Domowa pasta orzechowa, to jeden z łatwiejszych przepisów. W wersji podstawowej wystarczą nam zaledwie dwa składniki. Pastą można smarować kanapki, dodawać ją do owsiane, jaglanek, a nawet deserów i koktajli.
Sposób Przygotowania
- Orzechy prażymy na suchej patelni do zarumienienia lub rozsypujemy na dużej blaszce i pieczemy około 5-8 minut w 180 stopniach (od czasu do czasu je mieszając, nie mogą się przypalić).
- Wkładamy je do mocnego robota lub blendera, dodajemy sól i miksujemy tak długo (najlepiej pulsacyjnie), aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa pasta. Od czasu do czasu zatrzymujemy nasze urządzenie i zbieramy orzeszki ze ścianek.
- Pastę orzechową przekładamy do słoiczka.
- Tak przygotowaną pastę można przechowywać do miesiąca czasu w lodówce.
Rady:
Możesz przygotować różne wersje smakowe masła orzechowego dodając poszczególne składniki:
- miodowe: 1 płaska łyżka miodu
- kakaowe: 1 płaska łyżka miodu lub cukru + 2 łyżeczki naturalnego kakao
- kokosowe: 2 łyżki wiórków kokosowych
- można dodać również przyprawy np. cynamon lub wanilię