Dynia jest warzywem dość uniwersalnym. Możesz wyczarować z niej pyszne danie zarówno na słodko, jak i na wytrwanie. Dziś przedstawiamy jej słodką odsłonę.
Ciasto dyniowe idealnie wczuwa się w jesienny klimat. Kiedy na ulicach liście tarzają się między nogami, warto podkreślić smak schyłku roku w kuchni.
Dyniowe ciasto zawiera same naturalne składniki i jest bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy i glutenu. Możesz przygotować je zarówno na deser w poniedziałek, jak i na rodzinną imprezę. W obu przypadkach sprawdzi się fenomenalnie!
Składniki
1/2 szklanki startej i branej dyni
1 1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej
1/2 szklanki rozpuszczonego, nierafinowanego oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki miody lub syropu z agawy
1 garść suszonych daktyli
35g gorzkiej czekolady (koniecznie bez laktozy)
garść orzechów włoskich
Sposób Przygotowania
- Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej łączymy jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Łączymy obie masy.
- Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę gorzką czekoladę i drobno daktyle. Dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do formy 16 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
- Dekorujemy ciasto orzechami włoskimi.
Smacznego!