Gofry bezglutenowe to doskonała alternatywa dla klasycznych gofrów. Przypadną one do gustu każdemu, kto lubi raz na jakiś czas zjeść coś słodkiego. Ich przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Można je podawać na rozmaite sposoby – z cukrem pudrem, zwykłym, owocami bądź z kremem czekoladowym. Do wyboru, do koloru. Sprawdź przepis i przygotuj domowe gofry bezglutenowe!
- Czas przygotowania dania: piętnaście minut
- Ilość porcji: około dziesięć gofrów
Składniki
dwa jaja – oddzielnie żółtka i białka,
50 gram mąki kukurydzianej,
50 gram mąki ziemniaczanej,
50 gram mąki ryżowej,
szklanka mleka roślinnego, krowiego lub wody,
cztery łyżki oleju,
szczypta soli,
⅓ łyżeczki sody,
opcjonalnie: pół łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego.
Sposób Przygotowania
- Przygotowanie gofrów bezglutenowych rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy wszystkie inne składniki. Całość mieszamy – najlepiej użyć do tego celu miksera, ponieważ w mąkach mogą pojawiać się grudki.
- Teraz dodajemy do ciasta pianę. Przygotowane w ten sposób ciasto nakładamy na gofrownicę.
- Czekamy, aż gofry będą gotowe. Potrwa to około trzy minuty, jednak najlepiej samemu to sprawdzić.