Dorsz pieczony w folii z dodatkami

Gotowe danie najlepiej podać z ugotowanymi brokułami oraz kalafiorem.

Pieczony dorsz to bogate źródło białka i kwasów Omega-3. Ryba ta dostarcza do organizmu również dużą ilość selenu i fosforu. 100 gram produktu zawiera jedynie 83 kcal. Częste spożywanie dorsza zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczemu. 

Składniki

  • 150 g filetu z dorsza

  • rozmaryn

  • cytryna

  • sól

  • pieprz

  • woreczek ryżu brązowego

Sposób Przygotowania

  • Rybę delikatnie przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Ułóż na folii spożywczej.
  • Przypraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Delikatnie skrop sokiem z cytryny i posyp rozmarynem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Podgotuj ryż w osolonej wodzie (ok. 10 min).
  • Do folii spożywczej, w której znajduje się przygotowany dorsz, dosyp podgotowany ryż brązowy i zawiń.
  • Piecz w piekarniku przez 25 min.

Comments are closed.