Figi są bogatym źródłem wapnia, fosforu i witamin. Odpowiednie dla cukrzyków i osób na diecie paleo znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego by więc nie zamknąć ich bogactwa w słoiczku i wykorzystać poza sezonem? Przydatny może być do tego wolnowar.
Czas przygotowania: 6h
Sposób Przygotowania
- Umyj figi, pozbaw je twardych ogonków i przekrój na pół.
- Owoce wrzuć do wolnowaru w trybie high na 5 godzin.
- Po pięciu godzinach rozgotowane figi przełóż do miski i lekko zmiksuj blenderem.
- Włóż owoce ponownie do wolnowaru na pół godziny.
- Tuż przed końcem dodaj sok z cytryn.
- Powidła nałóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i wstaw do gotującej się wody na 10 minut.
- Gdy wieczka słoików zostaną zassane, powidła są gotowe.