Faworki bezglutenowe

Faworki są nieodłącznym elementem karnawału. Każdy z nas z pewnością pamięta faworki przygotowane przez swoją babcię. Prezentujemy faworki bezglutenowe, które są wyjątkowo smaczne, a jednocześnie chrupiące i delikatne. Mimo tego, iż nie zawierają glutenu, są dokładnie takie same, jak klasyczne faworki. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, iż ich przygotowanie jest prostsze od klasycznych faworków z mąki pszennej. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Wystarczy przygotować składniki, zagnieść ciasto oraz usmażyć je na patelni. Z pewnością znikną one ze stołu już kilka minut po przygotowaniu ku zadowoleniu wszystkich domowników. Faworki bezglutenowe zasmakują nawet tym, którzy na co dzień glutenu nie unikają. 

Czas przygotowania dania: pół godziny

Ilość porcji: dwa talerze faworków

Składniki

  • dwa żółtka jaja kurzego, 

  • około 180 gram różnej mąki.

  • 50 gram mąki kukurydzianej,

  • 50 gram mąki ziemniaczanej.

  • oraz 80 gram mąki ryżowej. (UWAGA: Można dowolnie zmieniać proporcje między mąkami bądź zrezygnować z jednej z nich)

  • cztery łyżki śmietany – polecamy 18%,

  • jedna łyżeczka cukru z wanilią,

  • szczypta soli,

  • pół łyżeczki sody,

  • opcjonalnie: troszkę wody, 

  • olej do smażenia.

Sposób Przygotowania

  • Na początek przygotowujemy wszystkie składniki. Zagniatamy z nich ciasto.
  • Warto mieć na uwadze, że ciasto może lekko się kruszyć, ale nie można się od razu poddawać.
  • Jeśli będziemy mieli duży problem z przygotowaniem ciasta, można dodać do niego troszkę wody bądź podzielić ciasta na dwie części i zagnieść je osobno.
  • Teraz przychodzi czas na wałkowanie. Najlepiej, gdy zrobimy to silikonowym wałkiem na silikonowej stolnicy. Kroimy na cienkie paski z nacięciem w środku. 
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.