Faszerowane pieczarki z jajkiem

Faszerowane pieczarki z jajkiem sprawdzą się szczególnie, kiedy za oknem hula wiatr. Rozgrzeją od środka oraz dodadzą wigoru.

Dlaczego warto jeść pieczarki przez cały rok? Do niedawna pieczarki były uważane za bezwartościowe, a jadano je jedynie ze względów smakowych. Jednak dziś wiadomo, że są skarbnicą cennych pierwiastków, o których możesz dowiedzieć się z tego postu.

W nawiasie podajemy, które składniki odpowiadają za jaki smak potrawy. Na końcu artykułu znajduje się legenda*. Jeśli kuchnia pięciu przemian jest Ci obca, dowiesz się z niej co oznaczają konkretne literki przy produktach na liście składników.

Składniki

  • 9 dużych pieczarek (Z)

  • 1 łyżka masła (Z)

  • 1 łyżka oliwy (Z)

  • 2 ugotowane na twardo jajka (Z)

  • 1 surowe jajko (Z)

  • szczypta czarnego pieprzu (M)

  • 1 czerwona cebula (M)

  • sól himalajska (W)

  • natka pietruszki (D)

  • bułka tarta (O)

Sposób Przygotowania

  • Z dużych kapeluszy pieczarek wyłam ogonki, obierz pieczarki
    ze skórki. Ogonki drobno posiekaj, uduś razem z drobno posiekaną
    cebulą, przełóż do salaterki z posiekanymi jajkami na twardo,
    surowym jajkiem i masłem, dodaj pieprz, sól i natkę pietruszki.
    Dokładnie wymieszaj.
  • Na kapelusze pieczarek nałóż kawałki masła, delikatnie dopraw
    pieprzem i solą, następnie nadziej przygotowanym farszem,
    obtocz w tartej buce, ułóż na blasze.
  • Piec przez około 1 godzinę w 180°C.

Smacznego!

*Legenda:
Z – ziemia (smak słodki)
M – metal (smak ostry)
W – woda (smak słony)
D – drzewo (smak kwaśny)
O – ogień (smak gorzki)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *