego wpływu tofu na nasz organizm. Tofu bogate jest bowiem w fitoestrogeny (estrogeny roślinne), które mogą zaburzyć prawidłową produkcję estrogenów wewnątrz naszego organizmu. Badania wykazują, że dieta bogata w białko sojowe powoduje wzrost komórek nabłonkowych w piersiach, a więc tych bardzo często odpowiadających za rozwój komórek nowotworowych. Okazuje się, że tofu może być nie zdrowe również ze względu na możliwość zwiększenia ryzyka zachorowania na popularnie nazywanego raka.
Niedoczynność tarczycy
Soja zawiera w sobie związki goitrogeniczne, które hamują wchłanianie składników odżywczych przez nasz organizm. W ten sposób działają jak blokada dla naszych hormonów tarczycy, które mogą zacząć funkcjonować w nieprawidłowy sposób. Regularne spożywanie tofu nie jest więc dobre dla naszego układu hormonalnego, a najczęstszym problemem, który jest diagnozowany to niedoczynność tarczycy. Ponadto dieta ”sojowa” stosowana przez najmłodszych skutecznie przedłuża rozwój tarczycy.
Podsumowanie
W tym tekście głównym celem było zwrócenie uwagi na niekorzystne skutki dla naszego zdrowia w związku ze spożywaniem tofu. Należy jednak zastosować w tym przypadku idee “złotego środka” Arystotelesa. Spożywanie tofu w niewielkich ilościach nie niesie ze sobą poważnych konsekwencji zdrowotnych. Może natomiast być uzupełnieniem naszego białka czy służyć jako jadalny i ozdobny element dania.