Domowa pasta orzechowa

Domowa pasta orzechowa, to jeden z łatwiejszych przepisów. W wersji podstawowej wystarczą nam zaledwie dwa składniki. Pastą można smarować kanapki, dodawać ją do owsiane, jaglanek, a nawet deserów i koktajli.

Składniki

  • 500 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu)

  • sól do smaku (można pominąć)

Sposób Przygotowania

  • Orzechy prażymy na suchej patelni do zarumienienia lub rozsypujemy na dużej blaszce i pieczemy około 5-8 minut w 180 stopniach (od czasu do czasu je mieszając, nie mogą się przypalić).
  • Wkładamy je do mocnego robota lub blendera, dodajemy sól i miksujemy tak długo (najlepiej pulsacyjnie), aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa pasta. Od czasu do czasu zatrzymujemy nasze urządzenie i zbieramy orzeszki ze ścianek.
  • Pastę orzechową przekładamy do słoiczka.
  • Tak przygotowaną pastę można przechowywać do miesiąca czasu w lodówce.

Rady:

Możesz przygotować różne wersje smakowe masła orzechowego dodając poszczególne składniki:

  • miodowe: 1 płaska łyżka miodu
  • kakaowe: 1 płaska łyżka miodu lub cukru + 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • kokosowe: 2 łyżki wiórków kokosowych
  • można dodać również przyprawy np. cynamon lub wanilię

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *