Domowe powidła figowe bez cukru

Figi są bogatym źródłem wapnia, fosforu i witamin. Odpowiednie dla cukrzyków i osób na diecie paleo znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego by więc nie zamknąć ich bogactwa w słoiczku i wykorzystać poza sezonem? Przydatny może być do tego wolnowar.

Czas przygotowania: 6h

Składniki

  • 2 kg świeżych fig

  • sok z 2 cytryn

Sposób Przygotowania

  • Umyj figi, pozbaw je twardych ogonków i przekrój na pół.
  • Owoce wrzuć do wolnowaru w trybie high na 5 godzin.
  • Po pięciu godzinach rozgotowane figi przełóż do miski i lekko zmiksuj blenderem.
  • Włóż owoce ponownie do wolnowaru na pół godziny.
  • Tuż przed końcem dodaj sok z cytryn.
  • Powidła nałóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i wstaw do gotującej się wody na 10 minut.
  • Gdy wieczka słoików zostaną zassane, powidła są gotowe.

Comments are closed.