Domowy chleb z nasionami

Kromka chleba do jajecznicy na śniadanie, kanapki do pracy, tosty z dżemem w porze lunchu… Chleb towarzyszy nam niemal w każdej części dnia, dlatego powinien być smaczny i wysokiej jakości. Chleb upieczony w domu to pewność składników i ten nieziemski zapach unoszący się po całej kuchni. Chleb z ziarnami dostarcza organizmowi wartościową energię oraz błonnik, który reguluje przemianę materii.

Ingredients

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • ½ szklanki migdałów
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki chia
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ pestek dyni
  • 9 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 ½ szklanki letniej wody + 3 łyżki

Directions

  1. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop klonowy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
  2. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.

Smacznego!

Co jest Twoim ulubionym dodatkiem na kromki? Podziel się w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *