Gotowe danie najlepiej podać z ugotowanymi brokułami oraz kalafiorem.
Pieczony dorsz to bogate źródło białka i kwasów Omega-3. Ryba ta dostarcza do organizmu również dużą ilość selenu i fosforu. 100 gram produktu zawiera jedynie 83 kcal. Częste spożywanie dorsza zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczemu.
Sposób Przygotowania
- Rybę delikatnie przepłucz pod bieżącą wodą.
- Ułóż na folii spożywczej.
- Przypraw z obu stron solą i pieprzem.
- Delikatnie skrop sokiem z cytryny i posyp rozmarynem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Podgotuj ryż w osolonej wodzie (ok. 10 min).
- Do folii spożywczej, w której znajduje się przygotowany dorsz, dosyp podgotowany ryż brązowy i zawiń.
- Piecz w piekarniku przez 25 min.