Domowy sok pomidorowy, to bogactwo zdrowia i smaku. Jest niskokaloryczny, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób będących na diecie. Sok pomidorowy jest bogaty w witaminę C i A, dlatego ma korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy. Ponadto zawiera również witaminy B6 i potas, co sprawia że szklanka soku dziennie pomoże nam obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Zawarte w soku witaminy B2 działają m.in. łagodząco w bólach migrenowych. Regularne spożywanie takiego soki wpływa też korzystnie na cały układ pokarmowy, wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Pamiętajcie! Domowy sok pomidorowy zawiera więcej likopenu niż świeże pomidory.
Sposób Przygotowania
- Do przygotowania soku wybierz dojrzałe, soczyste i miękkie pomidory. Myjemy je, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Tak przygotowane pomidory można przetrzeć przez maszynkę do robienia soków i przecierów, wykorzystać do tego celu wyciskarkę wolnoobrotową lub wycisnąć sok w sokowirówce. Można również przygotować je sposobem babć gotują całe pomidory, a następnie przecierając je przez gęste sito.
- Uzyskany pomidorowy sok należy zagotować doprawiając solą. Po zagotowaniu odcisnąć na gazie.
- Sokiem napełniamy słoiki. Zakręcamy je i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy przykryte kocem na 12 godzin.