Nie możesz jeść produktów zawierających laktozę, ale nadszedł Cię smak na coś wytrawnego i ciepłego? Fasolka po bretońsku zaspokoi Twój głód na długo.
Szczególnie teraz, w okresie jesiennym, przychodzi ochota na rozgrzewające dania. Fasolka jest prosta w przygotowaniu i po jej przyrządzeniu, nie musisz spędzić w kuchni kolejnej godziny na myciu garów. Wystarczy, że pokroisz produkty i wsypiesz do jednego, dużego garnka.
Aby zachować na dłużej aksamitny smak fasolki, możesz ją zamrozić i odrzewać, kiedy tylko będzie potrzeba.
Składniki
400g białej fasolki
160g wędzonego boczku
150g kiełbasy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki mąki pszennej
sól himalajska
czarny pieprz
majeranek
1 czerwona papryka
oliwa z oliwek
Sposób Przygotowania
- Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc.
- Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie, z dodatkiem ok. pół łyżki soli.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą.
- Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
- Przygotować zasmażkę. Mąkę zrumienić na patelni. Dodać zimną wodę, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. (Gdyby powstały mimo wszystko grudki, przetrzeć zasmażkę przez sitko).
- Zasmażkę dodać do zupy. W razie potrzeby doprawić jeszcze zupę do smaku.
To danie nie należy do niskokalorycznych, dlatego nie należy z nim szaleć. Smacznego!