Faworki są nieodłącznym elementem karnawału. Każdy z nas z pewnością pamięta faworki przygotowane przez swoją babcię. Prezentujemy faworki bezglutenowe, które są wyjątkowo smaczne, a jednocześnie chrupiące i delikatne. Mimo tego, iż nie zawierają glutenu, są dokładnie takie same, jak klasyczne faworki. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, iż ich przygotowanie jest prostsze od klasycznych faworków z mąki pszennej. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Wystarczy przygotować składniki, zagnieść ciasto oraz usmażyć je na patelni. Z pewnością znikną one ze stołu już kilka minut po przygotowaniu ku zadowoleniu wszystkich domowników. Faworki bezglutenowe zasmakują nawet tym, którzy na co dzień glutenu nie unikają.
Czas przygotowania dania: pół godziny
Ilość porcji: dwa talerze faworków
Składniki
dwa żółtka jaja kurzego,
około 180 gram różnej mąki.
50 gram mąki kukurydzianej,
50 gram mąki ziemniaczanej.
oraz 80 gram mąki ryżowej. (UWAGA: Można dowolnie zmieniać proporcje między mąkami bądź zrezygnować z jednej z nich)
cztery łyżki śmietany – polecamy 18%,
jedna łyżeczka cukru z wanilią,
szczypta soli,
pół łyżeczki sody,
opcjonalnie: troszkę wody,
olej do smażenia.
Sposób Przygotowania
- Na początek przygotowujemy wszystkie składniki. Zagniatamy z nich ciasto.
- Warto mieć na uwadze, że ciasto może lekko się kruszyć, ale nie można się od razu poddawać.
- Jeśli będziemy mieli duży problem z przygotowaniem ciasta, można dodać do niego troszkę wody bądź podzielić ciasta na dwie części i zagnieść je osobno.
- Teraz przychodzi czas na wałkowanie. Najlepiej, gdy zrobimy to silikonowym wałkiem na silikonowej stolnicy. Kroimy na cienkie paski z nacięciem w środku.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.