Fasolka po bretońsku

Nie możesz jeść produktów zawierających laktozę, ale nadszedł Cię smak na coś wytrawnego i ciepłego? Fasolka po bretońsku zaspokoi Twój głód na długo.

Szczególnie teraz, w okresie jesiennym, przychodzi ochota na rozgrzewające dania. Fasolka jest prosta w przygotowaniu i po jej przyrządzeniu, nie musisz spędzić w kuchni kolejnej godziny na myciu garów. Wystarczy, że pokroisz produkty i wsypiesz do jednego, dużego garnka.

Aby zachować na dłużej aksamitny smak fasolki, możesz ją zamrozić i odrzewać, kiedy tylko będzie potrzeba.

Składniki

  • 400g białej fasolki

  • 160g wędzonego boczku

  • 150g kiełbasy

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • sól himalajska

  • czarny pieprz

  • majeranek

  • 1 czerwona papryka

  • oliwa z oliwek

Sposób Przygotowania

  • Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
  • Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
  • Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
  • Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
  • Zasmażkę dodać do zupy. W razie potrzeby doprawić jeszcze zupę do smaku.

To danie nie należy do niskokalorycznych, dlatego nie należy z nim szaleć. Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *