Faszerowane pieczarki z jajkiem sprawdzą się szczególnie, kiedy za oknem hula wiatr. Rozgrzeją od środka oraz dodadzą wigoru.
Dlaczego warto jeść pieczarki przez cały rok? Do niedawna pieczarki były uważane za bezwartościowe, a jadano je jedynie ze względów smakowych. Jednak dziś wiadomo, że są skarbnicą cennych pierwiastków, o których możesz dowiedzieć się z tego postu.
W nawiasie podajemy, które składniki odpowiadają za jaki smak potrawy. Na końcu artykułu znajduje się legenda*. Jeśli kuchnia pięciu przemian jest Ci obca, dowiesz się z niej co oznaczają konkretne literki przy produktach na liście składników.
Składniki
9 dużych pieczarek (Z)
1 łyżka masła (Z)
1 łyżka oliwy (Z)
2 ugotowane na twardo jajka (Z)
1 surowe jajko (Z)
szczypta czarnego pieprzu (M)
1 czerwona cebula (M)
sól himalajska (W)
natka pietruszki (D)
bułka tarta (O)
Sposób Przygotowania
- Z dużych kapeluszy pieczarek wyłam ogonki, obierz pieczarki
ze skórki. Ogonki drobno posiekaj, uduś razem z drobno posiekaną
cebulą, przełóż do salaterki z posiekanymi jajkami na twardo,
surowym jajkiem i masłem, dodaj pieprz, sól i natkę pietruszki.
Dokładnie wymieszaj. - Na kapelusze pieczarek nałóż kawałki masła, delikatnie dopraw
pieprzem i solą, następnie nadziej przygotowanym farszem,
obtocz w tartej buce, ułóż na blasze. - Piec przez około 1 godzinę w 180°C.
Smacznego!
*Legenda:
Z – ziemia (smak słodki)
M – metal (smak ostry)
W – woda (smak słony)
D – drzewo (smak kwaśny)
O – ogień (smak gorzki)