Dyniowe ciasto z gorzką czekoladą (bez laktozy)

Dynia jest warzywem dość uniwersalnym. Możesz wyczarować z niej pyszne danie zarówno na słodko, jak i na wytrwanie. Dziś przedstawiamy jej słodką odsłonę.

Ciasto dyniowe idealnie wczuwa się w jesienny klimat. Kiedy na ulicach liście tarzają się między nogami, warto podkreślić smak schyłku roku w kuchni.

Dyniowe ciasto zawiera same naturalne składniki i jest bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy i glutenu. Możesz przygotować je zarówno na deser w poniedziałek, jak i na rodzinną imprezę. W obu przypadkach sprawdzi się fenomenalnie!

Składniki

  • 1/2 szklanki startej i branej dyni

  • 1 1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej

  • 1/2 szklanki rozpuszczonego, nierafinowanego oleju kokosowego

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 3 łyżki miody lub syropu z agawy

  • 1 garść suszonych daktyli

  • 35g gorzkiej czekolady (koniecznie bez laktozy)

  • garść orzechów włoskich

Sposób Przygotowania

  • Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej łączymy jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Łączymy obie masy.
  • Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę gorzką czekoladę i drobno daktyle. Dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do formy 16 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
  • Dekorujemy ciasto orzechami włoskimi.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *